Valentínsky večer za dverami: Ako ho prežiť s radosťou a láskou?

Valentínsky večer za dverami: Ako ho prežiť s radosťou a láskou?
  • 13.02.2018
  • Jana Sedláková

Každý pozná 14. február ako sviatok zamilovaných, a nikto nepochybuje o peknom odkaze, ktorý tento sviatok prináša, teda prejaviť lásku milovanému človeku. Mnohí z nás však majú z valentínskeho večera zmiešané pocity. Premýšľali ste niekedy nad tým PREČO?

Väčšina z nás slávi Valentína s partnerom a najbližšími presne 14. februára, čo je najčastejšie v priebehu pracovného týždňa, čiže pri pracovných povinnostiach. Tak sa stáva, že sa prejav lásky dostáva na zoznam vecí, ktoré treba v týždni vybaviť spolu s nákupmi, návštevou servisu a inými banalitami. Zaradíme ho do zoznamu, lebo úprimne CHCEME vyjadriť, že našich najbližších milujeme, ale veľakrát si nevytvoríme čas a priestor na to, aby sme to dokázali vyjadriť naozaj zo srdca. A potom, najmä v dôsledku časového stresu, preletíme ako víchor cez supermarket, nakúpime srdiečkové čokoládky, a kým padneme večer do postele, snažíme nájsť zopár milých momentov na vyjadrenie toho, čo sme si zaumienili. Ruku na srdce – koľkým z nás sa to podarí naozaj s radosťou a v príjemnej atmosfére? Tým, ktorí to už dokázali gratulujem a oznamujem, že môžu prestať čítať. :-) 

Pozri aj: Najromantickejšie valentínske sms-ky: Ktorou potešíš svoju polovičku?

valentínske prekvapenie

Zdroj: Shutterstock®

Pre tých, ktorí cítia, že majú v tomto smere rezervy, mám pár otázok. Tá základná je: Kde sa v nás zobralo presvedčenie, že v tento deň MUSÍME svojim drahým prejaviť lásku len preto, že je to v kalendári? Lebo to takto cítime, alebo preto, že to rovnako bez bezmyšlienkovito robia všetci ostatní? Prečo na poslednú chvíľu zháňame kopu, v podstate zbytočných drobností, napriek tomu, že vieme, že podstata lásky je niekde inde? 

valentínske raňajky

Zdroj: Shutterstock®

Ako teda prežiť Valentína spokojne:

  1. ZABUDNITE NA PRAVIDLÁ a očakávania, že TAKTO to MÁ BYŤ!
  2. Doprajte si ČAS a ujasnite si sami v sebe, a potom prípadne aj vo dvojici, či vám vôbec pripadá zmysluplné tento deň oficiálne sláviť, alebo či nenecháte prejavy lásky na spontánne chvíle kedykoľvek v priebehu roka.
  3. Ak ste sa rozhodli, že určite ste fanúšik Valentína a chcete svojim drahým svoju lásku ukázať nielen spontánne, ale práve v tento deň, zvážte, či to v pokoji zvládate v pracovnom týždni. Možno by bol lepší nápad presunúť to na víkend – narodeniny tiež väčšinou neoslavujeme počas pracovného týždňa.
  4. Nezabúdajte, že PREJAVY LÁSKY majú rôzne formy a tá hmotná je jednou z mnohých – žiadne dary nevynahradia partnerovi či deťom vašu blízkosť, vľúdne slovo, láskyplné objatie či empatický rozhovor. Skúste to nebrať ako klišé, ale precítiť to ako vnútornú pravdu.
  5. A ak prídete na to, že Valentín vám nie je po chuti, nesiľte sa do toho, ale vyjasnite si to s partnerom citlivo a úprimne vopred, aby nebol sklamaný. Možno vám táto zdanlivo „ošemetná" debata, paradoxne, pomôže prehĺbiť váš vzťah a dospieť k lepšiemu pochopeniu toho druhého. Alebo nájdete celkom originálny spôsob, ako sa s týmto milým sviatkom „vysporiadať" jedinečným spôsobom.
  6. Môže sa stať, že to nakoniec budete IBA VY, kto chce Valentína osláviť – nezľaknite sa a berte to bez zbytočných emócií – ak napriek tomu cítite, že chcete prejaviť svoju lásku, urobte to s radosťou a bez akýchkoľvek očakávaní. No ak máte pocit, že by ste sa pri tom cítili trápne, čo keby ste to poňali úplne netradične a zamerali svoju lásku na seba: naplnili si nejaký malý sen, odmenili sa niečím dobrým, a trebárs si aj kúpili kyticu kvetov pre radosť?!

Zaujme ťa: Ako využiť staré tričko? Určite ho nevyhadzuj, ale inšpiruj sa!

romantický večer

Zdroj: Shutterstock®

Na záver ešte jedna drobnosť: nenechávajte si svoje zážitky pre seba. Ak budete zdieľať vaše „valentínske inovácie" a osobné zvyky, možno inšpirujete aj svoje okolie k tomu, aby prekročilo bežný štandard a prežívalo tento sviatok naozaj vedome a nie „roboticky". Želám si, aby sme si tento prístup udržali nielen na Valentína, ale po celý rok! :-)

Odporúčame: VIDEOTUTORIÁL: Krásne valentínske líčenie s nami hravo zvládneš!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní