Predstavte si dokonalé pad thai na tanieri niekde v uliciach ázijského veľkomesta. Toto pad thai by však nemohlo chutiť dokonale bez jeho hlavných komponentov, medzi ktoré patrí aj rybacia omáčka. A tá je základom chute mnohých ázijských špecialít, ktoré tak nekonenčne milujú milióny ľudí po celom svete. Ale čo ak vo vašej kuchyni práve rybacia omáčka došla a vy ste ju jednoducho nestihli dokúpiť? Našťastie existujú dobré náhrady rybacej omáčky, ktoré vás zaručene zachránia.
Piata chuť
Slaná, sladká, kyslá a horká. To sú 4 základné chute, o ktorých učia v škole v našich končinách. Existuje však aj oficiálne uznaná piata chuť, ktorú nazývame umami. Jej základom je glutaman sodný a môžeme ju charakterizovať ako chuť mäsa. Práve rybacia omáčka, ktorá sa vyrába z fermentovaných rýb, je stelesnením chute umami, a preto je logické, že v ázijských dobrotách má svoje nezastupiteľné miesto. Ako to už býva ani rybacia omáčka nie je úplne nenahraditeľná.