Všetko, čo by ste mali vedieť o milovanej čokoláde!

Všetko, čo by ste mali vedieť o milovanej čokoláde!
  • 24.04.2015
  • Andrea Lukáčová

    • Zdieľaj:
  • 6
  • 1

Ktorá nie je závislá – ruku hore! Hriešne sladká, dokonalá, plná endorfínov. Dokáže nevídané. Vytiahnuť nás z depiek, vyčariť úsmev, zlepšiť náladu.

Áno, čokoláda. Každý fitnes tréner aj nadšenec ju zakazuje a nechápavo krúti hlavou, ako to môžeme jesť. Ale my vieme svoje. Nedáme si ju ani za nič. Vedeli ste však o svojej obľúbenej pochúťke tieto zaujímavosti? 

Asi 75 % celkovej produkcie čokolády je sústredenej v západnej Afrike a veľká časť práce okolo nej sa vykonáva prostredníctvom detskej práce. Tento fakt je však ťažké dokázať, lebo štatistiky zvádzajú a týmto faktom sa ani samotná Afrika nechváli.

Jednou z najčastejších zložiek v čokoláde vôbec nie je kakao, ale palmový olej. To však nie je fakt na jasanie, lebo aj vďaka palmovému oleju sa ničia dažďové pralesy. 85 % svetovej produkcie palmového oleja dodáva Indonézia a Malajzia. WHO dokonca vyjadrila nádej, že v záujme zachovania biodiverzity pralesov dúfa, že palmový olej ako hlavná zložka čokolády sa zmení za „niečo ekologickejšie“. No teda, nech. Ale dúfam, že skvelú chuť čokolády to nijako nezmení. smiley

Odporúčame prečítať: Keď vám stres a napätie nedajú spávať - zbavte sa ich!

čokoláda

Zdroj: Shutterstock®

A benefity?

Horká čokoláda je naozaj zdraviu veľmi prospešná. Ani netušíte ako. Týždenný príjem tejto pochúťky (nad 70% kakaa) dokáže znížiť riziko srdcového zlyhania až o tretinu. Dokáže potlačiť diabates 2 stupňa. Zvyšuje citlivosť na inzulín. Dajte si po rozchode, alebo v stresovej situácii čokoládu. Zmierňuje úzkosť a potláča stres. Napokon, flavonoidy v tmavej čokoláde zvyšujú prietok krvi do mozgu, stimulujú mozgovú činnosť a pomôžu vám sústrediť sa aj na ťažké úlohy. 

Odporúčame prečítať: Detská izba – čo nesmie chýbať v izbe vašej ratolesti?

čokoláda

Zdroj: Shutterstock®

Staré dobré mýty o čokoláde, ktoré sú zacementované v hlavách ľudí, sú skutočne iba výmysly:

Čokoláda spôsobuje akné. Toto nie je pravda. Veci síce tvrdia, že strava s vysokým obsahom tukov a solí pomáha k tvorbe akné, ale čokoláda je slabý hráč, aby sama o sebe spôsobila akné. To by ste jej museli zjesť na kilá.

Čokoláda má veľa kofeínu. Ani to nie je pravda. Jedna tabuľka čokolády má približne toľko kofeínu ako jedna šálka kávy.

Čokoláda spôsobuje migrénu. Tento mýtus bol tiež vyvrátený.

Je návyková. Neboli preukázané žiadne relevantné fakty. Pri experimentoch neboli preukázané žiadne návykové látky. Závislosť je skôr psychologická, pretože skvele chutí. 

čokoláda

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

    • Zdieľaj:
  • 6
  • 1
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Krátka 16.05.16 13:48

SK
karma
113.00

mam rada cokoladu, snazim sa ked uz, tak tu kvalitnejsiu

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

TEST: ENVY Therapy Ampulky na rozžiarenie a zjednotenie farebného tónu a zníženie hyperpigmentácie (Intensive Brightening Ampoules)
Pleťová kozmetika

TEST: ENVY Therapy Ampulky na rozžiarenie a zjednotenie farebného tónu a zníženie hyperpigmentácie (Intensive Brightening Ampoules)

  • 129
  • 3
  • 08.02.2021
TEST: Prístroj Dermasonic ARTISTRY™ – iónovo-galvanická hlavica
Elektronika

TEST: Prístroj Dermasonic ARTISTRY™ – iónovo-galvanická hlavica

  • 69
  • 6
  • 06.12.2020
TEST: Žiarivé vatové tampóny s rakytníkom a vitamínom C Natura Siberica
Pleťová kozmetika

TEST: Žiarivé vatové tampóny s rakytníkom a vitamínom C Natura Siberica

  • 127
  • 8
  • 18.12.2020
TOPlist