Spojenie rodiča a dieťatka počas pandémie: Fotografia dokáže zázraky!

Spojenie rodiča a dieťatka počas pandémie: Fotografia dokáže zázraky!

Zákaz návštev v nemocniciach platí pre každého. Aj keď rodič na Jednotke vysokošpecializovanej starostlivosti a Jednotke resuscitačnej starostlivosti o novorodencov (JVSN a JRSN), kde zvádzajú predčasne narodené deti  boj o svoj život a zdravie, nie je „návštevou“, zákaz sa ho dotýka. Prítomnosť rodičov je dočasne obmedzená na nevyhnutné minimum. Tieto pracoviská však prichádzajú s iniciatívou, ako rodičom zabezpečiť aspoň virtuálny  kontakt s ich dieťatkom – pravidelne dostane fotografiu a správu od dieťatka prostredníctvom zdravotníkov. Od začatia tejto iniciatívy prejavila o informácie s fotografiou svojho bábätka už vyše štyridsiatka rodičov.

Nový koronavírus a striktné pravidlá

V dôsledku pandémie nového vírusu COVID-19 platia striktné pravidlá na celom Slovensku, ktoré zahŕňajú aj celoplošný zákaz návštev v nemocniciach. Žiaľ, táto „stopka“ zasiahla aj tých najzraniteľnejších – predčasniatka, ktoré na špecializovaných pracoviskách (JVSN a JRSN) zotrvávajú dlhé týždne až mesiace, kým si ich rodičia môžu vziať domov. Prítomnosť rodičov pri bábätku  v inkubátore, je na týchto oddeleniach  spojená aj za bežných okolností s vysokými hygienickými opatreniam aby sa predišlo infekciám novorodencov. Vzájomný kontakt   je pre dieťa, ako aj rodiča veľmi významná chvíľa, kedy sa mama aj otec svojmu bojovníkovi prihovárajú, stimulujú ho, či už dotykom, vzájomnou blízkosťou alebo  kontaktom koža na kožu. Z dôvodu   šíriacej sa epidémie a  riziku nákazy pre predčasne narodené deti, ale i ošetrujúci  personál neonatologických oddelení, ktorého je aj tu nedostatok, bol dočasne obmedzený priamy kontakt rodičov s deťmi.

To, že na týchto oddeleniach pracujú úžasní a skvelí ľudia, je všeobecne známe a dokázali to už veľakrát.  Aj teraz prichádzajú s iniciatívou virtuálneho kontaktu rodiča s dieťatkom. Personál bábätko odfotí a fotografiu s aktuálnymi informáciami pošle mailom rodičom, ktorí o to požiadajú. Zaslaním emailu rodič zároveň dáva súhlas s vyhotovením fotografie.

Odporúčame: Zdravé stravovanie v reštaurácii: Experti radia, ako na to!

spojenie rodičov a predčasne narodených detí

Zdroj: Stanislav Szenczi

„Podnet vzišiel od našej sestričky Vlaďky, ktorá  mala na našom oddelení hospitalizované dieťatko z rodiny. Rodičom posielala na ich žiadosť videá a fotografie. Tak sa zrodila myšlienka, pomôcť aj ostatným rodičom, ktorí nemôžu byť v týchto dňoch so svojim dieťatkom“ uviedla doc. MUDr. Katarína Maťašová, primárka Neonatologickej kliniky UN v Martine. „Odozva je úžasná, rodičia sú šťastní a to nás teší ešte viac. Som veľmi rada, že sme touto myšlienkou  inšpirovali aj iné pracoviská,“ doplnila primárka.

„To, čo je pre väčšinu mamičiek po „normálnom pôrode“  úplne prirodzené – privinúť si svoje bábätko do náručia a byť s ním o tri dni doma, je pre nás, rodičov predčasne narodených detí, nemožné. Jediný kontakt s bábätkom máme len cez inkubátor počas návštevných hodín a aj o to sme v týchto dňoch prišli, preto som nesmierne vďačná za každú fotografiu mojej maličkej dcérky a informáciu, ako sa jej darí, ako sa mala počas dňa,“ povedala mladá mamička Eva, ktorej dcérka sa narodila v 31. týždni tehotenstva.

fotografia predčasne narodeného bábätka

Zdroj: Stanislav Szenczi

Iniciatívu podporuje aj OZ Malíček, ktoré aj v týchto náročných dňoch pomáha rodičom predčasne narodených detí „Naše veľké ďakujem patrí všetkým zdravotníkom a pomocnému personálu na týchto oddeleniach! Vážime si, každú aktivitu pre deti a ich rodičov, ktorá podporuje ich vzájomné puto napriek neľahkej dobe,“ povedala k tejto iniciatíve, ktorá nemohla zostať nepovšimnutá, predsedníčka malíčka Mgr. Ľubica Kaiserová. Ako dodala, v súčasnosti sú do nej zapojené okrem Neonatologickej kliniky v Martine ďalšie tri kliniky – Novorodenecká klinika v M. Rusnáka v Bratislave Petržalke, Neonatologická klinika v Banskej Bystrici a Oddelenie neonatológie Fakultnej nemocnice v Prešove „Veríme, že táto mimoriadna situácia nepotrvá dlho a rodičom bude znovu umožnený plnohodnotný kontakt so svojim dieťatkom,“ doplnila.

Zaujme ťa: Lekári bojujúci s koronavírusom: Skutoční hrdinovia týchto dni - ĎAKUJEME!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní