Tipy šéfkuchárov na varenie veľkonočnej šunky: Šťavnatá bude aj po niekoľkých dňoch!

Tipy šéfkuchárov na varenie veľkonočnej šunky: Šťavnatá bude aj po niekoľkých dňoch!

Jar je tu a s príchodom jari sa spája aj Veľká noc plná rôznych tradícii. Predovšetkým hovoriť môžeme o oblievačke a šibačke, na ktorú sa tešia najmä chlapci. K Veľkej noci však patria aj rôzne maškrty, ktoré sa v tomto období pripravujú. Niekde sa pečú vianočky a mazance, inde zase veľkonočná páska (čistá alebo s tvarohom), šúľance, pripravuje sa domáci chren a pod. Avšak v mnohých domácnostiach nemôže chýbať veľkonočná šunka, respektíve údené mäso, ktoré by sa podľa správnosti malo pripraviť vopred, aby malo čo najlahodnejšiu chuť.

Ako variť veľkonočnú šunku, aby bola šťavnatá? Je potrebné z nej odstrániť sieťku pred varením? Ako dlho by sa mala variť? Treba ju pred varením namáčať?

ako variť veľkonočnú šunku

Zdroj: Shutterstock®

Pätoro prípravy veľkonočnej šunky

  • Namáčanie – ak nechcete, aby bola šunka príliš slaná, tak ju deň vopred (pred varením) namočte do vody a nechajte ju namáčať počas celej noci.
  • Sieťka – ak ste si kúpili šunku v sieťke, tak ju pred varením uvoľníte, pretože pri varení sa sieťka stiahne a zavarí do šunky.
  • Vriaca voda – údená šunka sa vkladá do vriacej vody. Tú nemusíte vôbec soliť, nanajvýš môžete pridať bobkový list, čierne a nové korenie, cibuľu a cesnak. Niektorí šéfkuchári odporúčajú pridať aj biele víno.
  • Doba varenia – platí zásada, že šunka by sa mala variť v závislosti od svojej hmotnosti. Ak má vaša šunka 1,5 kg, tak ju varte hodinu a pól. Ak 2 kg, tak ju varte 2 hodiny.
  • Chladenie – šéfkuchári odporúčajú nechať šunku vychladnúť vo vode, v ktorej sa varila. Takto si uchová svoju peknú farbu a bude šťavnatá.
fantastická veľkonočná šunka

Zdroj: Shutterstock®

Zásady, ktoré treba dodržiavať

Šéfkuchári neodporúčajú kupovať vákuovo balenú šunku, pretože tá zväčša obsahuje príliš veľké množstvo vody. Zaplatíte tak skôr za vodu než za mäso, čo rozhodne nie je potešujúce.

Ak nevaríte šunku zabalenú v alobale, tak vodu, v ktorej sa šunka varila, môžete použiť na prípravu polievky alebo v nej môžete uvariť zemiaky. Ak sa vám šunka zvýši, môžete ju pridať do rôznych nátierok. Poprípade si po Veľkej noci môžete pochutnať na údenom mäsku so zemiakmi a bielou, prípadne červenou kapustou.

Naposledy aktualizovaný článok: 16.4.2022

- Anketa

PRIPRAVUJETE SI AJ VY VEĽKONOČNÚ ŠUNKU?

Odpovedalo 56 ľudí  

Áno, k Veľkej noci patrí
96%
Nie, my nie sme na dodržiavanie tradícií
2%
Tento rok ju nebudeme robiť
2%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Ľubica Šťastná 02.04.21 07:00

ĽŠ
karma
100.00

Výborné tipy!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 02.04.21 09:46

MC
karma
109.00

šunku zabalenú v alobale nevarím ,ale pečiem v trúbe

  • 0
Odpovedať

Patrik Podmanický 02.04.21 15:29

PP
karma
96.00

Vďaka za poučný článok, hlavne za „Pätoro prípravy“, lebo nie je šunka ako šunka a tá najlepšia je už iba v spomienkach na dobu, keď sme si doma chovali prasatá a robili si vlastné domáce výrobky.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 02.04.21 18:01

MM
karma
100.00

ale tá chuť domácej šunky z domácej zabíjačky sa ničomu nevyrovná, nezabudnem, ako vyúdená šunka čakala v komore na Veľkú noc

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 03.04.21 20:39

karma
109.00

Tieto rady si zapamätám - super.

  • 0
Odpovedať

miriam tomanova 03.04.21 20:40

MT
karma
-1.00

Tipy super,uvarím zajtra

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 06.04.21 12:50

ZS
karma
100.00

Dobrá rada s tou sieťkou. Ja som varila aj s ňou dať ju potom dole bolo dosť ťažké, ostávalo na bej kopa mäsa.

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 17.04.22 08:37

MS
karma
118.00

Varená šunka s chrenom u nás na Veľkonočnom stole nemôže chýbať.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 19.04.22 10:37

KK
karma
105.00

toto sme už z nášho jedálnička vyradili

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní