Poznáš tento domáci recept, ako ochrániť psa pred kliešťami? Musíš vyskúšať!

Poznáš tento domáci recept, ako ochrániť psa pred kliešťami? Musíš vyskúšať!

Jedna prechádzka v lese, po lúke či sídlisku a váš štvornohý miláčik si na sebe prinesie parazita menom kliešť. Milujete svojho psíka, chcete mu dať to najlepšie a urobíte preňho všetko, len aby sa cítil v bezpečí a bol zdravý. Kupujete mu tie najlepšie granule a konzervy, beriete ho na pravidelné prehliadky k veterinárovi. Aj keď preňho robíte všetko, neznamená to, že nebude musieť čeliť problémom, ktoré nedokážete ovplyvniť, ako je na príklad kliešť na vašej vlastnej záhrade.

Odporúčame: Ako cestovať bezpečne so psom v aute? Daj na tieto základné rady!

je kliešť nebezpečný pre psa

Zdroj: Shutterstock®

Ako zistiť, či ide o kliešťa

Kliešť je druh parazita, ktorý sa živí krvou človeka alebo divých a domácich zvierat. Jeho nebezpečenstvo spočíva v tom, že môže byť nositeľom lymskej boreliózy alebo kliešťovej encefalitídy. Má trojročný vývojový cyklus, počas ktorého vystrieda približne troch hostiteľov. Počas všetkých štádií vývoja sa živí krvou. Kliešte žijú v trávnatých a kríkových porastoch a zároveň sú najaktívnejšie na jar, v lete a na jeseň. Ak sa váš psík hrá vonku v tráve, pre kliešťa je to najvhodnejšia chvíľa na prisatie sa. Zvyčajne sa kliešte prisajú na hlavu, krk, labky či ušká vášho štvornohého miláčika. Kliešte majú rôznu veľkosť, a to podľa vývojového štádia a pohlavia. Napriek tomu sú všetky viditeľné a určite ich rozpoznáte hneď. Samičky sú o čosi väčšie a bledšie, kým samčeky sú tmavšie a menšie. Nacicaná samička zväčšuje svoju hmotnosť až 200-krát.

Ako zistiť, či ide o kliešťa

Zdroj: Shutterstock®

Vyberanie kliešťa

Ak si nie ste istí, či váš psík už kliešťa má, musíte ho opatrne prezrieť, pretože kliešť môže byť schovaný hlboko v huňatom kožuchu. Preto najlepší spôsob, ako to zistiť, je ten, že opatrne ohmatáte celého psíka a ak naďabíte na niečo malé a tvrdé, pravdepodobne ide o kliešťa. Ten musí byť opatrne odstránený. Práve kontakt s krvou je to, čo prenáša choroby a infekcie. Najprv by ste mali miesto vydezinfikovať a opatrne kliešťa vybrať (vrátane hlavičky) špeciálnym „náradím“ na jeho vyberanie. Aj keď ste psíkovi kliešťa opatrne vybrali, je dôležité nechať si psíka skontrolovať u veterinára, či už náhodou kliešť niečo nepreniesol. Vybratie kliešťa je dôležité, pretože ak sa svojvoľne pustí, keď je dosť nacicaný, môže sa prisať na vás.

Pozri aj: Jedálniček domáceho miláčika: Toto sú bezpečné potraviny pre psa

Domáci recept sprej proti kliešťom

Zdroj: Shutterstock®

Domáci recept na sprej proti kliešťom

Prevencia je najlepší lekár a to doslova. S týmto roztokom sa žiadneho kliešťa na svojom štvornohom miláčikovi nemusíte báť. Poďme na to!

V kanvici si dáme zovrieť vodu. Cca 1 dcl vody zalejeme 10 klinčekov a lúhujeme 10 minút. Ďalším 1 dcl vody zalejeme za hrsť čerstvej alebo sušenej levandule a tiež lúhujeme 10 minút. Potom si odmeriame 3 ml octu, ktorý zmiešame s 1dcl čistej prevarenej vody. Všetko zmiešame a vzniknuté 3 dcl vylúhovanej vody s octom si prelejeme do uzatvárateľnej nádobky s rozprašovačom. Skladujeme v chladničke približne 2 týždne a po tomto čase si vždy vyrobíme čerstvý roztok. Psíka tým môžeme striekať zakaždým, keď s ním ideme von. Keďže ide o čisto prírodné veci, nemusíme sa báť žiadnej chémie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 14.06.19 06:40

ĽŠ
karma
100.00

Prevencia je najlepší lekár, vďaka za domáci recept!

  • 2
Odpovedať

Natália Lobodášová 14.06.19 09:35

NL
karma
105.00

Ešteže nemáme psa. O starosť menej :-)

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 14.06.19 13:38

MG
karma
104.00

Budem troška negatívna, ale je pravda, že človek už aby sa bál čo i len vyjsť do záhradky, rovnako psíci. Čo sa to u nás deje? Hotová invázia. Receptík určite vyskúšame, lebo všetko pri prevencii zlyháva, žiaľ.

  • 2
Odpovedať

Iveta Moravčíková 18.06.19 22:02

IM
karma
100.00

tiež musíme niečo používat, lebo aj na dvore, kde sa tráva kosí aj tam už su

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní