Prečo ženy nechcú mať deti? Pozri sa na dôvody súčasného trendu

Prečo ženy nechcú mať deti? Pozri sa na dôvody súčasného trendu

Čoraz viac sa dokonca aj na Slovensku rozpína trend, ktorý je spojený s mnohými kontroverziami, konkrétne ide o trend bezdetnosti. Taktiež aj známe youtuberky či ifluencerky, pri ktorých by ste mohli mať dojem, že si tento svoj úmysel neporodiť ani jedno dieťa ešte časom rozmyslia, nakoľko sú mladé, vysielajú do sveta jasné stanovisko – budú bez detí, lebo im to jednoducho takto vyhovuje. Niektorí sa dokonca obávajú ich vplyvu na početnú skupinu ľudí, ktorých by mohli svojím postojom a odôvodneniami taktiež presvedčiť k bezdetnosti. No ony samé to popierajú, len majú potrebu vysvetliť druhým, prečo sa rozhodli tak, ako sa rozhodli. No o nich tento článok nebude.

U nás na Slovensku sa ešte akosi automaticky očakáva, že rodina musí mať aspoň jedno dieťa a že žena bez dieťaťa si nenaplnila svoju „prirodzenú úlohu“, i keď aj preferovanie len jedného dieťaťa, resp. zvýšenie počtu jedináčikov býva taktiež témou na kritické diskusie. Áno, pravdou je, že z demografického aspektu sa nám nečrtá veľmi ružová prognóza. Nech si však o tom myslí každý čo chce, v konečnom dôsledku je voľba mať alebo nemať deti na každom človeku, resp. páre. V našom článku sa pozrieme bližšie na dôvody, ktoré stoja za novodobým trendom bezdetnosti. A ak si myslíte, že sme na nejaký zabudli, pokojne prispejte do diskusie na konci článku.

Neprehliadni: S akým mužom si radšej nič nezačať? Pozor na tieto varovné signály!

dieťa ako šťastie do rodiny

Zdroj: Shutterstock®

Šťastie do rodiny?

V súčasnosti dokonca aj výskumy ukazujú, že deti nemusia prinášať akési šťastie do rodiny, hoci sa to často hovorí a nepochybujeme, že mnohí to tak aj naozaj cítia. A nehovoríme len o vyhrotených situáciách, keď dieťa malo znovu stmeliť rodinu, ktorá už nebola veľmi funkčná. Teda akoby znova priniesť harmóniu a porozumenie do už naštrbeného vzťahu. Toto väčšinou dopadne veľmi zle.

No s tým šťastím je to pomerne ošemetné, pretože každý pod ním vidí niečo iné – niekto považuje za šťastie realizáciu svojich kariérnych plánov, iný cestovateľské dobrodružstvá a ďalší túži len po pokoji alebo slobode bez záväzkov. Áno, pre niekoho je životným šťastím mať aj veľkú rodinu a o všetkých sa starať. Sme naozaj rôzni a nie každému sa jeho ideálna predstava o šťastnom živote zlučuje s dieťaťom a starostlivosťou o neho. A keď sa tak zamyslíte, je lepšie, keď dieťa vychováva nešťastný a frustrovaný rodič alebo ak žije bez detí, ale má šťastný a spokojný život? Plnenie si svojho životného sna (ak v ňom práve nefigurujú deti) je tak jedným z dôvodov bezdetnosti.

pochybnosti

Zdroj: Shutterstock®

Strach

Zdá sa, že čím dlhšie žena otáľa s tehotenstvom, tým viac stresu a strachu z neho má. Samozrejme, niektoré majú svoj strach podložený nepriaznivejšími zdravotnými dôvodmi, no iné si jednoducho nevedia a radšej ani nechcú predstaviť tú bolesť, ktorú prináša pôrod. No strach majú ženy nielen z tehotenstva a pôrodu. Prichádzajú totiž aj zásadné otázky. Budem dobrá mama? Dokážem/e dieťaťu zabezpečiť všetko, čo bude potrebovať? A čo keď ho zle vychovám/e? Je vôbec múdre priviesť dieťa do tohto sveta zmietaného krízami všetkého druhu? Vo všeobecnosti by sa dalo konštatovať, že čím úzkostlivejšia a možno aj zodpovednejšia žena je, tým viac jej tieto otázky nedajú spávať a môže ju to od dieťaťa aj úplne odradiť.

Zaujme ťa: Najkrajšie deti na svete: Pozri sa na tie anjelské tváričky!

strach z kariérneho a finančného prepadu

Zdroj: Shutterstock®

Zmena životného štýlu a podmienok života

Doba, keď ženy bežne rodili svoje prvé dieťa v dvadsiatke, je už s veľkou pravdepodobnosťou za nami. Kladie sa dôraz na štúdium žien, potom prax v zamestnaní, medzitým sa hľadá (a niekedy aj nenájde) ten správny partner. Vrásky na čele mladým rodinám spôsobuje hypotéka, ba dokonca osamostatňovanie sa od pôvodnej rodiny začína mať trhliny. V rámci Slovenska sa vek osamostatnenia štatisticky blíži k tridsiatke!

Ľudia jednoducho nemajú ani v strednom veku vyriešené základné nevyhnutnosti, aby si vôbec mohli dovoliť založiť rodinu, preto pre niektorých je aj vlastné dieťa akýmsi sci-fi. No a keď majú štyridsať, už sa im do rodičovstva veľmi nechce. Lebo veď, povedzme si pravdu, stojí to nemálo energie aj istú stratu komfortu, čoho sa už niektorí ľudia jednoducho nedokážu v tomto veku vzdať. Aj v tejto súvislosti je nevyhnutné pripomenúť nelichotivú finančnú situáciu, do ktorej sa dostane matka, keď nastúpi po materskej na rodičovskú „dovolenku“. Niečo vyše 200 eur od štátu sa veľmi nezlučuje so zabezpečením vôbec základného štandardu pre matku s dieťaťom. Chráňboh, ak je matka bez partnera, resp. v klasickom ponímaní „živiteľa rodiny“. O obsadenosti škôlok a zúfalstve rodičov (predovšetkým matiek), keď nemôžu nastúpiť do práce, lebo sa im o dieťa nemá kto postarať, ani nehovoriac.

Súčasné generácie sa už nemôžu spoľahnúť ani na výpomoc starých rodičov, keďže títo sú ešte poväčšinou zaradení do pracovného procesu a túžobne očakávajú, kedy sa vôbec dostanú do dôchodku. Ženy matky sú taktiež, ako vieme (ale zo zamestnávateľov to nikto otvorene neprizná), na pracovnom trhu diskriminované a tie, ktoré mali pred materskou rozbehnutú celkom sľubnú kariéru, bývajú degradované a preraďované na menej lukratívne miesta.

Tieto spomínané dôvody, no možno aj mnohé iné prispievajú k tomu, že sa páry rozhodnú byť radšej bez detí. A čo si myslíte vy?

Dobrá rada na záver

Odhliadnuc teda od toho, že niektoré ženy a dokonca ani celebrity po deťoch netúžia, niektorým sa otehotnieť nedarí. Preto by malo v spoločnosti platiť akési tabu na tému detí a rodičovstva. Nikdy sa ženy a ani novopečených či dlhoročných manželov nepýtajte na dieťa. V dnešnej dobe je pomerne ťažké dieťa splodiť, preto nikdy neviete či sa pár už o to nepokúša alebo, či nie je problém niekde inde. Je to zbytočne frustrujúce pre každú ženu!

Vybrali sme: Neprehliadni zmeny u ženy v 30-tke: Smutná alebo veselá realita?

Naposledy aktualizovaný článok: 11.5.2022

- Anketa

SÚHLASÍTE S TÝMITO DÔVODMI ALEBO SI PREDSA LEN MYSLÍTE, ŽE ZA BEZDETNOSŤOU RODÍN NA SLOVENSKU JE LEN ICH EGOIZMUS?

Odpovedalo 1409 ľudí  

Áno, súhlasím s uvedenými dôvodmi.
92%
Nie, nesúhlasím s dôvodmi. Je to len ich egoizmus.
8%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Ľubica Šťastná 28.09.19 05:46

ĽŠ
karma
100.00

V konečnom dôsledku je naozaj voľba mať alebo nemať deti na každom človeku, žiaľ, s niektorými dôvodmi nemať deti musím iba súhlasiť!

  • 1
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 13:56

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 13:56

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 28.09.19 11:06

KK
karma
105.00

dnes je bohužiaľ taká doba, súhlasím s článkom na 100%

  • 1
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 14:19

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 14:19

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 30.09.19 14:15

AB
karma
76.00

každý má právo na vlastné rozhodnutie a zaslúži si byť šťastný...či s deťmi či bez detí

  • 1
Odpovedať

Lucia Šintálová 09.10.19 22:30

karma
100.00

V článku sú pravdivé argumenty, no podľa mňa nemať deti v zdravom harmonickom manželstve je sebecké a nenaplnené. Všetko sa dá zvládnuť.

  • 1
Odpovedať

Soňa Horáčková 13.05.22 10:04

SH
karma
123.00

dnes je bohužiaľ taká doba, ale dieťatko je určite šťastím pre harmonickú rodinu... kto neprežil, možno neuverí...

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 14.05.22 15:53

MR
karma
109.00

každý nech robí ako uzná za vhodné, každý z nás má iné ponímanie šťastia a spokojného života

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 06:38

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 06:38

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní