Súkromie v domácnosti: IKEA zistila, že Slovákom skutočne chýba!

Súkromie v domácnosti: IKEA zistila, že Slovákom skutočne chýba!

Naozajstný domov je miesto, kde máme pocit úplného bezpečia a súkromia. Štatistiky z globálnej IKEA Správy o živote v domácnosti (Life at home report) ukazujú, že až jedna štvrtina celosvetovej populácie pravidelne hľadá súkromie mimo svojej domácnosti. A ako vnímajú súkromie v domácnosti Slováci? Až 67% z nás sa cíti byť samým sebou iba za zatvorenými dverami svojej izby a 16% si myslí, že v domácnosti nemá dostatok súkromia.

IKEA dlhodobo načúva svojim zákazníkom, v snahe porozumieť čo najlepšie každodennému životu rodín i jednotlivcov. Pri tejto príležitosti navštívila domovy po celom svete a tentokrát sa v detaile zamerala na spolunažívanie v jednej domácnosti. „Víziou IKEA je vytvárať lepší každodenný život pre čo najviac ľudí. Jednou zo základných podmienok pri vývoji produktov IKEA je preto porozumieť životu v domácnosti. Každý rok navštívime domácnosti po celom svete, aby sme zistili, o čom ľudia snívajú a akým problémom dennodenne čelia. Potom sa snažíme zohľadniť ich potreby a vytvoriť s našimi dodávateľmi riešenia, vďaka ktorým bude každodenný život o niečo lepší,“ hovorí Mounia El Hilali, generálna riaditeľka a manažérka pre oblasť trvalej udržateľnosti IKEA pre Česko, Maďarsko a Slovensko.

Pozri aj: Trendový dizajn pre interiér: 5 dizajnov, ktoré stoja za povšimnutie!

ako si vytvoriť súkromie v domácnosti

Zdroj: IKEA

Súkromie je naše právo

Až 82% Slovákov je presvedčených, že majú právo na súkromie. Nie vždy je však možné mať toľko súkromia, koľko by sme pre našu pohodu potrebovali. Záleží najmä na tom, kde bývame, s kým bývame a aká je naša úloha v domácnosti. Ak sa nám nepodarí dosiahnuť takú mieru súkromia, ktorú potrebujeme, až 45% z nás sa cíti frustrovane. Uvedomujeme si hodnotu súkromia, ktoré pre nás nepredstavuje iba ničnerobenie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Z prieskumu vyplýva, že až 65% z nás si myslí, že súkromie je nevyhnutné najmä kvôli osobnému rastu.

ako si vytvoriť útočisko v domácnosti

Zdroj: IKEA

Musíme spoznávať sami seba aj ostatných

Na to, aby sme spoznali, kto naozaj sme, potrebujeme čas a dostatok priestoru. Pocit “neustáleho sledovania“ v nás môže vyvolávať priam až klaustrofobické pocity. 67% z nás sa preto cíti byť samým sebou iba v prípade úplného súkromia, za zatvorenými dverami svojej izby či inej miestnosti, kde nemusíme neustále ovládať a sledovať naše správanie. Súkromie a pocit intimity hrajú taktiež dôležitú úlohu pri vedení hlbších a lepších rozhovorov. Správa taktiež ukázala, že až 79% Slovákov hľadá v domácnosti viac súkromia kvôli zlepšeniu svojich vzťahov.

Aktivity, ktoré predstavujú súkromie

Pre 71% opýtaných predstavuje súkromie dôležitý faktor pre plnenie úloh, pri ktorých je potrebné lepšie sústredenie. Správa odhalila, že 49% z nás využíva svoje súkromné chvíľky na relax a dobytie energie, a 43% opýtaných hovorí, že súkromie je nevyhnutné v prípade, že sa chceme zabaviť a hrať.  

Na otázku, aké aktivity si užívame počas súkromných chvíľ, ktoré by sme si v prípade nedostatku súkromia až tak neužívali, sme dostali jasné odpovede:

Aktivity, ktoré predstavujú súkromie

Zdroj: IKEA

Domáca pohoda a technológie

Až 77% Slovákov verí, že dostupné technológie dokážu zvýšiť mieru súkromia v domácnosti. Je však dôležité poznamenať, že pre 43% z nás je dôležité vedieť technológie vypnúť, prípadne dať do spánkového režimu, aby sme tento pocit súkromia nadobudli.

Odporúčame: Slováci a upratovanie: IKEA zistila, čo nám vadí najviac


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní