Univerzálne cesto na pizzu i žemle: Len zo 4 surovín!

Univerzálne cesto na pizzu i žemle: Len zo 4 surovín!

Na každé jedlo existuje recept a rôzne jeho varianty a obmeny. Azda každá gazdinka v kuchyni experimentuje a využíva pri varení najrôznejšie suroviny a koreniny. Vďaka tomu vznikajú jedlá s novou chuťou a my objavuje neobjavené a nepoznané. Pizzu sme objavili už niekoľko rokov dozadu, ide v podstate o cesto, ktoré je dochutené ďalšími surovinami podľa nášho výberu a upečené v rúre. Chrumkavé okraje, vláčny stred a roztopený syr, ktorý steká po okrajoch. Spravili sme vám chúťky? Tak si spravte pizzu, rožky, škoricové hniezda alebo žemle z tohto univerzálneho cesta, na ktoré potrebujete len 4 suroviny.

Odporúčame: RECEPT: Grilované špízy s netradičným dressingom

recept na univerzálne cesto

Zdroj: Shutterstock®

Univerzálne cesto na pizzu i pečivo

Ak ste dostali chuť na čerstvé pečivo, no nechce sa vám ísť do obchodu, tak len otvorte chladničku a potravinovú skriňu a pozrite, či máte v zásobe ingrediencie, z ktorých si pripravíte domáce univerzálne cesto na čokoľvek.

V miske zmiešajte 1 diel gréckeho bieleho jogurtu a 1 diel múky. Pridajte trochu soli a sódy bikarbóny. Pokiaľ sa jedná o množstvo sódy i soli, tak napríklad na 4 šálky múky pridajte 2 lyžice sódy a 1 lyžičku soli. Všetky suroviny premiešajte a následne vyklopte na múkou posypanú pracovnú dosku. Ak sa vám zdá cesto príliš riedke alebo, ak nemá hladkú konzistenciu, tak postupne prisypávajte ďalšiu múku. Cesto hneťte dovtedy, kým nebude hladké a kým sa neprestane lepiť na ruky.

Výhodou cesta je to, že vďaka gréckemu jogurtu obsahuje menej tuku a kalórií ako bežné kysnuté cesto.

domáce cesto na pizzu

Zdroj: Shutterstock®

Pizza z cesta

Ak si z tohto cesta chcete spraviť pizzu, tak cesto vyvaľkajte buď do kruhu alebo do obdĺžnika, potrite paradajkovým pyré alebo kečupom, posypte vybranými ingredienciami a dajte piecť. Pizzu pečte na 200 °C približne 20 minút.

Pečivo z cesta

Z cesta si môžete upiecť žemle, rožky alebo čokoľvek iné. Cesto si vyvaľkajte a vykrojte z neho požadovaný tvar. Ak si chcete spraviť žemle, tak z cesta spravte menšie bochníčky. Tie dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte soľou, sezamom či ľanovými semienkami. Ak máte radi mak, tak ich môžete posýpať aj ním alebo chia semienkami. Žemle pečte pri teplote 190 °C asi 20 minút. Na záver rúru nastavte na 230 °C a žemle pečte ešte 5 minút.

Zaujme ťa: RECEPT: Najlepšie palacinky 3:2:1, ktoré sa nelepia a vždy vyjdú


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Katarína Konečná 08.06.20 09:37

KK
karma
105.00

ja som už vyskúšala upiecť žemle z dvoch druhov cesta, ale s kvasnicami, tak vyskúšam aj túto variantu bez kvasníc

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 08.06.20 16:56

PV
karma
113.00

Zaujímavý recept .. Určite vyskúšam .. Zmena je život. Ja robím cesto na pizzu : 500 g múky,10 g droždia , lyžička soli , voda, PL oliv.olej ..

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 08.06.20 18:29

TK
karma
105.00

neznášam tieto šálkové recepty, má sa to uvádzať pekne všetko v gramoch

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 09.06.20 08:22

MR
karma
104.00

mám rada univerzálne cesta

  • 0
Odpovedať

Natália Homolová 24.06.20 16:57

NH
karma
91.00

Super inšpirácia ,vyskúšam.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní