Vňate zo zeleniny sa využívajú len veľmi zriedka. Niektoré z nich hodia gazdinky do nedeľného vývaru, iné sa z času na čas používajú na dekorovanie jedál, no vo väčšine prípadov aj tak skončia v koši.
To je veľká škoda, pretože mnohé z nich dokážu podporiť naše zdravie a, dokonca, majú i liečivé účinky. Prezradíme vám, ktoré zeleninové vňate či listy by ste rozhodne vyhadzovať nemali!
Čo v sebe vňate ukrývajú?
Zelené vňate sú často prehliadané a končia v koši, aj keď sú plné vitamínov a minerálnych látok. V prípade koreňovej zeleniny obsahuje vňať mnohokrát väčší podiel cenných látok ako samotná zelenina, ktorú konzumujeme. I keď sa využívajú iba v malom množstve, stále poskytnú telu nezanedbateľné množstvo živín. Napríklad päť gramov petržlenovej vňate v sebe skrýva toľko vitamínu C ako jedno jablko.
Vňate majú svoje uplatnenie hlavne v studenej kuchyni, no niektoré nie sú znehodnotené ani tepelnou úpravou. Po umiestnení do mrazničky strácajú iba malé množstvo účinných látok, takže je takéto skladovanie veľmi vhodné. Naopak pri sušení ubúda cenných látok o niečo viac, klesá hlavne obsah vitamínov. Zelené vňate môžete využiť mnohými spôsobmi. Skvelé sú do omáčok, šalátov, nátierok a z niektorých sa dajú pripraviť i liečivé odvary.
Odporúčame: Recepty na 3 zdravé domáce detské výživy
Pochutnajte si na cviklových listoch
Cvikla patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny. Má vysoký obsah vlákniny, málo kalórií a je plná vitamínov a minerálnych látok. Zvyčajne sa na konzumáciu používa len tmavo ružová až fialová buľva. Tá sa hodí na zaváranie, do smoothie nápojov a skvelá je i na pečenie. Vedeli ste však o tom, že pochutnať si môžete aj na jej listoch? Tie vám dodajú poriadnu dávku vitamínu E i B, a tiež minerálne látky ako horčík, kremík či zinok. Rovnako sú zdrojom cenných antioxidantov a bielkovín.
Cviklové listy môžete konzumovať surové či varené. Vyskúšajte ich použiť pri príprave zeleninových i ovocných nápojov, alebo ich pokojne nakrájajte do čerstvých šalátov. Tepelne spracované listy zase môžete použiť podobne ako špenát. Stačí ich povariť alebo podusiť a naservírovať s celozrnnými cestovinami či ako prílohu. Listy z cvikly nezabudnite pred použitím poriadne opláchnuť pod tečúcou vodou.
Bude vás zaujímať: Ovocný cukor: Ktoré ovocie ho obsahuje najviac?
Nezahadzujte ani listy kalerábu
Kaleráb je typickou koreňovou zeleninou, ktorú využívame pri príprave mnohých polievok. Kalerábové listy však často končia v koši už priamo v obchode. Viete, prečo by sme ich vyhadzovať rozhodne nemali? Mladé listy kalerábu obsahujú omnoho viac vitamínu C ako samotná buľva. Taktiež v sebe skrývajú niekoľkokrát vyššiu dávku potrebného vápnika. Zbavujte sa preto iba veľkých listov, ktoré sú zvädnuté a nepôsobia čerstvo.
Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáhajú mladé listy kalerábu čistiť tráviaci trakt a prítomnosť cenných minerálov zabezpečuje zlepšenie pleti a bráni lámavosti vlasov a nechtov. V kuchyni môžete tieto listy použiť podobne ako tie cviklové. Surové sa hodia do smoothie nápojov alebo zeleninových šalátov. Pokojne si ich na raňajky nakrájajte na maslový chlieb namiesto papriky či rajčiny. Pri dusení sa zase z listov uvoľňujú cenné horčičné oleje, takže vhodné sú aj na tepelnú úpravu.
Bude ťa zaujímať
Petržlenová vňať je hotový zázrak
Ak má niektorá zeleninová vňať skutočne liečivé vlastnosti, tak je to tá z petržlenu. Samotný petržlen patrí k silným prírodným liečivám, a to isté môžeme povedať i o jeho listoch či semenách. Vňať je plná vitamínov, vlákniny i bielkovín. Taktiež pozitívne vplýva na trávenie, podporuje vylučovanie a imunitu. Opäť si ju skúste pridať do šalátov, mixovaných nápojov, nátierok, omáčok či cestovín. Prekvapí vás jej príjemná chuť. Siahnuť by po nej určite mali ľudia s vysokým krvným tlakom alebo ženy, ktoré trápi nepravidelný menštruačný cyklus.
Odvar z petržlenovej vňate vám pomôže detoxikovať obličky. Vňať nadrobno nasekajte a nasypte do 1,5 litra vriacej vody. Zmes chvíľu povarte, nechajte 10 minút lúhovať a sceďte. Odvar skladujte v chladničke, denne si doprajte jednu šálku. Zo zelenej časti petržlenu sa dá pripraviť i skvelá maska, ktorá vyčistí a upokojí vašu pleť. Rozmixujte zväzok vňate, 3 lyžice kvalitného bieleho jogurtu a 2 lyžice jablčného octu. Keď bude mať maska hladkú konzistenciu, dajte ju aspoň na hodinu odstáť do chladničky. Po nanesení na pleť ju nechajte pôsobiť okolo 15 minút.
Bude vás zaujímať: Mladý kokos: Toto sú dôvody, prečo ho konzumovať!
Vňať z mrkvy určite nepatrí do koša
Mrkvová vňať opäť obsahuje oveľa viac prospešných látok než koreň zeleniny. V prvom rade je bohatá na vitamín K a draslík. Obsahuje tiež šesťkrát viac vitamínu C ako podzemná časť mrkvy. Mrkvová vňať má močopudné účinky, vďaka čomu je ideálna na odstraňovanie nadbytočnej vody z tela. Rovnako prospieva tráviacemu traktu a pôsobí antisepticky. Túto vňať môžete použiť na mnoho spôsobov. Skvelá je do polievok a dokonale sa hodí k pokrmom z vajec. Nasekanú si ju nasypte napríklad na praženicu. Taktiež ju môžete zmixovať s orieškami, cesnakom a olivovým olejom a pripravíte si tak chutné pesto.
Na liečebné účely sa používa čaj z čerstvej mrkvovej vňate. Dve šálky vňate zalejte ôsmimi šálkami vriacej vody. Zmes nechajte lúhovať, počkajte, kým vychladne a následne sceďte. Tento nápoj očistí vaše telo, prospeje tráviacemu traktu a podporí regeneráciu pečene. Určite sa ho oplatí vyskúšať, ak vás trápia infekcie močových ciest či močové kamene. Pomocníkom môže byť i v prípade, ak vaše telo neustále zadržiava nadbytočnú vodu.
Odporúčame: Ružová voda: Spoznaj blahodárne účinky ruží v kozmetike