Nenápadný zabijak: Identifikuj prejavy rakoviny vaječníkov včas! ​

Nenápadný zabijak: Identifikuj prejavy rakoviny vaječníkov včas! ​

Rakovina vaječníkov je veľmi nebezpečné a celkom bežné ochorenie ženských reproduktívnych orgánov. Keďže jej rané prejavy sa veľmi často a ľahko prehliadajú, ide o najväčšieho zabijaka spomedzi chorôb, ktoré napádajú ženské rozmnožovacie orgány. Tento druh rakoviny sa zväčšia diagnostikuje až v neskorom štádiu 3 alebo 4, kedy je už neraz neskoro. Naučte sa preto rozpoznať rané prejavy rakoviny vaječníkov a ak sa niektoré z nich vo vašom prípade opakujú viac, ako 12-krát do mesiaca, navštívte neodkladne lekára!

Krvácanie ​

Nepravidelné krvácanie je prvým z príznakov rakoviny vaječníkov. Často to môže byť prejav hormonálnej nerovnováhy či iných problémov, no v niektorých prípadoch je to naozaj signalizácia toho, že niečo nie je v poriadku. Veľkou červenou vlajkou je, ak krvácanie nastáva po menopauze.

Zlé trávenie ​

Medzi celkom bežné javy v živote mnohých žien patrí nafukovanie, zápcha či problémy s chuťou do jedla. Stáva sa nám to pravidelne a pripisujeme to zlému životnému štýlu a podobne. V niektorých prípadoch to však nemusí znamenať len to, že sa ráno nezmestíte do svojich obľúbených džínsov alebo to, že presedíte dlhšiu dobu na toalete. Nafukovanie, zápcha, ale aj strata chuti do jedla, to sú príznaky rakoviny vaječníkov. Ak problémy s trávením pretrvávajú, navštívte lekára.

Bude sa ti páčiť: Skladovanie byliniek: Tieto pravidlá potrebuješ ovládať!

čo znamenajú bolesti v podbrušku

Zdroj: Shutterstock®

Kŕče v podbrušku ​

Ktorá ich pred menštruáciou či v jej prvých dňoch nezažila, je šťastná žena a tiež aj jedna z mála "výherkýň" v lotérii. Bolesti v podbrušku však nemusia znamenať len to, že prichádzajú naše dni, ale aj to, že vaječníky napadla zlá choroba. Bolesti, ktoré súvisia s rakovinou vaječníkov, si často zamieňame s menštruačnými kŕčmi, preto sa nad nimi nepozastavujeme a zostávajú nepovšimnuté.

Bolesť chrbta ​

S rastúcim nádorom na vaječníkoch stúpa pravdepodobnosť jeho zásahu do tkanív spodného chrbta. Vtedy pacientky s rakovinou vaječníkov cítia neskutočnú, konštantnú bolesť v týchto miestach, ktorá sa nedá vydržať. Opäť ide o jeden z prejavov tejto zákernej choroby, ktorý netreba ignorovať.

čo znamená častá potreba močiť

Zdroj: Shutterstock®

Časté močenie

Symptóm, ktorý len tak ľahko nerozpoznáte, je príliš časté močenie, alebo skôr potreba ísť močiť. Stáva sa to vtedy, ak nádor tlačí na močový mechúr alebo keď rakovinové bunky napadnú jeho steny. Aj keď je potreba ísť na toaletu veľmi frekventovaná, v niektorých prípadoch každých 30 minút a menej, na toalete z vás vyjde len veľmi málo tekutiny. Niektoré ženy to pripisujú len prechladnutiu, no ak problém pretrváva, treba neodkladne vyhľadať pomoc.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Pavlína Vaksmundská 08.07.18 15:23

PV
karma
113.00

Treba tiež chodiť na pravidelné prehliadky u gynekologa.. !!! Myslím ,že to každá z nás vycíti , ked sa niečo deje .. Máme predsa ten šiesty zmysel .

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 08.07.18 19:33

MM
karma
100.00

viem, že sa treba venovať takýmto ochoreniam a šíriť osvetu, ale ja keď čítam takéto články, tak vždy mám skoro všetky príznaky...

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 09.07.18 07:28

karma
108.00

Poučný článok,prehliadky netreba zanedbávať,nespoliehala by som sa len na sebapozorovanie..

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 09.07.18 20:49

JK
karma
100.00

Je to hrozná choroba takéto články sú potrebné a k tomu každý rok preventívna prehliadka

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 10.07.18 21:49

karma
109.00

Veľmi dobrý článok.Prehliadky sú nevyhnutné aspoň raz za rok,ale treba sa aj pozorovať a dávať pozor,lebo za rok sa môže všeličo zmeniť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní