Praženie kávy = veľká veda!

Praženie kávy = veľká veda!
  • 05.02.2018
  • Tomáš Čerhit

O káve a jej vzniku sa traduje veľa legiend a snáď najznámejšia z nich pochádza z 9. storočia a má tiež viacero verzií. Pastier kôz Kaldi si všimol na svojich kozách, že po zjedení istých červených bobúľ sú živšie a energickejšie. Po ich ochutnaní badal na sebe rovnaké účinky.

Tento svoj objav konzultoval s mníchom z kláštora, ktorý tieto zrná začal podávať v podobe čaju aj ďalším mníchom. Keďže spotreba čaju v kláštore rástla, mnísi si nosievali stále viac a viac bobúľ k sebe a vetvičky sušili nad ohňom. Až sa raz stalo, že jedna z nich spadla do ohňa a po okolí sa začala šíriť neodolateľná vôňa. To ich inšpirovalo k praženiu kávových zŕn. Postupom času a experimentovaním prišli na to, že najlepšie účinky a chuť dosiahnu, ak upražené zrná rozdrvia a uvaria vo vode.

Prečo vôbec pražiť kávu?

Vyzbierané kávové zrná sú svetlozelené a ich aróma a chuť nie je lákavá. Kto ochutnal zelenú kávu vie, o čom je reč. Aj keď jej účinky sú veľmi podobné ako u praženej kávy, ak si porovnáme ich chute a arómy, tak sú to dva úplne odlišné nápoje.

Práve chuť a aróma sú hlavnými dôvodmi praženia kávy. Počas tohto procesu dochádza v prvých minútach najprv k vysušeniu zostatkovej vlhkosti v zrnách a následne ku zmenám farby od svetlozelenej, cez žltú, až postupne začínajú zrná hnednúť. Existujú dve základné premenné, ktoré majú zásadný vplyv na výslednú kávu. Je to teplota praženia a čas praženia. Všeobecné delenie druhov praženia vyzerá nasledovne:

  1. Cinnamon Roast – 195 °C
  2. New England Roast – 205 °C
  3. American Roast – 210 °C
  4. City Roast – 220 °C
  5. Full city Roast – 225 °C
  6. Vienna Roast – 230 °C
  7. French Roast – 240 °C
  8. Italian Roast – 245 °C
  9. Spanish Roast – 250 °C

Pozri aj: Ako sa vyhnúť pesticídom v strave a akými spôsobmi nám škodia?

Stupne praženia kávy

Zdroj: Shutterstock®

Niečo bližšie

Prvé tri druhy praženia sa radia k tzv. svetlému typu. Pri týchto teplotách sa kávové zrná sfarbujú na svetlohnedo, zväčšujú svoju veľkosť a dochádza k deju nazývanému first crack. To znamená, že zrná praskajú.

Typy praženia City a Full City Roast nastávajú po spomínanom first crack a celá reakcia sa v podstate dokončuje. Zrná sú maximálne zväčšené a sfarbujú sa do peknej hnedej farby.

Pri posledných typoch praženia dochádza k druhému praskaniu zŕn, nazývanému second crack. S týmto dejom sa spája vystupovanie kávových olejov na povrch, čo spôsobuje, že zrná sa začínajú doslova lesknúť. Ich farba je tmavohnedá a tieto teploty môžu byť nebezpečne vysoké, pretože pri nich môže dochádzať k prepáleniu zŕn a oxidácii olejov, čím sa káva stáva skôr škodlivou ako zdraviu prospešnou.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní