Vieš si rozotrieť čemer? Zisti, ako dosiahnuť úľavu od bolesti!

Vieš si rozotrieť čemer? Zisti, ako dosiahnuť úľavu od bolesti!

Aj vám stará mama rozotierala čemer, keď vás bolelo brucho z cukríkov? Alebo vám tento pojem vôbec nič nehovorí? Už nie raz sa ukázalo, že babské rady alebo triky starých materí majú oveľa väčší efekt, než všetky ibalginy, aspiríny a paraleny dokopy. 

A čemer je presne tento prípad. Ak viete, o čom je reč, zrejme vás práve zabolelo predlaktie. A ak je to pre vás novinka, čítajte ďalej a zistite, čo to ten čemer vlastne je! Aké má čemer liečenie? Ako na čemer masáž? Ľudová medicína vie, ako na to!

Čo je čemer?

Slovo čemer by ste veru v žiadnom slovníku slovenského jazyka nenašli. A už vôbec ho nehľadajte v slovníkoch cudzích slov! Toto nárečové slovo si privlastňujú v Turci, no nárokujú si naň aj na Záhorí.

V každom prípade, hovorí sa mu aj ochvat. My vám prezradíme, čo toto tajomné slovo znamená. Možno ste si niekedy všimli, že keď ste sa schuti najedli a zostalo vám ťažko na žalúdku, na predlaktí sa vám objavili zvláštne hrče.

A sme doma. Reč je o nahromadenej lymfatickej tekutine, ktorú je potrebné rozmasírovať, aby sa vám uľavilo. Podobné hrčky alebo opuchliny pod kožou sa vám však mohli objaviť aj na chrbte či dlaniach. Iným slovom, reč je o čemeri.

Prečo vzniká čemer?

Ide o tradičné ľudové označenie ťažkostí po rýchlom zjedení akéhokoľvek, často tučného, ba dokonca skazeného jedla. Na vznik čemera úplne postačí zjesť malé množstvo jedla, no bez dostatočného požutia každého sústa.

Vznikne teda preto, že organizmus nie je schopný v rýchlosti spracovať všetky prijaté tuky. Príčinou je aj nadmerné prehĺtanie vzduchu popri jedení, následkom čoho vznikne vzduchová bublina, ktorá tlačí na bránicu, čo spôsobuje mimoriadne nepríjemné pocity. Ak sa vám na tele objaví čemer, môžete hovoriť o poruche metabolizmu.

Odporúčame: Žalúdočné vredy: Šokujúce, ale toto ti naozaj pomôže!

rýchle jedenie

Zdroj: Shutterstock®

Čemer ako porucha metabolizmu – ako sa môže prejavovať?

Sprievodnými znakmi sú nevoľnosť, silná bolesť hlavy až migréna a malátnosť. Medzi príznaky radíme aj celkovú únavu. Čemer býval označovaný aj za uhorskú chorobu, pretože vtedajšia medicína mu venovala výnimočnú pozornosť. Čemer tiež môže spôsobiť opuchliny na zápästí alebo na chrbte, ktoré sú dôsledkom hrčiek zhustnutej krvi.

V dnešnej dobe je čemer pomerne častým problémom u ľudí s poruchou činnosti pankreasu alebo u diabetikov. Nie je ničím výnimočným, že po rozotretí a rozmasírovaní čemeru vám zostanú na rukách modriny po silnom tlaku prstov. Na druhej strane, radšej modriny, než mimoriadne nepríjemná ťažoba na žalúdku, čo poviete?

Kde všade sa čemer rozotiera?

Za zmienku stojí, že čemer sa nerozotieral len na miestach, kde sa objavili hrčky, ale masírovali sa aj plecia alebo krk. Ideálne je masírovať miesta s pomocou masážneho krému.

Ak ste však práve o čemeri počuli prvýkrát, neľakajte sa a pri najbližšej ťažobe na žalúdku si na tele nehľadajte žiadne tenisové loptičky! Ide skutočne o nepatrné hrčky, ktoré si môžete jedine nahmatať, ale ani to nie je u každého samozrejmosťou.

Túto prvú pomoc využite v prípade, že sa najete schuti alebo hltavo, po čom vás prepadne ťažoba na žalúdku, spolu s ospalosťou a bolesťou hlavy. Silným tlakom palcov si rozotierajte miesta od zápästia po lakeť, a to na oboch rukách, prípadne aj spomenuté plecia a krk. Ideálne poproste o pomoc pri masáži niekoho z rodiny.

Takáto masáž rozhýbe činnosť čriev a vám sa uľaví. Teraz, keď už viete, čo to ten čemer vlastne znamená, veríme, že si na zdravé a výživné jedlo vždy nájdete dostatok času a pokoja. No ak vás čemer predsa len prepadne, určite vyskúšajte tento účinný grif našich starých mám – určite sa vám uľaví.

Neprehliadni: Goji ako elixír mladosti: Poznáš toto zázračné ovocie?

rozotrieť čemer

Zdroj: Shutterstock®

Tipy pre dobré trávenie a prevenciu ťažkostí:

  • Jedzte pomaly: Pomalé jedlo a dôkladné žuvanie pomáhajú zlepšiť trávenie a absorpciu živín.
  • Kontrola pri jedle: Vyhnite sa prejedaniu sa tým, že budete jesť menšie porcie a nebudete jesť nad mieru, najmä pred spaním.
  • Pite dostatok vody: Hydratácia je základom pre dobré trávenie. Voda pomáha rozpúšťať tuky a rozpustnú vlákninu, čím zjednodušuje ich prechod tráviacim systémom.
  • Počúvajte svoje telo: Všímať si, ako vaše telo reaguje na rôzne potraviny a prispôsobiť svoju stravu tak, aby ste sa vyhli tým, ktoré vám spôsobujú tráviace ťažkosti.
  • Jedzte pravidelne: Pravidelné jedlo v menších porciách podporuje konzistentné trávenie a pomáha predchádzať prejedaniu, ktoré môže zaťažiť tráviaci systém.
  • Zvážte probiotiká: Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré podporujú zdravú črevnú flóru. Sú dostupné vo forme doplnkov alebo v fermentovaných potravinách ako jogurt, kefír, kvasená zelenina.
  • Pravidelná fyzická aktivita: Pohyb a cvičenie môžu pomôcť stimulovať tráviaci systém a predchádzať problémom ako je zápcha.
  • Minimalizujte stres: Nájdite efektívne spôsoby, ako zvládať stres, pretože vysoké hladiny stresu môžu negatívne ovplyvniť tráviaci systém.
- Anketa

POMOHLO VÁM NIEKEDY ROZMASÍROVANIE ČEMERU?

Odpovedalo 9185 ľudí  

Áno, na tento spôsob nedám dopustiť
77%
Viem, že to existuje, ale nemám vlastnú skúsenosť
11%
O takom niečom počujem prvýkrát
13%

Článok aktualizovaný 3.4.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Natália Lobodášová 12.04.18 07:54

NL
karma
105.00

Kedysi som vôbec nevedela, že existuje čemer, ale pred pár rokmi som sa to dozvedela a od tej doby sa snažím si rozmasírovať ,,hrčky,, na rukách :-)

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 12.04.18 22:27

karma
109.00

O čemeri som počula,ale nikdy som nepotrebovala rozmasírovať ho...na jedlo si treba nájsť čas,jesť pomaly,všetko dobre požuť.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 25.07.23 21:40

KK
karma
105.00

chvalabohu som nikdy taký problém nemala

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 27.07.23 07:00

MS
karma
100.00

O tomto som ešte nepočula ale s ťažobou po jedle mám skúsenosti. Takže to najbližšie vyskúšam.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní