Toto sú najčastejšie znaky ovulácie: Vďaka ním (ne)otehotnieš!

Toto sú najčastejšie znaky ovulácie: Vďaka ním (ne)otehotnieš!

Každý mesiac nastáva v menštruačnom cykle čas, kedy sa zrelé vajíčko vyberá na cestu vajíčkovodom a očakáva oplodnenie. Ak sa to nestane, vyplaví sa von, vo forme menštruačnej krvi, ak sa to však stane, prichádza čas uhniezďovania vajíčka v maternici a následne tehotenstvo.

Celý tento proces sa odohráva 14 dní pred začiatkom očakávanej menštruácie, takže určenie presného obdobia, kedy dochádza k ovulácii, pomocou výpočtov, môže skomplikovať napríklad aj nepravidelný menštruačný cyklus. Preto je v prípade, že sa snažíte (ne)otehotnieť, dobré poznať znaky ovulácie a rozpoznať ju tak podľa prejavov tela. Poďme si o nich povedať viac!

Zaujme ťa aj: Zahoď žehličku na vlasy do koša! Skús prírodné vyrovnanie vlasov

kedy môžem otehotnieť

Zdroj: Shutterstock®

Najčastejšie znaky ovulácie

Aj keď ovulácia prebieha v jeden deň, žena môže otehotnieť približne 5 dní pred ovuláciou, kedy má takzvané plodné okienko. Niektorí tomu veria, iní zasa nie, no podľa odborníkov by ľudia, ktorí nechcú počať dieťa, mali byť pozorní po celý mesiac. Tí, čo naopak chcú otehotnieť a mať dieťa, by mali sledovať, čo ženské telo hovorí a ako prejavuje to, že je plodné, pripravené na dieťa.

Zmena vaginálneho hlienu

Znakom ovulácie číslo jeden môže byť zmena vaginálneho hlienu, ktorý zmení svoju konzistenciu, aby umožnil v plodnom období spermiám ľahší prechod k vajíčku. Musíte však vedieť, aký máte hlien normálne. Potom stačí siahnuť do pošvy prstom, prstom nabrať malú vzorku hlienu zo steny a odskúšať konzistenciu medzi dvoma prstami. Hlien by mal byť lepkavejší a mal by sa dlhšie naťahovať.

Pozri aj: Šport a mastektómia: Neboj sa znova žiť naplno!

bolesť počas ovulácie

Zdroj: Shutterstock®

Citlivé prsia a bolesť v podbrušku

Tak ako v tehotenstve, pred menštruáciou či počas nej, aj počas ovulácie môžu byť prsia citlivé a boľavé na dotyk. Môže za to nával hormónov, ktorým počas ovulácie musí ženské telo čeliť. Nezabúdajte, že výnimkou nie sú ani citlivé bradavky.

Znakom plodného obdobia môže byť aj bolesť v podbrušku, ktorá by nemala byť na oboch stranách zároveň, ale vždy len na jednej. Okrem toho sa môže počas ovulácie vyskytnúť mierny hnedý výtok alebo čo i len kvapka výtoku.

zvýšená chuť na sex počas ovulácie

Zdroj: Shutterstock®

Citlivosť na pachy a zmena libida

V druhej polovici menštruačného cyklu môžu byť niektoré ženy citlivejšie na pachy, čo môže poukazovať na začínajúcu ovuláciu a tento jav môže pokračovať až do začiatku menštruácie.

Keďže ovulácia je čas, kedy je telo pripravené na oplodnenie vajíčka, je len logické, že sa mení aj chuť ženy na sex. Tá samozrejme stúpa. Niektoré ženy dokážu ovuláciu identifikovať aj skúškou tvrdosti maternice. Tá sa robí prstom v polohe, v ktorej si dávate tampón. Počas ovulácie je maternica vyššie, je otvorenejšia a najmä mäkšia. Tento znak ovulácie sa však musíte naučiť spoznať tak, že vyskúšate maternicu v čase neplodných dní a potom, keď sú plodné. Vtedy spoznáte rozdiel!

- Anketa

POZNÁTE, KEDY OVULUJETE?

Odpovedalo 207 ľudí  

Áno, cítim to každý mesiac.
34%
Áno, ale len niekedy, niekedy zasa nie...
20%
Nie, toto obdobie neviem rozoznať.
45%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní