15 dobrých rád do kuchyne od starých mám

15 dobrých rád do kuchyne od starých mám
  • 28.10.2015
  • Lucia Hausknechtová

Dobré rady a tipy od našich mám a starých mám sú často na nezaplatenie. Ako sa hovorí „cvik robí majstra“ a hodiny strávené v kuchyni spravili z našich babičiek skvelé kuchárky, ktoré dokázali z pár ingrediencií vyčarovať skvelé jedlo.

Vynaliezavosť a kreativita sú vlastnosti, ktoré dobrej kuchárke určite patria. Preto vám ponúkame niekoľko skvelých rád, ktoré sa vám v kuchyni určite zídu. 

1. Na pripálenú ryžu pomáha kúsok chleba. Hrniec s ryžou odstavte z ohňa a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte a ryža by nemala voňať po spálenine.

2. Upečený koláč nikdy nevyklápajte horúci z formy. Nechajte ho 5 až 10 minút vychladiť. Ak ani po tomto čase nepôjde z formy von, vyskúšajte na formu položiť navlhčenú utierku.

3. Nakrájané banány nesčernejú ak ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou šťavou.

4. Problémy s pudingovou šupkou vyrieši jednoduchý trik. Ak na ešte horúci puding nasypete práškový cukor, pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.

5. Ak pri krájaní cibule slzíte, dajte si do úst kúsok chleba a pomaly ho prežúvajte. Uvidíte, že plač z cibule ihneď zmizne.

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Cibuľa

Zdroj: Shutterstock®

6. Presolenú polievku alebo omáčku zachráni jeden zemiak. Vložte ho do presolenej polievky a nechajte variť. Potom ho jednoducho vyberte a jedlo je hotové. Samozrejme, táto rada platí v tom prípade, ak je polievka mierne presolená a nie je v nej niekoľko lyžíc soli.

7. Pevný sneh z bielkov sa podarí, ak pridáte štipku soli alebo trochu citrónovej šťavy.

8. Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodok cesta, obaľte ho v hladkej múke, potom uložte na cesto.

9. Na vysypanie foriem na pečenie múčnikov nemusíte použiť vždy múku. Chutnejšou alternatívou je kokosová múčka alebo mleté orechy.

10. Pečené zemiaky budú chutne chrumkavé, ak surové plátky vopred posypete múkou, a až potom ich vložíte do horúceho oleja.

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Muffiny

Zdroj: Shutterstock®

11. Vajíčka pôjdu ľahšie olúpať, keď do vody v ktorej ich varíte pridáte trochu octu.

12. Hlávkový šalát bude dlhšie čerstvý, ak ho neumytý vložíte do mikroténového vrecka, prilejete trocha vody a odložíte do chladničky.

13. Keď varíte zemiaky v šupke, vodu osoľte – vtedy nepopraskajú. Alebo pridajte do vody cca 1 PL oleja.

14. Med  priťahuje  vlhkosť. Ak  uchovávate  medovníčky  v  uzavretej  nádobe  vložte  do nej  jabĺčko a  krásne  vám  zmäknú. Medové  pečivo  má  dlhú trvácnosť.

15. Citrónová šťava zjemňuje chuť omáčok, pridávajte ju však až do hotových jedál, pretože varením sa ničia vitamíny.

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Medovníky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 31.12.15 20:10

JK
karma
100.00

Poznám všetky sú overené rokmi

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní