Cícer nie je u nás až tak bežnou súčasťou jedálnička, no čoraz viac získava na popularite i v týchto končinách a prakticky po celom svete. Je skutočne mnoho dobrých dôvodov na to, prečo jesť cícer pravidelne. Hovoríme o strukovine bohatej na bielkoviny aj cennú vlákninu. Telu doplní aj vitamíny skupiny B či vitamíny E aj C. Ukrýva sa v ňom draslík, horčík i železo. Cícer má blahodarný vplyv na tráviaci systém, hladinu cukru v krvi aj cholesterolu, kvalitu kostí či zubov a nechtov. Skrátka, túto potravinu sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. A ako na to? V nasledujúcom článku vám prezradíme, ako pripraviť cícer chutne a zdravo!
Ako pripraviť cícer?
Cícer dnes ľahko zoženiete prakticky v každých väčších potravinách, a to buď v sušenej forme, podobne ako iné strukoviny, no rovnako je dostupný aj konzervovaný cícer. Za 500 gramové balenie dáte okolo 1,5 eura, čiže ani zďaleka nejde o drahú potravinu. Sušený cícer je potrebné pred varením namočiť, najlepšie až na 12 hodín, napríklad cez noc. Následne je ho potrebné variť až do zmäknutia, čo môže trvať aj dve hodiny. Ak použijete tlakový hrniec, čas prípravy výrazne skrátite. Oveľa ľahšie je použitie konzervovaného cícera, ktorý je už prakticky mäkký. Čomu dáte prednosť, je už na vás. V nasledujúcej galérii sme si pre vás pripravili niekoľko inšpirácií s touto chutnou strukovinou. Verte, že z nej dokážete pripraviť množstvo lahodných pokrmov!
Pozri aj: TOP 5 spôsobov, ako si vychutnať baklažán: Zamiluje si ich každý!