Kúpele Luhačovice lákajú Slovákov ako atraktívny zamestnávateľ

Kúpele Luhačovice lákajú Slovákov ako atraktívny zamestnávateľ
  • 23.10.2016
  • PR článok

Kúpele Luhačovice (Lázně Luhačovice), a. s., si dlhodobo udržiavajú pozíciu Slovákmi najnavštevovanejších českých kúpeľov. Zároveň však poskytujú Slovákom aj možnosť dobrého zamestnania v atraktívnom prostredí svetoznámych kúpeľov. Zo súčasných 600 osôb, ktoré akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice zamestnáva, je 32 pôvodom zo Slovenska. Pravdepodobne ide aj o najvyšší počet Slovákov zamestnaných v jedných z českých kúpeľov. Spoločnosť mieni počty zamestnaných Slovákov zvyšovať a nahradiť tak úbytok českého personálu, ktorý dlhodobo chýba, hlavne kvôli práci v Nemecku a Rakúsku. Informoval o tom výkonný riaditeľ Kúpeľov Luhačovice, a. s., Jiří Dědek.

Luhačovice nie sú len cieľom kúpeľných a wellness pobytov, či jednodenných výletov, ale viac ako 100 rokov aj tradičným zamestnávateľom Slovákov a miestom stretávania českej a slovenskej kultúrnej a politickej reprezentácie. Dôvodom je jazyková, kultúrna a geografická blízkosť a bohatá história vzájomných vzťahov. Luhačovice sú po ceste vzdialené iba 25 km od hraničného prechodu Drietoma - Starý Hrozenkov, 54 km od Trenčína a 165 km od Bratislavy. Táto blízkosť zatraktívňuje Luhačovice, lebo umožňuje zamestnancom bezproblémové dochádzanie z miesta trvalého bydliska napríklad na týždňovky. Slováci v Luhačoviciach najčastejšie zastávajú pracovné pozície fyzioterapeutov, ďalej masérov a všeobecných sestier,“ konštatoval J. Dědek.

Odporúčame tiež:  Zemiaky - univerzálna a zdravá potravina pre zdravie i krásu

hotel palace

Zdroj: Shutterstock®

Poukázal aj na to, že zamestnávanie Slovákov je bezproblémové, v ČR sa uznávajú doklady o vzdelaní a praxi. Skúsenosti s nimi sú veľmi pozitívne. „V súčasnosti by sme radi posilnili tím a preto aj na Slovensku hľadáme nových pracovníkov. Záujem máme o fyzioterapeutov, lekárov, masérov, čašníkov, servírky a  kuchárov. Kúpele môžu ponúknuť aj ubytovanie za veľmi prijateľné sumy. V súčasnosti navyše prebehli a prebiehajú rekonštrukcie ubytovacích kapacít s cieľom zvýšiť ich štandard na vyššiu úroveň,“ konštatoval J. Dědek.

Odporúčame tiež:  Mjanmarsko - Krajina s ezoterickou atmosférou

práca v luhačoviciach

Zdroj: Shutterstock®

Slovákov oslovuje, popri histórii, aj geografická blízkosť, keď do Luhačovíc majú mnohí bližšie ako do slovenských kúpeľov. Ubytovanie a služby uspokoja tak milovníkov luxusu, ako aj klientov uprednostňujúcich cenovo dostupný štandard. V neposlednom rade je pre nich lákadlom jedinečnosť a vzácnosť Luhačovických minerálnych vôd. V posledných rokoch sa pobytová návštevnosť Kúpeľov Luhačovice ustálila na čísle okolo 2000 Slovákov ročne. V posledných rokoch pritom využíva služby spoločnosti viac ako 30 000 klientov. Klientelu tvoria z takmer 90 % domáci a z cca 10 % zahraniční hostia prevažne z Rakúska, Slovenska, Nemecka, Izraela, Ruska, USA, Kanady a ďalších susedných európskych krajín. Pravidelnými hosťami Kúpeľov Luhačovice sú popredné osobnosti politického, spoločenského a kultúrneho života Českej republiky, predseda vlády, parlamentu, poslanci, umelci, významní podnikatelia a manažéri.  

Odporúčame tiež:  Bipolárna porucha: Stav ako na hojdačke

diagnostika v luhačoviciach

Zdroj: Shutterstock®

Jedným z hlavných lákadiel pre slovenských návštevníkov sú diela architekta Dušana Jurkoviča, medzi ktoré patria napríklad Jurkovičov dom, Vila Chalúpka, Vila Jastrabie, Vodoliečebné kúpele, Riečne a slnečné kúpele a Hudobný pavilón. Len málokto pritom vie, že tieto diela boli vytvorené v priebehu len troch rokov. Českí a slovenskí buditelia hľadali začiatkom 20. storočia protipól Karlových Varov a práve s tým súvisí príchod a pôsobenie Dušana Jurkoviča v Luhačoviciach. Okrem Jurkoviča tu pôsobili začiatkom minulého storočia ďalšie dve významné osobnosti - národný buditeľ, kúpeľný lekár a iniciátor stretnutia Čechov a Slovákov MUDr. Pavol Blaho a správca Cyril Holuby, ktorý založil v Luhačoviciach miestnu odbočku spolku českoslovanskej jednoty.

Odporúčame tiež:  Hviezdou večierka s metalickým líčením

ubytovanie Luhacovice

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní