Ako pripraviť dievča na prvú menštruáciu? Všetko o menštruácii od A po Z

Ako pripraviť dievča na prvú menštruáciu? Všetko o menštruácii od A po Z

Nie je to tak dávno, čo ste zvádzali boj s plienkami a učením na nočník. Ešte teraz máte v živej pamäti, ako ste sa učili držať ceruzu a pero, vyslovovať krkolomné „R“ či čítať a písať. Alebo odpovedať na tie zvedavé detské otázky, ktoré poväčšine začínali na „A PREČO“? A dnes? Dnes je z nej už veľká slečna, ktorá každý deň prekvapuje. No ak dôjde na menštruáciu, tak nenechajte, aby ju prekvapila. Je veľmi dôležité rozprávať so svojou dcérou otvorene a vysvetliť jej, čo sa bude s jej telom diať.

Síce v dnešnej dobe sú dievčatá pomerne vyspelé a všetko dokážu pochopiť na hodine biológie, no informácie z prvej ruky, teda od svojej matky, sú predsa len užitočnejšie. Nestačí jej v deň príchodu prvej menštruácie vložiť do rúk vložku so slovami, veď ty si poradíš alebo veď ty vieš, čo s tým. Prvá menštruácia môže byť pre niektoré dievčatá skutočnou traumou – hlavne v prípade, ak nevedia, čo sa deje s ich telom a prečo zrazu krvácajú. Sadnite si so svojou dcérou a pripravte ju na túto udalosť v živote. Je potrebné vysvetliť jej, že sa stáva ženou a že toto pubertálne dievča je schopné otehotnieť. Poprípade jej dajte prečítať tento článok, v ktorom sa dozvie všetko potrebné!

Odporúčame: Dychvyrážajúce premeny blogerky na slávne osobnosti: Neuveriteľné, čo dokáže!

čo je menštruácia

Zdroj: Shutterstock®

Čo je menštruácia, aká je jej úloha a kedy sa objaví po prvýkrát?

S dievčatami je potrebné hovoriť otvorene. Žiadne náznaky! Sú to predsa dospievajúce pubertiačky, ktoré dokážu pochopiť, že sa ich telo mení. V období od 8. roka života totižto začína dochádzať k viditeľným telesným zmenám. Dievčatám začínajú rásť prsia, začínajú sa im objavovať prvé chĺpky v podpazuší či na prirodzení. Práve toto obdobie sa spája s menarché (z gréčtiny) – teda s prvou menštruáciou.

Spravidla nastupuje okolo 12. roka života, no u niektorých dievčat sa prvé krvácanie môže objaviť už práve v 8. roku. Prvá menštruácia sa však môže objaviť kedykoľvek medzi 8. a 16. rokom života. Krvácanie zvyčajne trvá 3 – 5 dní. Samozrejme, vo výnimočných prípadoch aj dlhšie, a to v 21 až 35-dňových intervaloch, ktoré sa počítajú od prvého dňa menštruácie. V tomto prípade však musíme podotknúť, že prvé cykly nemusia byť úplne pravidelné. Preto je potrebné, aby každé dievča malo svoj kalendár, do ktorého si bude zapisovať začiatok a koniec menštruácie.

Dnes už je k dispozícii množstvo mobilných aplikácií – takzvané menštruačné kalendáre, do ktorých si môžete zapisovať dĺžku trvania menštruácie (dátum začiatku a jej skončenia), intenzitu krvácania a bolesti atď. Tieto aplikácie tiež dokážu ľahko upozorniť na príchod ďalšej menštruácie, ale tiež vypočítavajú, kedy dochádza k ovulácii a ktoré vaše dni sú plodné. Všetky tieto informácie navyše pomáhajú lekárovi ľahko určiť typ prípadnej poruchy (ak by došlo k oneskoreniu menštruácie).

Píšeme o menštruácii, no najdôležitejšie je upresniť, čo to tá menštruácia vlastne je. Pre niektoré matky môže byť veľmi ťažké vysvetliť svojej dcére, čo sa v jej maternici deje a prečo dochádza ku krvácaniu. Jednoducho sa stačí vyhovoriť na prírodu. Pretože práve tá zariadila, že u žien dochádza každý mesiac k reprodukčnému cyklu, a to priamo v pohlavných orgánoch. Tento cyklus je zakončený buď menštruáciou, alebo otehotnením, a to v prípade, keď došlo k oplodneniu uvoľneného vajíčka spermiou. Ak k oplodneniu nedošlo, tak sa telo začne zbavovať odlúpnutých častí sliznice maternice – a práve tento proces, ktorý je sprevádzaný krvácaním, odborne nazývame menštruácia.

menštruačný kalendár

Zdroj: Shutterstock®

Čo všetko ovplyvňuje prvú menštruáciu?

Príchod prvej menštruácie je možné rozoznať vďaka telesným znakom, o ktorých sme písali vyššie. Dievčatá prechádzajú mnohými zmenami, ktoré môžu byť sprevádzané bolesťou v podbrušku či výtokmi spozorovanými na nohavičkách. Príchod prvej menštruácie je tiež ovplyvnený mnohými ďalšími faktormi.

V prvom rade môžeme hovoriť o genetike, preto je vhodné zaspomínať si, kedy ste prvú menštruáciu dostali práve vy. Je veľmi pravdepodobné, že ak ste menštruáciu dostali v skoršom veku, tak tomu môže byť aj u vašej dcéry.

V druhom rade je to samotná váha. Pri miernej nadváhe je pravdepodobné, že vaša dcéra dostane menzes skôr a naopak, pri väčšej nadváhe sa prvá menštruácia môže dostaviť neskôr. Podobne je to aj pri veľmi chudých dievčatách – tie dostávajú menštruáciu neskôr ako dievčatá s normálnou hmotnosťou. A dokonca odborníci uvádzajú, že aj stres odďaľuje príchod prvej menštruácie.

Každé dievča je iné, aj preto dochádza k nástupu menštruácie v inom roku života. Čo však platí, tak dievčatá by mali dostať svoju prvú menštruáciu najneskôr do 16. roku života alebo do 3 rokov od objavenia sa prvých príznakov puberty. Ak k tomu nedôjde, je potrebné tento problém riešiť s gynekológom, poprípade je vhodné podstúpiť endokrinologické vyšetrenie.

Neprehliadni: Daj prsiam úplnú slobodu: Život bez podprsenky je čoraz viac IN!

ako používať vložky

Zdroj: Shutterstock®

Vložky, tampóny či kalíšok?

Dostavila sa prvá menštruácia. A zatiaľ, čo matky oslavujú, pretože je to znak toho, že ich dcéra dospieva, dcéry začínajú byť zúfalé, pretože nevedia, čo teraz. Použiť vložku, tampón alebo rovno vyskúšať menštruačný kalíšok?

Na začiatok je najlepšie začať s používaním vložiek. Samozrejme, je dôležité nechať svoju dcéru, nech si vyberie. Ak si myslí, že zavedenie tampónu alebo menštruačného kalíška pre ňu nie je problém, tak nech si to vyskúša. Je predsa dôležité, aby sa počas menštruácie cítila pohodlne a bola zároveň dostatočne chránená.

Ak by sme mali brať ohľad na rady odborníkov, tak tí odporúčajú používať najmä vložky, pretože pre ženské telo je prirodzené, aby krv počas menštruácie odtekala preč. Pri tampónoch alebo kalíškoch je vysoké riziko vzniku infekcie, endometriózy či neplodnosti. Samozrejme, netreba zabudnúť zdôrazniť fakt, že vložky (ale aj tampóny) je potrebné pravidelne meniť!

Ak nechcete nechať nič na náhodu a chcete byť pripravené na prvú menštruáciu svojej dcéry, tak majte pre ňu pripravené hygienické vložky určené pre „tínedžerky“. Hygienické vložky Bella for Teens Ultra Energy a Ultra Sensitive sú ultratenké, vďaka čomu poskytnú slečnám pohodlie a bezpečnosť už od prvého dňa menštruácie. Sú priedušné, mäkké a navyše obsahujú špeciálny gél, ktorý zabezpečuje ešte lepšiu savosť. Vďaka čomu môžu byť pubertiačky aktívne.

bella vložky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

PMS, bolesť, kŕče a nálada

Čokoláda, tabletka na tlmenie bolesti, teplý čaj, deka a romantický film – výbava mnohých žien na prvý deň menštruácie. Zatiaľ, čo niektoré svoju menštruáciu zvládajú s úsmevom na perách, iné sa zvíjajú od bolesti a jediné, čo im čiastočne pomáha, je teplý obklad. Áno, aj na toto musíte pripraviť svoju dcéru.

Predmenštruačný syndróm je nočnou morou pre všetky ženy. Zvyčajne k nemu dochádza 7 dní pred menštruáciou a zmizne hneď s nástupom prvého dňa menštruácie. Je to jav, ktorý je sprevádzaný mnohými negatívnymi prejavmi, ako je bolesť prsníkov, hlavy a kĺbov, kŕčmi v podbrušku, búšením srdca, problémami s koncentráciou či dokonca depresiou. Práve preto je PMS medzi ženami vnímaný negatívne. Presné príčiny jeho vzniku nie sú jasné, no odborníci ich spájajú s hormonálnymi zmenami v organizme. Ak k nemu dôjde, tak sa zvyčajne objavuje po 20. roku života.

menštruačné kŕče a bolesť v podbrušku

Zdroj: Shutterstock®

Hygiena počas menštruácie

Počas menštruácie netreba podceňovať ani správnu hygienu. Dievča sa mení na ženu a s tou zmenou dochádza aj k telesným zmenám. Ženské telo totižto začne vylučovať aj ďalšie tekutiny ako len samotnú krv počas menštruácie. Častokrát môžeme hovoriť o výtokoch, ale aj o hmote, ktorá za tvorí vo vonkajších rodidlách a zapácha. Práve preto je dôležité upozorniť na správne utieranie pošvy, a to smerom ku konečníku. Nezabúdajme ani na sprchovanie či používanie mydla (so špeciálnym zložením pH) pre intímnu hygienu.

V dnešnej virálnej dobe, kedy vídame tínedžerov s telefónmi v rukách, existuje veľa informácií o menštruácii. Dievčatá sa o nej dozvedajú v škole, v médiách, vo filmoch, od zdravotníkov... Ale niet nad to, keď sa o tejto chúlostivej téme môžu porozprávať so svojimi matkami, staršími sestrami, sesternicami, tetami či babkami. Dievčatá totižto môžu mať naštudované všetky informácie týkajúce sa menštruácie, ale žiadne tieto informácie im nepomôžu vyrovnať sa s pocitmi, ktoré menštruáciu sprevádzajú. Práve u vás budú hľadať emocionálnu podporu, tak sa im neobráťte chrbtom, ale otvorene sa s nimi rozprávajte nielen o menštruácii, ale aj o sexualite, tehotenstve a pod.

- Galéria
1 z 2
Ako pripraviť dievča na prvú menštruáciu? Všetko o menštruácii od A po Z - KAMzaKRASOU.sk
Ako pripraviť dievča na prvú menštruáciu? Všetko o menštruácii od A po Z - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Nina Hlska 18.11.21 09:24

NH
karma
-1.00

ja som dcere ohladom menstruacie vsetko vysvetlila este predtym ako dostala svoju prvu, nebola potom z nicoho zaskocena

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 19.11.21 08:30

BH
karma
-1.00

treba s nim o tom hovorit a netvarit sa ze je to uplne tabu...myslim ze v dnesnej dobe je uz normalnejsie sa o takychto veciach rozpravat ako kedysi

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní