PlanetLover vedie ľudí k rešpektu a láske k prírode. Pridáš sa?

PlanetLover vedie ľudí k rešpektu a láske k prírode. Pridáš sa?

„Nič nečiní človeka ľudskejším, ako láska k zvieratám.“

(Henry Fielding 30 anglický románopisec a dramatik 1707 – 1754)

Príroda a zvieratá sú pre mnohých z nás zdrojom šťastia, inšpirácie a pokoja. Naše správanie a neúcta k svetu okolo nás však spôsobili, že za posledných 20 rokov sa na pokraji vyhynutia nachádza takmer 20 000 druhov zvierat. V ohrození však nie sú len zvieratá. Hoci ľuďom vyhynutie v tejto chvíli nehrozí, vyhubovanie zvierat a extrémny nárast odpadu výrazne ovplyvní aj našu kvalitu života. Zem viac nebude hostinným miestom pre človeka.

Aj preto eko-iniciatíva PlanetLover poukazuje na lásku a rešpekt k prírode, k životu a motivuje mladých ľudí, ako zaradením pár jednoduchých eko-krokov do svojho života môžu výrazne zmeniť jeho kvalitu.

Pozri aj: Manuál začínajúcej bylinkárky: Užitočné tipy, ako pestovať bylinky

Ako prispieť k ochrane zvierat?

Zdroj: Shutterstock®

Čo si nepripúšťame, to nás netrápi

Podľa viacerých prieskumov je zrejmé, že ak si ľudia nepripúšťajú akúkoľvek problematiku, tak ich daná vec netrápi a nie je tam motivácia čokoľvek meniť. To sa týka aj ochrany životného prostredia. Dôvodom, prečo mnoho ľudí táto problematika netrápi je, že si na mentálnej úrovni nepripúšťajú celkovú vážnosť stavu, v akom sa nachádza súčasný eko-systém a aký dopad to bude mať na ich denný život. Ľudia neriešia, kam budú chodiť na prechádzky a čerpať energiu, keď zmiznú lesy, stromy, tá oáza pokoja, ktorú nám príroda momentálne poskytuje, no o pár rokov to tak už nemusí byť.

Ako zachrániť zvieratá?

Zdroj: Shutterstock®

Projekt PlanetLover je eko-iniciatívou, ktorej cieľom je zmeniť správanie mladých ľudí a poukázať na lásku k prírode a to veľmi aktívnym spôsobom. Prostredníctvom priameho kontaktu s mladými ľuďmi, predovšetkým na stredných školách, bude PlanetLover šíriť kľúčové informácie o tom, ako možno zmeniť svoj prístup k ochrane života na Zemi a to uplatňovaním piatich jednoduchých praktických krokov, ktoré môže každý z nás zaviesť do svojho denného života.

„Rešpekt k životu a sami k sebe prejavujeme aj tým, že sa úctivo správame voči prostrediu, v ktorom sa nachádzame. Mnoho ľudí je presvedčených, že na to, aby nejakým spôsobom pomohli životnému prostrediu, musia niekam vycestovať, dať tomu veľa energie a obetovať veľa svojho voľného času. Netušia, že môžu výrazne pomôcť úplne jednoduchými vecami, ako napríklad prestať používať plastové slamky a plastové tašky, vypínať po sebe svetlo a podobne. Práve na to chce projekt PlanetLover u mladých ľudí poukázať – že stačí jeden jednoduchý krok denne u každého z nás a spoločne to vedie k veľkej zmene. Tá zmena bude rásť a násobiť sa, lebo zakaždým, keď niektorý z krokov spravíte vy, motivujete aj svoje okolie“, vysvetľuje Alexandra Harmathová, iniciátorka z PlanetLover.

Každú hodinu vyrobíme 32 000 000 kg plastu. V roku 2050 bude v moriach viac plastu, ako rýb.

PlanetLover získal práva na medzinárodný film Plasty v oceánoch, ktorý bude jedným z nosných formátov, ako osloviť a zasiahnuť mladých ľudí v problematike ochrany života na Zemi. Tá sa vo veľkej miere týka práve spotreby plastov a s tým spojených dôsledkov. Komunikácia projektu sa bude šíriť v médiách a tiež cez vtipnú virálnu kampaň na sociálnych sieťach, do ktorej sa zapoja aj známe osobnosti.

Odporúčame: Hliva ustricová: Prekvapenie prírody pre tvoju imunitu a kuchyňu!

Ako byť eko-pozitívny?

Zdroj: Shutterstock®

Buďte EKO-POZITÍVNI alebo 5 krokov od PlanetLover k ZMENE života

  1. Nepoužívajte slamky, plastové nákupné tašky a iné jednorazové plasty: Každú hodinu vyrobíme až 32 miliónov kg plastu. Z toho len veľmi malá časť je recyklovateľná a všetky plasty, ktoré vyrobíme, ostávajú v prírode a na Zemi. Preto stojí za zváženie, pri každej návšteve obchodu, či tú jednorazovú plastovú tašku nedokážeme nahradiť textilnou alebo papierovou taškou, ktorú si uschováme aj na ďalšie nákupy.
  2. Nepoužívajte kávové kapsuly: Väčšina kávových kapsúl do kávovarov je vyrobená z plastu, ktorý, v kombinácii s hliníkom a kávovým odpadom, po použití predstavuje nerecyklovateľný odpad. Spôsobov a možností, ako si pripraviť či zohnať chutnú kávu je veľa, prečo sa zvyknutí teda nezamerať na tie viac ekologické?
  3. Recyklujte, separujte a hlavne netvorte zbytočný odpad: Základ je recyklovať a separovať – vždy a za každých okolností. Nepoužívať jednorazové obaly, ak sa nám pokazí produkt, radšej ho dať opraviť, ako hneď kupovať nový. Vnímavo pristupovať k nákupu akýchkoľvek nových vecí, spotrebičov, oblečenia, atď.– skutočne ich potrebujem v takom množstve?
  4. Zredukujte jedenie mäsa: Priemyselný chov dobytka je veľkou katastrofou pre životné prostredie z viacerých dôvodov. Kvôli pastvinám sa vyklčujú obrovské hektáre lesov, ďalej ide o znečisťovanie ovzdušia kvôli emisiám z chovu a napokon až 60 % mäsa sa vo finále nespotrebuje a skončí ako odpad. Stačí, že by sme aspoň jeden deň v týždni nekonzumovali mäso, resp. viac racionálne pristupovali ku konzumácií mäsa ako takého a táto zmena bude mať výrazne pozitívny dopad.
  5. Vyberajte nabíjačky, zhasínajte svetlo, neplytvajte vodou: Sme zvyknutí, po príchode domov, zapnúť všetky spotrebiče, od TV cez počítač, nechávať mobily celé noci v nabíjačke a podobne. Nevnímame, koľko nepotrebnej energie tak uniká. Podobná situácia sa týka aj vody, ktorá je čoraz vzácnejšia. Ak by sme obmedzili denné sprchovanie z 20 minút na 2-3 minúty, ušetríme tým neskutočne veľké množstvo vody.

Pre viac informácií choďte na www.planetlover.com alebo na Instagram: planet.lover.slovakia


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Monika Filípková 11.10.18 07:04

MF
karma
105.00

Určite takýto projekt podporím a budem ho odporúčať aj iným.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní