Je oddialenie menopauzy vôbec možné? Ovplyvní ju aj dojčenie!

Je oddialenie menopauzy vôbec možné? Ovplyvní ju aj dojčenie!

Život bez menštruácie, no často s nepríjemnými, život obmedzujúcimi príznakmi. Ak ste odhalili, že prvá veta opisuje menopauzu, dovtípili ste sa správne. Práve pred menoupauzou majú mnohé ženy veľký rešpekt a najradšej by ju oddialili najviac, ako je to možné. Je však oddialenie menopauzy ako také reálne?

Téma skôr pre mladšie

Menopauza je skôr téma, ktorú začínajú ženy riešiť až v neskoršom veku, respektíve vtedy, keď sa ich začne bezprostredne týkať a začnú sa objavovať prvé skoré príznaky. Pre tieto ženy už, bohužiaľ, niet cesty späť.

Tento článok je však skôr pre mladšie ženy, ktoré majú menopauzu ešte dlhé roky pred sebou. Tie totiž môžu zmeniť životný štýl a aplikovať doň zdravé návyky tak, aby sa menopauza dostavila neskôr. O čo presne ide?

Inšpiruj sa: TOP rady pre ohybnejšie telo: Vieme, ako ho dosiahneš

vplyv dojčenia na menopauzu

Zdroj: Shutterstock®

Dojčenie či štúdium

V súvislosti s menopauzou bolo realizovaných mnoho výskumov a štúdií. Niektoré z nich zistili, že existuje spojenie medzi menopauzou a dojčením. Ukázalo sa, že ženy, ktoré svoje dieťa dojčili 7 až 12 mesiacov sú menej náchylné dostať sa do menopauzálneho stavu skôr než vo veku 45 rokov. Podľa prieskumu sa dokonca príchod menopauzy viaže aj na počet pôrodov. Platí pritom pravidlo, čím viac ste ich mali, tým neskôr sa dostaví. 

Možno sa to bude zdať ako absurdné, no podľa niektorých štúdií prichádza menopauza v neskoršom veku u študovaných žien. Vedci však zatiaľ neprišli na to, prečo je to tak.

antikoncepcia a menopauza

Zdroj: Shutterstock®

Antikoncepcia či životný štýl

Odpoveďou na oddialenie menopauzy môže byť aj hormonálna antikoncepcia podávaná orálne. Výskumy totiž preukázali, že ženám, ktoré v reprodukčnom veku brali antikoncepciu, prichádza menopauza neskôr. Môže to súvisieť napríklad s počtom vajíčok vo vaječníkoch, ktoré sa podľa vedcov užívaním antikoncepcie míňajú pomalšie, no pravdou je, že v tejto problematike nie sú všetci odborníci za jedno.

Ako sme už načrtli v úvode článku, na oddialenie menopauzy môže pozitívne vplývať zdravý životný štýl. Ak teda chcete neplodnosť spôsobenú vekom oddialiť čo najviac, mali by ste sa uchýliť k nízkej alebo strednej konzumácii alkoholu, čo znamená maximálne jeden pohár vína či piva denne. Čo sa zdravej stravy týka, výskumy ukázali, že vaše jedlo by malo byť bohaté na vitamín D, ryby a strukoviny. Vo všeobecnosti nastupuje menopauza neskôr ženám s vyšším BMI.

Odporúčame: Bábätko a náušnice – prepichnúť alebo nastreliť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 04.04.21 06:02

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé informácie.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 04.04.21 18:15

SK
karma
113.00

Fú tak toto je veľmi zaujímavý článoček.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 06.04.21 12:39

ZS
karma
100.00

Nekojila som,tak som zvedavá kedy to príde

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní