O výhodách cesnaku sa už napísalo dosť veľa článkov. Preto nepochybujeme, že viete o tom, že by ste si mali dopriať strúčik cesnaku každé ráno, aby ste podporili svoj imunitný systém a zlepšili tak svoje zdravie. No úprimne, zbaviť sa zápachu z úst, po zjedení cesnaku nie je jednoduché. Určite nik z nás nechce stráviť celé dopoludnie s nepríjemnou chuťou v ústach a charakteristickým cesnakovým dychom.
Máme pre vás skvelú správu! Už sa viac tohto sprievodného javu obávať nemusíte. Na trhu totiž nájdete súrodenca cesnaku, ktorým je čierny cesnak. Ide o fermentovaný cesnak, ktorý nielenže zlepšuje obranyschopnosť, dokonca nemá typickú cesnakovú chuť!
Odporúčame: Zázračný trik, ako odstrániť mliečny povlak od umývačky riadu!
Čierny cesnak – čo by ste o ňom mali vedieť?
Čierny cesnak, tiež známy ako „starý cesnak“, pochádza z procesu pomalého varenia alebo dlhšieho odležania. Výsledkom tohto procesu je tmavá zelenina s vyššou koncentráciou živín ako má bežný cesnak.
Proces prípravy čierneho cesnaku je veľmi jednoduchý, preto si ho môžete vyrobiť aj sami doma. Cesnakové hlavy sa fermentujú pri určitej teplote (okolo 70 °C) a vlhkosti (medzi 85 a 90%). Ide o pomalý proces, ktorého výsledkom je čoraz populárnejší prírodný prostriedok.
Chuť čierneho cesnaku je mierne sladká, hoci trochu kyslá. Počas procesu sa veľkosť strúčikov značne zmenšuje, no ich liečebné vlastnosti sa stávajú koncentrovanými. Rovnako sa v tomto procese cesnak zbavuje svojho typického zápachu. Čierny cesnak sa tak stal vhodným pri diéte, podporuje zdravie a skvelo dochucuje takmer každé jedlo.
Bude ťa zaujímať
Účinky čierneho cesnaku na organizmus
Čierny cesnak obsahuje zlúčeniny síry, kyselinu linolovú a polyfenoly. Navyše obsahuje aminokyseliny, má antibiotické vlastnosti, pozitívne vplýva na trávenie, obsahuje množstvo antioxidantov a veľa ďalších minerálov. Z tohto dôvodu pozitívne vplýva na:
- Kardiovaskulárny systém – čierny cesnak je skvelým spojencom pre zdravie srdca a krvného obehu, pretože je preplnený antioxidantmi. Znižuje tak riziko vzniku hypertenzie, a rovnako minimalizuje riziko vzniku mŕtvice či trombózy.
- Edémy – tento cesnak poskytuje telu dávku draslíka, ktorý je vhodný pre ľudí trpiacich zadržiavaním vody v tele (edémami) a pre tých, ktorí majú problém
s obličkami. V tomto prípade si ho doprajte na prázdny žalúdok – cesnak tak eliminuje prebytočnú vodu z tela. - Pokožku – tí, ktorí majú problémy s pokožkou (akné, psoriáza alebo rosacea), by mali konzumovať surový cesnak. Obsahuje zlúčeniny síry, ktoré podporujú tvorbu kolagénu, ktorý má pozitívny vplyv na pokožku.
- Zlepšuje imunitný systém – ak je váš imunitný systém oslabený, tak by ste si toto prírodné liečivo mali dopriať každý deň. Je to silný domáci prostriedok
na zlepšenie imunity, teda na ochranu tela pred baktériami a vírusmi. - Problémy s dýchaním – starý cesnak je výborný aj na zníženie symptómov astmy a alergie. Okrem toho pomáha pri prechladnutí a napomáha liečiť bežné respiračné problémy.
Okrem vyššie uvedených účinkov, čierny cesnak rovnako bojuje so zápchou, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a má antikarcinogénne vlastnosti. Je naozaj skvelý!
Bude ťa zaujímať
Ako konzumovať čierny cesnak?
Keďže je to „módne", čierny cesnak si môžete kúpiť v obchodoch s prírodnými potravinami. Odporúča sa denne skonzumovať 1 až 3 strúčiky tohto fermentovaného cesnaku, vždy na prázdny žalúdok. Môžete si ho dať na toast alebo do iných raňajok. Skvelo sa tiež hodí do omáčok, polievok, ryže, cestovín, k mäsu, rybám alebo zelenine. Čierny cesnak skladujte pri izbovej teplote v plastovom vrecku alebo v sklenenej nádobe a vydrží vám aj rok.
Zaujme ťa: Trápi ťa plynatosť? Vypusti paru a uži si bezstarostný deň!