Za borovičku vďačíme ženám!

Za borovičku vďačíme ženám!

  • 2
  • 0

Keď sa povie Spišská borovička, veľa Slovákov sa hrdo pobúcha po hrudi a slastne do seba obráti štamperlík. Nikomu však nenapadne zisťovať, kto za prenikavú vôňu a lahodnú chuť nášho národného nápoja vlastne môže. Možno vás prekvapíme, no úslovie o tom, že za všetkým treba hľadať ženu, platí aj v tomto prípade.

Prapôvodné zmienky o borovičke smerujú do malebnej krajinky pod Tatrami, kde bol jej priekopníkom Šebastián Laur. Jeho know-how postupne putovalo od domu k domu, až kumšt s liečivými borievkami dorazil k prahom domácností, kde po ňom siahli podnikavé dievky.

Ľubovniansky hrad

Zdroj: Shutterstock®

Alkohol sa veky pálil kade-tade. Borievky, latinsky Juniperus communis, rástli tiež všelikde, ale nikde sa nespracovávali tak, ako práve u nás. Bolo to teda isté špecifikum tunajšieho regiónu. Borovička bola a je naša - a hlavne pre nás. Čudovali by ste sa, ale boli to práve ženy, ktoré sa jej prípravy chopili akoby úplne prirodzene – a svojho času sa jej venovali dokonca viac ako muži, objasňuje vedúca Katedry etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Prof. PhDr. Marta Botíková, CSc.

spišská borovička

Zdroj: Shutterstock®

Pálenie borovičky bolo už na začiatku 19. storočia celkom bežnou záležitosťou. Výmyselní Slováci neustále hľadali niečo, v čom by sa od ostatných krajín odlišovali. Čosi neopakovateľné a jedinečné. Vrátili sa teda k vlastným koreňom a siahli po pokladoch prírody, z ktorých sa neskôr vykľul jeden z ich národných symbolov. Spišská borovička. 

spišská borovička

V umení destilácie sa vyžívali, napodiv, práve zástupkyne nežnejšieho pohlavia. Zásobili sa medenými nádobami a nadšene doma kúzlili. Nielenže dámy rozbehli výnosný biznis, ale zázračným špiritusom obšťastňovali vlastných mužov. Tí im potom znášali aj modré z neba.

 

Takto výnimočne podomácky pripravenú lahôdku volali šnaps a tento spôsob pálenia pretrval až do čias, kedy v rámci industrializácie nenastúpili noví a silnejší konkurenti v čele s továrňami a prvými firmami. Práve to, že ľudia mali konečne čosi špeciálne, čím sa vymedzili voči susedom, silne utužilo národné povedomie a kultúrnu identitu. Bolo to dôležité,“ dodáva Botíková.

 

 

Dievčatá pre vlastnú potrebu – a neskôr i na predaj – pálili prakticky všetko, čím ich záhrady, lesy a pasienky príroda obdarila. Spišiaci či Rusíni by vedeli rozprávať. Či už to boli tradičné druhy ovocia, horec alebo práve staré známe borievky. 

spišský región

Zdroj: Shutterstock®

Región Spiš – jeden z najčistejších regiónov Slovenska

Spišská borovička je celá – od hrdla až po dno fľaše – jednoznačne a neodmysliteľne spätá so Spišom. Vyrába sa exkluzívne vo vymedzenom regióne Spiša a všetky starostlivo vybrané suroviny, počnúc spracovanými bobuľami borievky obyčajnej a končiac kvalitným obilným liehom, pochádzajú z tejto rázovitej slovenskej oblasti. V súčasnosti je výrobcom, exportérom a autorom technickej špecifikácie Spišskej borovičky spoločnosť GAS Familia, s.r.o. so sídlom v Starej Ľubovni. Zo Spišskej borovičky sa rokmi stal síce nepísaný, zato do sŕdc patriotov natrvalo vytesaný symbol Slovenska.  www.gasfamilia.com

spišská borovička

Zdroj: Shutterstock®

UPOZORNENIE: V tomto článku sú prezentované produkty, ktorých konzumácia je určená len plnoletým osobám.


  • 2
  • 0
Návrat hore
Autor článku

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Nápoje

RECEPT: Uhorková limonáda pre letné osvieženie: Ideálna na horúce dní!

  • 55
  • 9
  • 03.08.2020
Mäsité jedlá

RECEPT: Morčacie prsia na bylinkovom masle s koreňovou zeleninou

  • 72
  • 7
  • 27.05.2020
Bezmäsité jedlá

Kysnuté pečené buchty ako od babičky: S lakvárom, orechami i čokoládou

  • 111
  • 6
  • 14.09.2020
TOPlist