Zdravotné benefity šťavela: Daj tejto kyslej rastlinke šancu! ​

Zdravotné benefity šťavela: Daj tejto kyslej rastlinke šancu! ​

Nenápadné zelené lístky kopijovitého tvaru s výraznou kyslou chuťou by ste len sotva rozlíšili od iných listových byliniek voľným okom. Laik by si šťavel pokojne pomýlil napríklad aj so špenátom alebo inou zelenou bylinkou, no po ochutnaní by bol veľmi rýchlo vyvedený z omylu. Šťavel je aj svojím využitím naozaj veľmi podobný špenátu a dá sa pripravovať nastudeno či nateplo. Zdravotné benefity šťavela vás rozhodne prinútia túto liečivú bylinu, zapadnutú prachom, vyskúšať.

Nie je list ako list ​

Aj keď šťavelové listy vyzerajú celkom obyčajne a niekto by si ich možno zamenil za celkom obyčajnú trávu, ľudskému organizmu a jeho zdraviu ponúkajú oveľa viac. Preto platí, že nie je list ako list a tiež aj nesúď knihu podľa obalu. Šťavelové listy obsahujú veľa vitamínu A, B1, B2, B9 a napokon aj vitamínu C, ktorý potrebujeme na imunitu. To však nie je všetko.

Z minerálnych látok v ňom prekvitá fosfor, vápnik, draslík, sodík a železo a vyhovovať bude aj tým, čo chcú do tela dostať bielkoviny a zdravé sacharidy, no máličko tukov. A čo spôsobuje jeho znamenitú kyslosť? Je to kyselina šťavelová! Šťavel je významným flavonoidom a antioxidantom - aj preto je hlavnou ingredienciou slávneho liečivého čaju Essiac.

Zaujme ťa aj: Poznáš liečivé účinky pažítky? Pestuj si ju priamo v kuchyni aj ty!

ako vyzerajú šťavelové listy

Zdroj: Shutterstock®

Zdravotné benefity šťavela ​

Šťavelu sa naozaj nedá odoprieť, že ide o síce nenápadnú, no nevšednú liečivú bylinu nevídanej sily. Presvedčia vás o tom aj mnohé pozitívne zdravotné účinky, ktoré ponúka ľudskému telu.

  • Ak sa vám zhoršuje zrak, urobte si šťavelový čaj alebo listy sparte a použite napríklad do obľúbenej omáčky. Vitamín A sa nezaprie a lepší zrak na seba nenechá dlho čakať.
  • Moderný detox organizmu sa väčšinou realizuje pomocou bylinkových čajov a zmesí a šťavel je rozhodne dobrou prísadou. Vypudí z tela škodlivé toxíny a zanechá ho čisté, ako nové.
  • Mávate často zimu na perách, opary alebo sa trápite s kožným ekzémom? Šťavelová kúra je práve to, čo potrebujete, najmä vďaka vysokému obsahu vitamínu C a flavonoidov.
  • Šťavel má aj beauty výhody. Jeho nutričné hodnoty sa dokážu podieľať na boji proti starnutiu pokožky, ale aj na krajších a silnejších vlasoch.
  • Ženy často bojujú s anémiou, teda chudokrvnosťou alebo s nedostatkom vápnika, čo súvisí s rednutím kostí, najmä po 30-tke. Aj tu môže byť šťavel nápomocný, vďaka vysokému obsahu železa pri anémii a vápnika pri osteoporóze alebo nábehu na ňu.
recepty zo šťavela

Zdroj: Shutterstock®

Recept na šťavelový čaj ​

Šťavelové listy môžete zúžitkovať naozaj rôzne a nemusíte sa obmedzovať na recepty na internete. Podobne ako špenátové listy, aj šťavel môžete jesť studený v šalátoch alebo sparený v omáčkach či polievkach.

Sušené šťavelové listy sa najčastejšie využívajú ako čaj. Ten si pripravíte naozaj jednoducho. Do hrnca si dajte vodu, množstvo asi ako na džbán čaju, hrsť sušeného šťavela, 2 - 3 klinčeky, prípadne škoricu vcelku. Prevarte, nechajte chvíľu vylúhovať a napokon sceďte. Čaj dochuťte ako každý iný podľa vlastnej chuti, napríklad kvalitným medom.

Inšpiruj sa: Čo s nazbieranými šípkami? Predstavujeme ti TOP recepty zo šípok!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 25.11.18 07:56

ĽŠ
karma
100.00

Zatiaľ som skúšala iba čerstvý, no čajík ma zaujal.

  • 0
Odpovedať

Barbora Kubelková 26.11.18 08:09

karma
113.00

Milujem polievku z neho. Doma babka zavára štavel, (nechá ho rozpustiť na masti a zavarí) a následne aj v zime si z neho varíme polievku s vajíčkami. neskutočne ju mám rada, je to vlastne taký starý dedinský recept :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Bertová 26.11.18 13:42

karma
-1.00

pravidelne varíme mliečnu polievku :) A k tomu ešte uvarený zemiak a natvrdo vajíčko :) je to top

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní