Daj si na ne pozor: Čo znamenajú hrčky v oblasti ohanbia?

Daj si na ne pozor: Čo znamenajú hrčky v oblasti ohanbia?

Ku gynekológovi sa nehrnie azda žiadna z nás. Pre mnohé ženy je i každoročná preventívna prehliadka doslova peklo na zemi a niektoré ženy sa jej dokonca vyhýbajú až natoľko, že ju absolvujú len raz za čas a nie pravidelne ako by mali. Čas navštíviť gynekologickú ambulanciu je však aj vtedy, keď vás tam dolu prekvapí čosi nezvyčajné. Čo môžu znamenať napríklad také hrčky v oblasti ohanbia, ktoré nie sú len obyčajné vyrážky na vagíne?

Chĺpok či cysta

Najčastejším (a nejmenej vážnym) dôvodom, prečo majú ženy v oblasti ohanbia hrčky sú zarastajúce chĺpky. Tie vznikajú z frekventovaného holenia či inej metódy odstraňovania chĺpkov ohanbia a sú väčšinou signálom toho, že treba s holením spomaliť a nechať chvíľu ohanbie žiť vlastným životom. Miesta, kde chĺpky zarastajú červenajú, svrbia a opuchajú, no v žiadnom prípade by sa nemali vytláčať. Mali by ste ich nechať vyliečiť sa samé a neškriabať ich.

Inšpiruj sa: Zajedanie stresu: Prečo vyjedáš chladničku a ako sa zlozvyku zbaviť?

zarastené chlpy

Zdroj: Shutterstock®

Ďalším troška vážnejším dôvodom, prečo v ženskom lone vzniknú hrčky sú cysty, teda malé vačky naplnené tekutinou alebo iným obsahom. Väčšinou zaniknú samé, no v niektorých prípadoch je nutné ich odstrániť operačne, aby nepraskli. Musia byť preto dôsledne monitorované, a preto je návšteva gynekológa veľmi dôležitá. Niektoré cysty nevidno a nebolia, preto je niekedy ťažké ich odhaliť, najmä ak ženy nechodia na spomínané preventívne prehliadky.

príznak syfilisu

Zdroj: Shutterstock®

Hrudka ako signál ochorenia

Zarastené chlpy či cysty, to sú v podstate malé problémy oproti tomu, čo ešte môžu hrčky na ohanbí signalizovať. V niektorých prípadoch môžu hrčky v oblasti ohanbia znamenať prítomnosť HPV (Ľudský papilomavírus), ktorý spôsobuje ďalšie vážne ochorenia a poukazovať môžu aj na prítomnosť niektorého zo sexuálne prenosných ochorení – syfilis a herpes. Najhorším scenárom, no veľmi ojedinelým, je ak sú hrčky prejavom rakoviny vulvy, teda rakoviny vonkajších ženských pohlavných orgánov. Tento druh hrčiek je sfarbený do červena, ružova či biela a je drsný na dotyk. 

Pozri aj: Ako udržať kvety vo váze dlhšie čerstvé? Poznáme skvelý trik!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní