Plánovanie tehotenstva a strava: Tieto živiny ti nesmú chýbať!

Plánovanie tehotenstva a strava: Tieto živiny ti nesmú chýbať!

Plánovanie tehotenstva a strava spolu veľmi úzko súvisia. Prečo? Stravovať sa zdravo a vyvážene nie je dôležité len v tehotenstve, ale aj pred ním. Počas tehotenstva je už strava budúcej mamičky do značnej miery ovplyvnená jej, častokrát nevysvetliteľnými, chuťami. Preto dostatočne vyživte svoje telo ešte predtým, než sa vo vás uhniezdi ten malý budúci človiečik!

Potrava a jej vplyv na plodnosť

Zdravú a pestrú stravu rozhodne netreba zatracovať, zvlášť nie vtedy, keď plánujete otehotnieť. Práve strava dokáže zvýšiť šance na otehotnenie, o následnom priebehu tehotenstva ani nehovoriac. Úprava stravy sa však netýka len ženy, ale aj muža, pretože organizmus s dostatkom potrebných živín – to je prvý krok k úspechu počatia aj následného vývoja bábätka.

Predtým, než sa cielene vrhnete na úpravu vášho spoločného jedálnička, odporúča sa venovať čas a energiu očiste tela, čím sa obaja zbavíte odpadov, toxínov a parazitov. Tento detox by mal mať podobu niekoľkodňovej kúry, založenej na pití ovocných a zeleninových štiav (samozrejme, kvalitných, ideálne doma pripravených).

Odporúčame: Podporte svoju plodnosť magickými trikmi

čo jesť pred počatím

Zdroj: Shutterstock®

Čo určite jesť?

Ak ste sa teda s partnerom rozhodli založiť si rodinu a plánujete naplniť vaše rodičovské pudy, zaraďte do jedálnička potraviny, bohaté na:

  • vápnik (orechy, špenát, tofu)
  • horčík (fazuľa, brokolica, ovsené vločky)
  • kyselinu listovú – prospieva ženskej plodnosti, eliminuje riziko potratu, ako aj predčasného pôrodu, ide zároveň o prevenciu vrodených porúch, ako napríklad rázštep tváre alebo chrbtice a poruchy vývoja miechy či mozgu, pričom odporúčaná dávka je 100 mg denne (obilniny, ružičkový kel, pomaranče)
  • vlákninu
  • vitamíny E a C (pšeničné klíčky, ríbezle, kivi)
plánovanie tehotenstva

Zdroj: Shutterstock®

V praxi to znamená, že vaša strava by sa mala skladať zo zeleniny, ovocia (obzvlášť pozor na pesticídy), celozrnného pečiva, cereálií, mliečnych výrobkov (avšak pozor, aby neobsahovali rastové hormóny a antibiotiká), rýb, vajíčok a strukovín. A prečo je to všetko vlastne také dôležité? Nuž, ak je telo budúcej matky zahltené toxickými látkami alebo parazitmi, prejavuje sa to častým zvracaním počas tehotenstva, čo je to menšie zlo a akýmsi posunom týchto škodlivín do plodu, čo už je ďaleko väčšie zlo.

ako podporiť plodnosť stravou

Zdroj: Shutterstock®

A naopak, čo nejesť?

Naopak, znížiť by ste mali príjem soli, draslíka, vitamínu A, nezdravých sladkostí a sladených nápojov, ale aj ančovičiek, údeného lososa a kreviet. Zrejme je zbytočné pripomínať, že pri plánovaní tehotenstva treba skoncovať s fajčením, alkoholom a nadmerným pitím kávy, rozlúčiť sa treba aj so stresom (do takej miery, ako je to len možné), spraviť maximum pre vnútornú pohodu a dostatok spánku a tiež upraviť svoju hmotnosť, pričom zdravá nie je ani nadváha, ani príliš nízka váha. Zanedbať by ste nemali ani kompletnú zdravotnú prehliadku – opäť, obaja. Veď predsa – v zdravom tele zdravý... plod. :-)

Bude sa ti páčiť: Poznáš kontaktné rodičovstvo? Priblíž sa k svojmu dieťatku!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Lujza Nedke 17.10.23 11:18

LN
karma
-1.00

Poraďte nejaký ochutený nápoj, ktorý je vhodné piť počas tehotenstva :) ideálne keby je čokoládový.

  • 0
Odpovedať

Lea Junsk 18.10.23 13:25

LJ
karma
-1.00

velmi dobry napoj ma sunar, vola sa to gravimilk :) ja som ho pila cele tehotenstvo a maju ho aj v cokoladovej prichuti

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní