Ako si vybrať kruhové svetlá na tvorbu videí či fotiek? Poradíme ti!

Ako si vybrať kruhové svetlá na tvorbu videí či fotiek? Poradíme ti!

Asi sa zhodneme na tom, že pri fotografovaní či točení videí je dostatok prirodzeného denného svetla na nezaplatenie. Nie vždy však máme pri tvorbe videí alebo fotografií takéto dokonalé pracovné prostredie. V takomto prípade prichádza na rad umelé osvetlenie, ktoré je veľkým pomocníkom. V súčasnej dobe sú veľmi populárne takzvané kruhové svetlá, ktoré sú skladné a ľahko prenosné. Ich kruhový tvar navyše vytvára špeciálny efekt a príjemný dopad svetla. Sú využívané nielen pri fotografovaní, ale aj pri líčení či dokonca v kaderníctvach aj tetovacích salónoch.

Ako si však vybrať správne kruhové svetlo, ktoré vám dobre poslúži pri tvorbe videí aj fotiek? Výber akejkoľvek techniky môže byť skutočne náročný a nemal by sa podceňovať. Najmä v prípade, ak človek nie je dostatočne zbehlý v danej oblasti, mal by si o konkrétnych produktoch čo najviac naštudovať a až následne vybrať ten správny. My vám v dnešnom článku s výberom kruhových svetiel poradíme. Prezradíme vám, na čo všetko musíte myslieť a čo všetko treba zvážiť pri nákupe kruhových svetiel!

Pozri aj: Pekná tvár ti nestačí. Tu sú triky, ako urobiť dokonalú selfie!

veľkosti kruhových svetiel

Zdroj: Shutterstock®

Stanovte si rozpočet

Pred nákupom akejkoľvek techniky musíte mať v prvom rade jasno v jednej základnej otázke, a to, aký veľký rozpočet na daný predmet máte. Samozrejme, ak zohľadňujete len kvalitu či parametre daného produktu a nie cenu, je to úplne v poriadku. Mnohí však majú pevne stanovenú čiastku, ktorú sú ochotní zaplatiť. Majte v tom preto jasno hneď na začiatku. Slušný výber kruhových svetiel máte už pri rozpočte približne okolo 100 eur.

Potrebujete stmievač?

Stmievač v kruhových svetlách slúži, jednoducho povedané, na reguláciu jasu, čiže prácu s intenzitou osvetlenia. Ak plánujete fotografovať predmety a objekty umiestnené v rôznych vzdialenostiach či nahrávať video v rozličných svetelných podmienkach, v tom prípade sa vám takáto regulácia osvetlenia bude hodiť. Kruhové svetlo bez stmievača môžete iba zapnúť a vypnúť, pričom svieti stále na plný výkon.

kruhové svetla na točenie videí

Zdroj: Shutterstock®

Na veľkosti aj výkone záleží

V prípade kruhových svetiel rozlišujeme prevažne dve veľkosti, a to svetlá s výkonom do 40 W s menším, asi 40 cm veľkým, priemerom a potom väčšie a robustnejšie svetlá, ktoré môžu mať priemer pokojne okolo 60 cm. Ak chcete používať tieto svetlá na nasvietenie napríklad nejakých drobných predmetov, postačia vám aj tie menšie, ktoré sú praktickejšie a nebudú vám zavadzať. Pri fotení a nahrávaní sú však vhodnejšie väčšie kruhové svetlá s výkonom 50 W+. Výhodou tohto typu svetiel je aj to, že väčšina z nich má priamo úchyt na fotoaparát či mobil.

Čím svietiť?

Ďalšou otázkou, na ktorú musíte vedieť odpoveď pred nákupom kruhového svetla na točenie videí či fotografovanie je, či zvoliť žiarovku alebo LED svetlo. Obe majú svoje klady aj zápory, ktoré treba pri výbere produktu zohľadniť. LED svetlo je napríklad náchylné na opotrebovanie, no má veľmi dobrý výkon. Ak sa však vypáli, je určené na reklamáciu. Kruhová žiarovka má životnosť cca 6000 hodín, no v prípade potreby ju viete dokúpiť a vymeniť. Tu je však riziko jej rozbitia.

Pozri aj: Ako jazdiť na kruhových objazdoch s dvoma pruhmi? Je to jednoduché!

kruhové svetlo so sánkami

Zdroj: Shutterstock®

Chcete na svetlo niečo upevniť?

Ak pri fotografovaní alebo natáčaní chcete na svetlo upevňovať mobil či fotoaparát, uistite sa, že vybrané zariadenie má zabudované sánky, tzv. hot shoe päticu, ako je na zrkadlovkách. Ak svetlo má spomínané sánky, tak medzi svetlom a držiakom na mobil je tzv. guľová hlava. Tá má úchyt, ktorý je možné nasunúť na sánky a z druhej strany má klasický ¼ závit, na ktorý je možné upevniť väčšinu foto príslušenstva. V prípade, že na svetlo chcete upevniť mobil, nezabudnite si ešte zaobstarať držiak podľa veľkosti telefónu.

Vyberte si farebnú teplotu

Pri kruhových svetlách rozoznávame i rozličné farebné teploty. Teplé svetlo – 3200 K (kelvina) je vhodné zvoliť najmä pri používaní vo videu. Má charakteristické sfarbenie dožlta. Naopak studené svetlo, čo je 5500 K, je biele svetlo, ktoré je možné použiť aj pri tvorbe videa, aj na fotografovanie. Studené svetlo viac uchováva reálne farby, čiže na fotke či videu budú farby vyzerať ako v skutočnosti.

statív na kruhové svetlo

Zdroj: Shutterstock®

Nezabudnite na statív!

Pri fotografovaní či natáčaní budete na kruhové svetlo potrebovať i statív, pričom vybrať si môžete prevažne z dvoch základných typov. Pri ľahších kruhových svetlách, ktoré majú zvyčajne do 40 W, vám postačí statív s výškou 230 cm. Pri ťažších kruhových svetlách môžete zvoliť aj statív s výškou 295 cm, ktorý je o niečo stabilnejší.

Chcete diaľkové ovládanie či difúzor?

Okrem konkrétneho kruhového svetla a dôležitého statívu pouvažujte aj o potrebe ďalšieho príslušenstva. Ide napríklad o diaľkové ovládanie, pomocou ktorého môžete na diaľku ovládať jas aj farebnú teplotu. Ak pri fotení či točení potrebujete toto príslušenstvo, musíte sa poobzerať po svetlách, ktoré ponúkajú diaľkové ovládanie. Nakoniec si ku kruhovému svetlu môžete zaobstarať aj farebný difúzor. Textilné difúzory vám ľahko zmenia farbu kruhového osvetlenia, napríklad na modrú či červenú. Môže sa to hodiť pri tvorbe umeleckejších fotografií a videí.

Široký sortiment kruhových svetiel, medzi ktorými si jednoducho vyberie každý, vrátane kompletných sád so svetlom, statívom či stmievačom, nájdete na cvaknito.sk.

Odporúčame: Máš radšej žlté banány alebo zelené? Vieme, ktoré sú zdravšie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 27.04.19 07:27

ĽŠ
karma
100.00

Už len samotné osvetlenie je veľkým pomocníkom...Zaujímavé, malá veľká veda!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní