Veda odhalila, aký je recept na dlhý život. Na toto si zvykni!

Veda odhalila, aký je recept na dlhý život. Na toto si zvykni!

Vedeli ste, že recept na dlhý život podľa vedcov naozaj existuje? A dokonca to podľa nich nie je žiadna veda. Pre jeho dosiahnutie vraj musíme do života zaviesť len maličkosti a osvojiť si ich natoľko, aby sa stali súčasťou našich bežných dní. My sme pre vás vybrali tie najzaujímavejšie zvyky, ktoré by vám mali predĺžiť život aspoň o niekoľko rokov. A ktovie, ak ich začnete praktizovať pravidelne, a to hneď niekoľko naraz, možno sa dožijete aj stovky.

Strava je základ

Každý odborník vám povie, že zdravý životný štýl je akýmsi všeobecným receptom na dlhovekosť. Možno ten svoj však nemusíte meniť až tak veľmi. Aj v tejto oblasti života vraj stačí dodržať niekoľko zásad. Po prvé – neprejedať sa. Prijímajte denne toľko kalórií, koľko sa vzhľadom na váš vek, pohlavie a ďalšie kritériá odporúča. Zvýšený príjem kalórií je totiž spájaný s kratším životom. Okrem toho by ste mali do jedálnička zaradiť orechy, semienka, ovocie, zeleninu, skrátka všetko rastlinného pôvodu. Konzumácia tohto druhu potravín znižuje riziko vzniku zákerných ochorení a s tým vzniká aj vyššia šanca na dlhší život.

Zaujme ťa: Ako rozoznať alergiu od zápalu? Tu je niekoľko tipov od odborníkov

ako byť zdravšia

Zdroj: Shutterstock®

Zabudnite na zlozvyky

K zdravému životnému štýlu môžeme ďalej priradiť aj skutočnosť, že by ste nemali fajčiť, čo je asi logické. Ide o zlý návyk, ktorý vás väčšinou k dlhému životu nedovedie. Je vedecky dokázané, že také pravidelné fajčenie vám môže ubrať až 10 rokov života. Čo sa alkoholu týka, mali by ste ho aspoň obmedziť na minimum. Asi nemusíme hovoriť, že aj pravidelný pohyb je receptom na dlhovekosť. Takže cvičenie, prípadne rýchla chôdza by sa mala stať vašou každodennou súčasťou. Odporúča sa aspoň 150 minút športových aktivít za týždeň.

Uponáhľanosť dnešnej doby a fakt, že niektorí z nás spia len 5 a menej hodín denne, sú naozaj alarmujúce skutočnosti. Kvalitný a dostatočne dlhý spánok je preto kľúčový k tomu, aby ste žili o čosi dlhšie. Omieľame to stále dookola. Spite aspoň 7 hodín denne, ideálne až 8.

ako byť šťastný

Zdroj: Shutterstock®

Šťastie je odpoveď

Na záver veda uvádza, že šťastní ľudia žijú až o 18 percent dlhšie ako ľudia nešťastní, preto by malo byť vaše vlastné šťastie aj vašou prioritou. S tým ide ruka v ruke eliminácia stresu vo vašom živote na absolútne minimum, čo môže byť pri súčasnom trende naozaj ťažké. Mali by ste sa však o to pokúsiť a nestresovať sa, prípadne nájsť spôsob, ako stres účinne a rýchlo zahnať. Dobrými pomocníkmi sú meditácia alebo joga.

So šťastím je úzko spájané aj socializovanie sa a život v úzkom okruhu ľudí, ktorých máte radi a ktorí vás napĺňajú optimizmom. Obklopte sa preto rodinou a priateľmi, pretože ľudia, ktorí žijú sociálne, môžu žiť až o 50 percent dlhšie ako ľudia, ktorí sú osamelí. Ako úplná bodka je rada nad zlato – buďte sebavedomí a tiež organizovaní. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí vedia, čo robia a kam sa chcú dostať, žijú tiež o čosi dlhšie ako tí, čo sú stratení a celý život sa hľadajú.

Bude sa ti páčiť: Zisti všetko o mastnej pleti: Vieš, ako by si sa o ňu mala starať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 02.06.19 06:40

ĽŠ
karma
100.00

Rady, ktoré môžu byť v tomto smere len nápomocné.

  • 2
Odpovedať

Jana Komadová 02.06.19 22:21

JK
karma
100.00

No genetika a zdravie tiež napomáhajú k dlhovekosti

  • 1
Odpovedať

Barbora Kubelková 05.06.19 09:06

karma
113.00

Najlepšie sebe každý deň dať poldeci :D

  • 0
Odpovedať

Erika Podskubová 06.06.19 18:06

EP
karma
104.00

čím je človek starší zistí,že je čas spomaliť netreba sa za všetkým naháňať

  • 0
Odpovedať

Anna Vargová 09.06.19 11:01

AV
karma
100.00

Nuž, rady sú to veľmi dobré. Musím sa nimi začať aj riadiť.Ved, kto by nechcel dlho žiť.

  • 0
Odpovedať

Lenka Petrušová 11.06.19 16:53

LP
karma
-1.00

Možno nie je zmyslom človeka žiť dlho, ale žiť život naplno v zdraví a šťastné.

  • 2
Odpovedať

Jana Čipková 11.06.19 22:43

karma
106.00

Je to len štatistika. Veľa ľudí všetko dodržiava a predsa sa nedožijú staroby.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 13.06.19 07:56

MC
karma
109.00

Genetika, zdravý životný štýl , duševná rovnováha pomáhajú ,ale dlhovekosť nie je zaručená.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní