Zdravá desiata do práce? Toto ovocie vyhralo na plnej čiare!

Zdravá desiata do práce? Toto ovocie vyhralo na plnej čiare!

Ak ste milovníčkou ovocia a premýšľate, čo si vziať na desiatu do práce, máme pre vás odpoveď. Je dostupné celoročne, plné zdraviu prospešných látok a jedinečných účinkov na náš organizmus, nič sa mu nestane ani v kabelke, netreba ho umývať a pri jeho jedení si vôbec nezašpiníte ruky. Navyše vám nehrozí žiadny pracovný útlm, pretože vám dodá toľko vitamínu C a horčíka, že bez problémov zvládnete akúkoľvek záťaž počas pracovného dňa. A pritom bohato stačí, ak si dáte len jedno denne. O čom teda hovoríme? Čítajte ďalej!

Neprehliadni: Prečo jesť datle? Prezradíme ti, čím sú absolútne unikátne

čo si zabaliť do práce

Zdroj: Shutterstock®

A tým čarovným ovocím je...

Nebudeme vás dlhšie napínať, tým zázračným ovocím je kiwi. V úvode sme načrtli, že je to praktické ovocie do práce aj preto, lebo ho nemusíte vôbec umývať, stačí len rozkrojiť napoly a vyjesť dužinu lyžičkou. Nielenže vďaka svojmu cennému obsahu odbúra stres (lepšie povedané, nedá mu žiadnu šancu sadnúť na vás), zvýši koncentráciu, dodá vitalitu a v tomto jesennom období vďaka nemu predídete aj prechladnutiu či chrípke. Ak už vás predsa len prepadne kašeľ či zachrípnutie, práve kiwi vám bude skvelým spojencom pri liečbe. Kiwi dokonca dokáže liečiť aj astmu.

prečo jesť kiwi

Zdroj: Shutterstock®

Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, vlákniny, vitamínov a minerálov. Okrem vyššie spomenutých účinkov na zdravie, dokáže kiwi predchádzať vzniku krvných zrazenín, prospieva srdcu, spevňuje cievy a stimuluje produkciu hormónov. Prispieva tiež ku kvalite vlasov, nechtov a zubov. V prípade, že dostanete chuť na niečo svieže a neobvyklé, ošúpané kiwi si rozmixujte s trochou studeného mlieka, jedným kopčekom vanilkovej zmrzliny a ½ PL medu a vynikajúci nápoj je na svete.

Toto ste o kiwi určite nevedeli:

  • 100 gramov kiwi má len 45 kalórií.
  • Ak máte dilemu, či je správny slovný tvar tohto ovocia kivi alebo kiwi, tak vedzte, že kivi je druh vtáka, ktorý svet nikdy neuvidí z výšky, pretože nelieta, no zato je takmer pol metra vysoký, no súčasne tak môžeme označiť aj ovocie, ktorému sa dnes venujeme. Zaujímavosťou je, že angličtina medzi ovocím a vtákom rozdiely nerobí – pre anglicky hovoriacich ľudí je kiwi ako kiwi, čiže v dnešnom článku prakticky používame anglický názov tohto ovocia. Snáď nám to pre tentokrát odpustíte. :-)
  • Jedno kiwi denne pokrýva spotrebu dennej dávky vitamínu C.
  • Kiwi je plod takzvanej aktinídie čínskej.

Odporúčame: Ako uchovať chladničku čistú? Nechaj si poradiť!

kivi alebo kiwi

Zdroj: Shutterstock®

  • Na Novom Zélande tomuto ovociu postavili vlastný monumentálny pomník, veď dlhý čas mala práve táto krajina monopolné postavenie vo vývoze kiwi.
  • Sú ľudia, ktorí jedia kiwi aj so šupkou, ako jablko, v tom prípade však treba šupku dôkladne umyť a nemať averziu voči jej chlpatosti. :-)
  • Údajne býva oveľa menej chemicky ošetrované, ako iné druhy ovocia.
  • V prípade, že máte alergiu na latex alebo na peľ, buďte opatrné – kiwi vám môže vyvolať alergickú reakciu, vyplývajúcu z obsahu aktinidínu.

Inšpiruj sa: Už ju máš? Zavinovacia sukňa je hit jesene: Nauč sa, ako ju nosiť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Monika Filípková 11.10.18 08:30

MF
karma
105.00

Dobre vedieť, kiwi jem veľmi málo, ale odteraz už bude častejšie v mojom jedálničku .

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 11.10.18 08:37

SK
karma
114.00

začnem viac kupovať

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 11.10.18 10:06

MR
karma
109.00

neviem prečo doteraz som kupovala iba v zimnom období, musím to napraviť..

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 11.10.18 12:54

IM
karma
100.00

už som ho dávno nemala

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 12.10.18 17:27

karma
108.00

Ja tieto exot.druhy veľmi nemusím,u mňa vyhráva jablko,to musím mať vždy.

  • 0
Odpovedať

Veronika Marejková 12.10.18 21:45

VM
karma
109.00

Ja kiwi milujem, ale ohľadom jeho praktickosti by som zaváhala. Vždy keď ho jem tak skončím zababrana :) mam na to talent

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 14.10.18 07:01

ĽŠ
karma
100.00

Šupku som ešte nekonzumovala - "zaujímavé zaujímavosti", no poznám človeka, ktorý nemôže konzumovať ani dužinu práve kvôli alergii.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní