Tieto 4 zdravé oleje na varenie vylepšia tvoje jedlo a aj postavu!

Tieto 4 zdravé oleje na varenie vylepšia tvoje jedlo a aj postavu!
  • 25.09.2017
  • Lea Drobná

Každý dobrý kuchár nemyslí iba na to, ako pripraviť jedlo čo najchutnejšie, ale rovnaký dôraz dáva na kvalitu potravín, z ktorých pokrm pripravuje.

Všetky modernejšie a vzdelanejšie reštaurácie sa riadia heslom "zdravo a chutne" a rovnaké heslo majú zaužívané aj všetky domácnosti, ktorým záleží na zdraví celej rodiny. Predsa len, v modernej reštaurácii, kde si šéfkuchár potrpí na najkvalitnejšie potraviny, sa celá rodina stravuje skôr výnimočne. Preto by sa mali zaviesť malé zdravšie alternatívy v domácej kuchyni. Čo tak začať olejmi? Zdravé oleje môžeme používať rovnako v teplej ako aj v studenej strave. 

Viete si vybrať správny a zdravý olej na varenie? Ponuka v obchodoch je skutočne široká, v bio potravinách nájdete množstvo olejov, o ktorých ste predtým ani nepočuli. Za zdravšími alternatívami netreba chodiť do drahších obchodov s bio potravinami, stačí si správne vybrať v bežných potravinách.

Pozri tiež: Ako sa stravovať pred a po tréningu?

oleje na varenie

Zdroj: Shutterstock®

TOTO SÚ NAJZDRAVŠIE OLEJE NA VARENIE:

1. Extra panenský kokosový olej

Tento olej je už omnoho dostupnejší aj v bežných potravinách. V minulosti sme za ním museli cestovať do obchodných centier alebo malých špecializovaných prevádzok, ktoré ponúkali rôzne bio a iné najčerstvejšie potraviny. Dnes však kokosový olej používajú mnohé domácnosti, a to nielen na varenie. Môžete si ním natierať celé telo, variť s ním a dokonca vyprážať. Má totiž vysokú tepelnú odolnosť.

Obsahuje množstvo nasýtených tukov, no netreba sa ho preto vzdávať, pretože kokosový olej je veľmi ľahko stráviteľný, a preto je výborný hlavne pre športovcov a aktívnych ľudí. Rovnako pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Totiž, tuky z extra panenského kokosového oleja sa neukladajú ako tukové tkanivo, pretože sa spracovávajú v pečeni. Samozrejme, neplatí to, ak ste sedavý typ človeka, ktorý si vychutnáva jedlo v obrovských množstvách bez pohybu. Kokosového oleja sa skutočne netreba báť, naše telo potrebuje aj nasýtené aj nenasýtené tuky. 

Vyskúšaj: Recept: Tlačenka s čerstvým špenátom

Extra panenský kokosový olej

Zdroj: Shutterstock®

2. Avokádový olej

Aj avokádový olej v dnešnej dobe nie je ťažké nájsť v regáloch obchodných reťazcov. Stále viac ľudí zisťuje, aké úžasné účinky má na naše zdravie a telo. Obsahuje podobne ako olivový olej, mononenasýtené mastné kyseliny, ale aj nasýtené a polynenasýtené tuky. Ideálny je do studenej kuchyne, do šalátov alebo napríklad na chlieb so syrom, podobne ako olivový olej. Pomáha ľuďom so srdcovo-cievnymi chorobami. Výborný je pre ľudí so zhoršujúcim sa zrakom a pomáha tiež liečiť nezdravú pokožku, predovšetkým psoriázu. Ak by sa avokádový olej prepálil, uvoľňovali by sa nebezpečné trans-tuky, ktoré spôsobujú množstvo ochorení vrátane rakoviny. 

Vyskúšaj: Osvedčené spôsoby ako odstránite brušný tuk

Avokádový olej

Zdroj: Shutterstock®

3. Extra panenský olivový olej

O olivovom oleji sa toho popísalo už mnoho a skutočne patrí medzi najzdravšie oleje vôbec. Mnoho reštaurácií a tiež domácností používa olivový olej na varenie a taktiež vyprážanie. Extra panenský olivový olej obsahuje mononenasýtené mastné kyseliny a je ideálny do studených pokrmov, rovnako ako avokádový. Na vyprážanie sú špeciálne olivové oleje. Tento olej nás chráni pred srdcovo-cievnymi chorobami a pravidelnou konzumáciou dokáže znižovať cholesterol v krvi. Konzumovať by ho mali pacienti s cukrovkou. Podporuje funkciu mozgu a vďaka vitamínu E zlepšuje stav pleti a celej pokožky. 

Odporúčame:  Originálny trik ako si vybrať správnu veľkosť podprsenky.

paneneský olivový olej

Zdroj: Shutterstock®

4. Bravčová, husacia masť a loj

Áno, čítate správne. Rastlinné tuky sú veľmi zdravé, ale rovnako zdravé sú aj živočíšne. Pozor však na to, aké. Naše staré mamy varili a vyprážali jedine na týchto živočíšnych tukoch, avšak všetky pochádzali z domácej výroby, zo zvierat, ktoré boli chované na dvore, pásli sa na lúkach a kŕmili ich výlučne prírodnými krmivami. Preto boli tieto tuky bohaté na mononenasýtené a nasýtené tuky, to znamená, že sa neprepečú tak skoro, ako by sa v rovnakom čase prepiekli rastlinné tuky. Bravčová masť je bohatá na vitamín D, ak boli prasatá viac na slnku ako v bitúnkoch. 

Pozri aj:  Chceš mať aj ty krásne lesklé vlasy? Tak to skús takto!

bravčová masť, loj

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

KTORÝ OLEJ POUŽÍVAŠ VO SVOJEJ KUCHYNI NAJČASTEJŠIE?

Odpovedalo 73 ľudí  

Extra panenský kokosový olej
8%
Avokádový olej
5%
Extra panenský olivový olej
37%
Bravčová, husacia masť a loj
49%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Mária Frnová 25.09.17 10:24

MF
karma
67.00

avokádový olej som ešte neskúšala, veľa som o ňom už čítala, takže sa musím po ňom poobzerať...

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 25.09.17 16:18

TK
karma
105.00

dávam prednosť živočíšnym tukom ako tým rastlinným ktoré propaguje táto doba..

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 25.09.17 18:48

MM
karma
100.00

avokádový olej zatiaľ nepoznám

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 25.09.17 21:34

karma
87.00

kokosový, olivový olej je u nás na bežnom poriadku a bravčová masť je tiež in!

  • 0
Odpovedať

Zdena Paňková 26.09.17 07:18

ZP
karma
100.00

Používam olivový olej,bravčovú masť a tiež diviačiu masť, záleží na tom, čo pripravujem. Sú jednoducho jedlá, ktorých základ tvorí masť inak by to "nechutilo" - zvyk.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 13.12.17 19:07

SK
karma
114.00

už dlhšie "silno uvažujem o tom, kúpim slaninku a vytopím mas tak, ako som to robievala voľakedy...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 20.12.17 19:18

JK
karma
100.00

Nedám na bravčovú masť dopustiť

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 31.12.17 13:34

karma
94.00

horsie je ze problem zohnat kvalitnu mast,uz pomaly nikto negazduje

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní