Vitamín C, resp. kyselinu askorbovú zaraďujeme do skupiny vitamínov, ktoré sú rozpustné vo vode. Patrí medzi známe antioxidanty dôležité pre zdravie organizmu. Tento vitamín si potrebujeme nevyhnutne dopĺňať, a to ideálne pomocou stravy, nakoľko ľudia si v porovnaní s väčšinou zvierat nedokážu vitamín C sebestačne syntetizovať.
Čo dokáže vitamín C?
A prečo je vitamín C takým dôležitým? Predovšetkým preto, lebo má skvelé antioxidačné účinky a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Dokáže pôsobiť proti takým zdravotným nepríjemnostiam, akými sú napríklad prechladnutie či chrípka, ale pomáha aj pri problémoch s vysokým krvným tlakom, artrózou či pri kožných ťažkostiach, únave aj strese. Vitamín C prispieva k vstrebávaniu železa a taktiež k produkcii kolagénu, pričom pomáha aj pri jeho vstrebávaní. Je to dôležité napríklad pre zdravé kosti, chrupavky, cievy alebo aj zuby a ďasná.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je odporúčanou dennou dávkou od 30 mg do 200 mg vitamínu C. A v akej podobe si ho dopriať? Veľa odborníkov sa zhoduje na tom, že najlepším spôsobom jeho dopĺňania je takpovediac prírodná cesta, teda by sme ho mali prijímať prostredníctvom stravy – ovocia a zeleniny, v ktorej je ho dostatočné množstvo. A práve na tieto úžasné prírodné zdroje nabité vitamínom C (ale aj inými prospešnými vitamínmi a minerálmi) sa ďalej zameriame. Čítajte ďalej.
Pozri aj: Liečivý cibuľový sirup: Domáci zázrak zázrakov z babičkinej lekárne