Aký vplyv má beh na zdravie? Pozor, strácaš ním túto dôležitú látku!

Aký vplyv má beh na zdravie? Pozor, strácaš ním túto dôležitú látku!
  • 29.06.2018
  • Simona Kostková

Počasie posledné dni praje všetkým, ktorí radi športujú vonku. Príjemné teploty, príjemný vzduch a hlavne dobrá nálada a energia, ktoré nie sú utlmované horúčavami. Jednoducho, máme tu dni, počas ktorých nás ani drobný dážď neodradí napríklad od takého behu. Čerstvý vzduch po daždi je vhodný hlavne pre tých, ktorí majú problém s alergiou či astmou a svoj život si bez behu nevedia predstaviť.

Avšak, pokiaľ ste sa začali venovať behu alebo nad tým uvažujete, nesmiete okrem správnej obuvi, správneho oblečenia či štýlu, zabúdať aj na stravu. To platí dvojnásobne, pokiaľ ste žena! Ktorý nutrient je pre bežkyne nesmierne dôležitý a jeho nedostatok môže spôsobiť mnoho problémov? Čítajte a dozviete sa viac o tejto látke!

Železo je pre naše telo dôležité

Nebudeme vás napínať a prezradíme vám, o ktorú zložku potravy ide – je to železo. Prekvapené? Železo nepatrí k nutrientom, o ktorých sa bežne hovorí. Najčastejšie o ňom počujeme v spojitosti s chudokrvnosťou a inými poruchami krvi, s tehotenstvom a to je asi všetko. Vo všeobecnosti nepatrí k látkam, ktoré sú odporúčané športovcom, aspoň nie vo vyšších dávkach. My sme ale zistili, že je mimoriadne dôležitý pre športovkyne!

Železo je látka, ktorej je v tele za normálnych okolností dostatok, hlavne dnes, kedy sa ľudia snažia stravovať zdravo a mnoho potravín z jedálnička ho obsahuje. V tele zabezpečuje rôzne funkcie, či už napomáha v transporte kyslíka krvou do orgánov alebo sa podieľa na tvorbe energie a tvorbe nových krviniek. Napriek týmto dôležitým úlohám, ktoré v našom tele plní, neexistuje dôkaz o tom, že by bol nedostatkovou látkou u športovcov. Tak prečo o ňom píšeme?

Neprehliadni: Zázračná chlorella: Prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička

menštruácia

Zdroj: Shutterstock®

Ženy strácajú viac železa, ako muži

Dôvod je jednoduchý, počas dlhodobej fyzickej aktivity nám z tela unikajú dôležité minerály, ktoré však ľahko vieme doplniť naspäť, a medzi nimi je aj železo. Nie sú to vysoké hodnoty, avšak u žien to môže predstavovať problém. Každý mesiac totiž väčšina z nás stráca menštruáciou určité množstvo železa a táto strata, v spojení so športovaním, môže predstavovať problém. Množstvo železa, ktoré sa v našom tele nachádza, priamo súvisí s tým, koľko ho prijímame, či už v strave alebo vo forme tabliet.

Jeho hladina v tele je regulovaná, čo znamená, že ak ho máme v nadbytku, tak sa ďalšie železo už nebude ukladať. Avšak, v opačnom prípade, ak to zistíme, musíme ho dodávať do tela, najčastejšie vo forme výživových doplnkov. Mnohí ale poukazujú na nebezpečné vedľajšie účinky, ktorými môže byť zápcha, nevoľnosť alebo aj toxicita železa – v prípade, ak ho prijímame naozaj vo veľkom množstve. Preto dnes medicína preferuje dietetické metódy, ktoré dokážu dodať telu potrebnú dávku železa v presnom množstve.

cvičenie pre ženy

Zdroj: Shutterstock®

Prečo má aktívna žena menej železa?

Podľa mnohých výskumov, ktoré ohľadom tohto javu prebehli, sa predpokladá, že športujúca žena má oveľa nižšie zásoby železa, než taká, ktorá nešportuje. Kvôli tomu je aj jeho hladina v krvi nízka a pri záťaži klesá oveľa rýchlejšie. A to aj napriek tomu, že príjem aktívnej ženy je rovnaký ako tej, ktorá celý deň len sedí. Preto by si každá žena, ktorá aktívne športuje, mala dávať pozor na hladiny železa v tele. Je dobré chodiť na pravidelné kontroly k lekárovi a prípadné nedostatky kompenzovať dávkami železa v tabletách.

Zistiť, že máte nedostatok železa, je pomerne náročné. Príznaky sú totiž väčšinou neurčité. U niektorých žien sa to môže prejavovať bledou pokožkou, dlhotrvajúcou únavou a u iných to môžu byť poruchy spánku, búšenie srdca a nechutenstvo. Najčastejšie príznaky sú tieto: bolestivé ústne kútiky, pálenie jazyka, sucho v ústach, sťažené prehĺtanie, lámavé a suché vlasy, lámavosť a miskovité ryhovanie nechtov. Ak ste na sebe spozorovali niektoré z príznakov, vyskúšajte tieto potraviny, ktoré vám dodajú množstvo železa!

výživové doplnky

Zdroj: Shutterstock®

Kde nájdeme železo?

Bude to znieť neuveriteľne, ale železo sa dá, okrem železiarstva, nájsť aj v prírode. Najdostupnejšou formou, ako dostať železo do tela, je červené mäso, ryby a iné morské plody, i keď ho neobsahujú najviac. Omnoho lepšie sú na tom semienka a orechy, ktoré obsahujú vysoké dávky tohto nutrientu. Vysoký obsah má tiež pečienka, listová zelenina, strukoviny a obilniny.

Zaujímavosťou je, že nie je dôležité iba prijímať potraviny, bohaté na železo, ale aj látky, ktoré vám ho pomôžu správne uložiť či absorbovať. Takýmito látkami sú hlavne potraviny, bohaté na vitamín C, čo môžete v lete kompenzovať chutným ovocím. Naopak negatívne účinky na jeho absorbciu má káva a čaj, skúste preto znížiť príjem týchto dvoch nápojov, hlavne pokiaľ máte nedostatok železa.

Zaujme ťa: Mladý kokos: Toto sú dôvody, prečo ho konzumovať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Lenka Pisarčíková 06.07.18 18:56

LP
karma
-1.00

Ak sa môžem opýtať, akým vyšetrením mi zistia nedostatok železa. Zistí to obvodný lekár rozborom z krvi alebo je na to potrebné iné vyšetrenie? ďakujem

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní