Poznáme tajomstvo dokonalej polievky: Zisti, ako ju nepokaziť!

Poznáme tajomstvo dokonalej polievky: Zisti, ako ju nepokaziť!

Zasýti, zahreje, pohladí na duši a poteší aj vášho dietológa či výživového poradcu. Polievka je vo väčšine prípadov naozaj vďačné jedlo, ktoré je zdravé a chutné zároveň. Milujú ju dospelí aj deti, pričom najviac oceňujeme jej rôznorodosť – pripraviť sa totiž dá na desiatky, ak nie stovky spôsobov. Poznáte však tajomstvo dokonalej polievky? Na úvod vám prezradíme len toľko, že nie je len jedno!

Správna výbava

Predtým, než sa vrhneme na správne polievkové postupy či ingrediencie, povieme si čosi aj o vhodnom náradí. Na krémové polievky by ste mali mať v domácnosti ponorný mixér alebo iný mixér, ktorým dosiahnete dokonalú hladkú konzistenciu polievky. Zásadnou a dôležitou pomôckou je aj vhodný hrniec. Vhodný pre vás.

Ak sa chystáte variť veľké množstvo polievky pre celú rodinu, zvoľte vyšší hrniec, ktorý zabráni pretekaniu tekutiny. Čo sa varešky týka, zvoľte skôr plastovú či silikónovú, pretože drevená či bambusová by sa mohla pôsobením vlhka naštiepiť.

Náš tip! Do veľkého hrnca je vhodná vareška s dlhšou rúčkou, vďaka ktorej zabránite prípadnému popáleniu sa o horúci hrniec.

Odporúčame: Zdravá polievka v troch zaujímavých podobách: Vyskúšaj všetky!

TOP polievky

Zdroj: Shutterstock®

Aplikujte zero waste

V ďalšej časti o dokonalej polievke potešíme všetkých fanúšikov zero waste života. Polievka totiž znesie mnohé ostatky, ktoré by za normálnych okolností skončili v koši. Odrezky z mäsa a kosti, ale aj zbytky z rôznych druhov zeleniny, to všetko sú ingrediencie vhodné napríklad do vývaru alebo do podlievacieho vývaru, ktorý síce jesť nebudete, no vytvorí dokonalú chuť iných pokrmov. 

Náš tip! Pre dokonalosť vaše polievky si dajte záležať na krájaní ingrediencií. Zelenina v polievke (pokiaľ sa ju nechystáte mixovať) by mala byť nakrájaná na približne rovnako veľké kúsky.

ako dochutiť polievku

Zdroj: Shutterstock®

Teória chutí

Ak varíte polievku tak, že do vody jednoducho nahádžete zeleninu a necháte ju povariť do zmäknutia, niečo nie je v poriadku. Dokonale vychutená polievka totiž pochádza z pečenej zeleniny alebo zo zeleniny vopred osmahnutej na tuku. Len takýmto spôsobom z nej dostanete maximum chute, ktorú ponúka. 

Polievku musíte vedieť aj dobre dochutiť. Mnoho ľudí sa napríklad stráni použiť sladkú či slanú zložku, čo je ale veľká chyba. Ak sa obmedzíte len na použitie soli a korenia, polievku oberáte o dokonale vyváženú chuť. Nebojte sa preto polievku v prípade potreby dosladiť a tiež okysliť, napríklad pomocou octu alebo citrónovej šťavy

Obávať sa nemusíte ani čerstvých byliniek, ktoré sú do polievok viac než vhodné a odovzdajú jej svoju znamenitú chuť. Čo sa suchých korenín týka, klasickým vývarom a polievkam má čo dať napríklad bobkový list či nové korenie, do exotických polievok zasa patria koreniny ako karí, citrónová tráva či kurkuma. Troška kurkumy však pekne zafarbí aj klasický nedeľný vývar.  

Pozri aj: Nenáročné a štýlové: Ktoré druhy kaktusov sú vítané v interiéri?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Peter Šugra 11.04.21 16:08

karma
-1.00

My polievky milujeme :-) cez týždeň máme na večeru vždy hustú sýtu polievočku

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 11.04.21 17:45

MR
karma
104.00

polievky mám najradšej v zimnom období, zahreje

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 12.04.21 05:46

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 12.04.21 11:51

ZS
karma
100.00

Polievky máme radi

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní