Toto je najnudnejší človek na svete! Čo ho charakterizuje?

Toto je najnudnejší človek na svete! Čo ho charakterizuje?
  • 07.07.2022
  • Veronika Nemčeková

Stalo sa vám už, že ste pri niekom mali pocit, že čas plynie neuveriteľne pomaly a tešili ste sa, kedy sa od vás daná osoba vzdiali? Nič z toho čo povedala vás nenadchlo a v podstate všetko bolo také nijaké, nezaujímavé a nudné. Možno ste si dokonca v duchu povedali, že to je najnudnejší človek na svete.

Na problematiku sa vedeckými očami pozreli aj odborníci z Univerzity v Essexe. Tým sa prostredníctvom odbornej štúdie podarilo zadefinovať atribúty osoby, ktorú možno považovať za nudnú. Pozrite sa spolu s nami, k akým záverom dospeli.

Štúdia skúmala životný štýl

Tím pod vedením doktora Wijnanda Van Tilburga z Katedry psychológie sa zaoberal životným štýlom 500 ľudí. Cieľom bolo ukázať, aký typ človeka pôsobí na ostatných ako nudný. Pozreli sa predovšetkým na koníčky a zamestnanie.

Nejde teda vyslovene o typológiu alebo osobnosť človeka ako takého, ale skôr o to, čo ho zaujíma. Na základe zozbieraných dát dospeli k záveru, že najnudnejší človek na svete je pracovník na analýzu údajov, ktorý rád spí a pozerá televíziu.

Odporúčame: Bojíte sa požiadať o zvýšenie platu? Poradíme vám ako na to!

sledovanie televízie

Zdroj: Shutterstock

Zamestnanie a hobby

Analýza dát je teda podľa štúdie najnudnejším povolaním. Na ďalších priečkach sa umiestnili účtovníctvo, dane/poisťovníctvo, upratovanie a rebríček piatym miestom uzatvára bankovníctvo.

Najzaujímavejšou oblasťou, v ktorej sa môžete zamestnať je naopak múzické umenie. Hneď za ním sa umiestnila veda nasledovaná žurnalistikou. Do top päťky interesantných povolaní sa dostali aj zdravotníctvo a školstvo.

Za najnudnejšie hobby označili vedci spánok. Na druhom mieste skončilo náboženstvo. Rebríček pokračuje sledovaním televízie, pozorovaním zvierat a matematikou.

Prečítajte si: Aj neverbálna komunikácia je dôležitá. Ako ju používať na mužov?

nudný človek

Zdroj: Shutterstock

Nuda je pre vedcov zaujímavá

Podľa Tilburga je štúdium nudy paradoxne veľmi zaujímavé a má veľký vplyv na skutočný život.  Výskum totiž odhalil, že ak niekoho považujete za nudného, vopred si ho zaškatuľkujete a prirodzene sa mu vyhýbate.

Vznikajú tak negatívne stereotypy, ktoré môžu viesť k sociálnej izolácii určitých jedincov, čo môže mať nepriaznivý dopad na ich životy. Tým, že majú slabý kontakt s inými, nerozvíjajú svoje sociálne zručnosti a často sa cítia osamelí, môžu sa u nich vyvinúť rôzne druhy závislostí a ohrozené je aj ich duševné zdravie.

Výsledky štúdie teda dokazujú, že by sme k sebe mali byť chápaví a empatickí a nikoho by sme nemali vopred odsudzovať iba na základe jeho práce alebo koníčkov. Ak niekomu dáte šancu, aby ukázal, aký v skutočnosti je, možno vás príjemne prekvapí dobrosrdečnosťou alebo zmyslom pre humor. 

Pozri aj: Vieme, aké sú najlepšie potraviny pre mozog! Jete ich dostatok?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Iveta Moravčíková 08.07.22 13:13

IM
karma
100.00

No aj ja si myslím, že nikto nie je až taký nudný len ho musí niečo zaujat a aj zaleží s kým sa rozpráva ako si rozumeju

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 05:31

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 05:31

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní