Schladenie tela počas horúcich dní

Schladenie tela počas horúcich dní

Už aj na Slovensku zažívame počas letných mesiacov tropické dni a dokonca aj noci, kedy teplota vzduchu neklesne pod 20 stupňov Celzia.  Naše telo nemá príležitosť pri takýchto teplotách  oddýchnuť si, schladiť sa a zregenerovať. Horúčavy sú veľmi náročné v prvom rade pre starších ľudí, riziko kolapsu organizmu je pre nich ešte vyššie. Zle ich znášajú aj malé deti, no problém so sústredením počas extrémne horúcich dní máme všetci.

ako schladiť organizmus

Zdroj: Shutterstock®

Ako predchádzať kolapsu z tepla?

Odborníci radia dodržovať niekoľko zásad pri ochladzovaní tela:

1. Nepohybujte sa na priamom slnku v čase od 11:00 - 15:00 hod. Nákupy, prechádzky a návštevy kúpalísk si nechajte na skoršie ráno alebo podvečer. 

2. Pokiaľ je to možné, zdržiavajte sa v mierne klimatizovaných priestoroch. Vyhýbajte sa silno klimatizovaným priestorom, ktoré sú pre zdravie človeka tiež zaťažujúce. V čase najväčších teplôt neotvárajte okná, zatiahnite závesy a stiahnite žalúzie. Týmto mierne stlmíte prehrievanie bytu či domu. Naopak, dobre vetrajte v noci, keď je aspoň o pár stupňov chladnejšie. Na pár minút pred spaním vytvorte prievan medzi miestnosťami, čím docielite lepšiu výmenu ovzdušia.

3. Dodržujte pitný režim. Pite minimálne 2-3 litre čistej vody denne. Jedzte ľahké jedlá, ako šaláty, šťavnaté ovocie. Vynikajúcim priateľom počas horúcich dní je vychladený melón. Obsahuje maximálne množstvo vody, dobre zasýti a čo je najlepšie, má minimum kalórií. Rovnako je na tom uhorka, ktorá dokáže mimoriadne dobre osviežiť a hydratovať. Vyhýbajte sa horúcej káve a alkoholu.

4. Máme pre vás dobrý tip na rýchle ochladenie tela. Počas najhorúcejších hodín dňa alebo pred spaním si natrite nohy, plecia a ramená klasickou francovkou ALPA. Okrem toho, že vaše svalstvo príjemne uvoľní, tradičná bylinná receptúra s mentolom vám poskytne okamžité schladenie a osvieženie. Tento postup niekoľkokrát opakujte, efekt príjemného ochladenia sa dostaví takmer okamžite a trvá aj niekoľko minút.

Neprehliadni: Pocit ťažkých nôh a opuchy: Tipy, ktoré ti prinesú úľavu

Alpa Francovka

Zdroj: ALPA

Francovka ALPA je liehový roztok s tradičnou bylinnou receptúrou pre masáž celého tela, má však všestranné využitie aj pri bolesti hlavy, žalúdka a zubov. Každý z vás určite pozná aspoň jeden zaručený recept starých mám s použitím Alpy. Jej výraznou zložkou je chladivý mentol. Francovku viete dnes kúpiť aj s výťažkami liečivých byliniek ako kostihoj alebo arnika pre masáž tela po fyzickej  záťaži, pri zranení svalov alebo kĺbov.

Nájdete v 101 Drogerie, CBA, Teta, Tesco


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní