Lenka Mančíková: Mamina na plný úväzok a kvásková majsterka

Lenka Mančíková: Mamina na plný úväzok a kvásková majsterka

Kváskovanie patrí v poslednej dobe medzi najviac skloňované slová, ktorému podľahli mnohé gazdinky slovenských domácností. Kvások totiž svojím jedinečným zložením nielen prispieva k tvorbe chutných pokrmov, ale pomáha aj nášmu zdraviu, dokonca až v takej miere, že vás môže úplne oslobodiť od užívania liekov. Prečo je kváskovanie záľubou Lenky Mančíkovej? Vyspovedali sme slovenskú kváskovú majsterku.

1. Lenka, klasická otázka na začiatok - ako ste sa dostali k zdravému pečeniu a kváskovaniu?

Zvedavosťou. Zaujíma ma všetko, čo je nové a čo súvisí so zdravím. A keďže som sa dozvedela o benefitoch kvásku, neváhala som. K zdravému pečeniu som sa dostala kvôli svojej láske ku všetkému sladkému. A keď som zistila, koľko cukru a tuku ide do koláčov, začala som ich po svojom meniť, uberať cukor, meniť múky, aby som si mohla dopriať. 

Pozri aj: Sima Martausová: Inšpirujte sa speváčkiným pohľadom na život

2. Ako vyzerá Váš bežný pracovný deň? Pečiete denne? Baví Vás to ešte?

Záleží od toho, čo ma práve čaká. Ak mám večer kurz, od rána začínam s jeho prípravou. Pečiem chleby, chystám množstvá kvásku potrebné a všeličo, aby nič nechýbalo. Ak nemám kurz, riešim bežnú administratívu, idem cvičiť. Samozrejme, pripravujem nové recepty na web či do knihy, to obnáša skúšanie receptov, ich spisovanie, fotenie, dávanie na web, upravovanie webu.

Nepečiem denne, aj keď to tak vyzerá. Ale stále rada pečiem. Podľa detí už menej, lebo väčšinou pečiem na kurzy. Baví, jasné, aj keď sú rôzne obdobia. Keď viac cvičím, vtedy sa snažím menej piecť chleba a robím si skôr proteínové sladké dobroty. Ako napríklad zapekaný tvaroh s ovocím, ktorý bude aj v mojej novej sladkej knihe.

3. Odkiaľ čerpáte inšpiráciu pri vytváraní nových receptov?

Všade okolo mňa. Väčšinou sú to aj koláče na návštevách, ktoré sú v klasickej podobe. Mne sa už zdajú veľmi sladké a tak mi napadne upiecť ich napríklad bezlepkovo.

4. Ako ste prišli na myšlienku organizovať kurzy pečenia?

Výzva prišla zo strany kamarátok. Narodil sa mi náš najmenší Mathias, ja som priam s vyplazeným jazykom dobehla na hodinu pilatesu aj so vzorkami chlebíkov. Veľmi rada totiž nosím všetkým okolo ochutnávky mojich výtvorov. A ako som dosadala upachtená na žinenku, tak mi jedna kočka hovorí, či jej neupečiem chlieb.  A ja na to, že naozaj už nemám veľa času, ja vás to pokojne naučím. A oni, že ok, kedy? :-) A tak to začalo. Môj prvý kurz bol dokonca bezlepkový, z prirodzene bezlepkových múk. To je moja láska. Tam mi to dáva ešte väčší zmysel, keď naučím piecť chutný bezlepkový chlieb bez droždia, z dobrých múk.

5. Komu sú Vaše kurzy určené?

Všetkým, ktorých zaujíma zdravý životný štýl. Pre tých, ktorí síce vedia o kvásku, ale stále sa neodhodlali začať – stále im niečo chýba, buď kvások, čas či odhodlanie. U mňa získajú perfektný zavedený kvások, čiže nemusia strácať čas, či sa im podarí založiť si kvások vlastný. A tak sa možno aj vyhnú sklamaniu, ak by to nevyšlo, prípadne, ak by boli chlebíky v začiatku nie veľmi vydarené kvôli mladému kvásku. Vediem už spomínané bezlepkové kurzy a ražný, nakoľko považujem tieto dva druhy za najnáročnejšie.

6. Ako to na takom kurze vyzerá? Účastníci dostanú kuchársku zásteru a pracujú spolu s Vami?

Na začiatku je to veľa o ochutnávaní toho, čo donesiem upečené a o teórii. Neskôr si spravia svoj bochník. Kurz je vysoko individuálny, kladiem dôraz na to, aby to nebol mega veľký seminár, kde z piateho radu neuvidia ani na kvások. Čiže každý pracuje so svojím cestom, prípadne s mojou pomocou. Z kurzu si odnáša svoj vlastný bochník v ošatke, štartovací balík múk, kvások a verím, že aj nadšenie pre ďalšie kváskovanie.

7. Kde by sme mohli ochutnať Vaše koláčiky alebo kváskový chlebík?

Snažím sa občas chodiť aj na rôzne akcie, kde ma zavolajú, ako napríklad Susedský bazár u nás v Rusovciach alebo festivaly zdravého životného štýlu, ako je aj ten váš (HARMÓNIA Festival zdravého životného štýlu, pozn.), kde veľmi rada donesiem chlebíky na ochutnanie, aby mali ľudia predstavu, ako taký kváskový chlieb chutí a hlavne, že aj bezlepkový chlieb môže chutiť naozaj skvelo a ešte mať aj úžasné zloženie.

8. Viete si predstaviť, čo budete robiť o rok, o päť?

Neviem, ale najradšej by som bola, keby som mohla robiť aj naďalej to, čo milujem a popritom mať čas na svoju rodinu, na seba.

9. Ako sa Vám darí zosúladiť prácu s rodinou?

Snažím sa. Ako každá žena. Držím sa hesla, šťastná mama, šťastné dieťa, preto som sa rozhodla robiť to, čo ma baví a nečakať na to, že začnem, keď deti odrastú. Najmenší má 5 rokov. Preto sa to snažím vyvažovať, nehovoriť áno na každú ponuku.

10. Aké sú Vaše ďalšie pracovné plány a sny?

Robiť naďalej radosť ľuďom mojou prácou, lebo často dostávam správy, že kurz sa im veľmi páči, že sú mi veľmi vďační, že som ich priviedla ku kváskovaniu a najviac ma tešia správy od maminiek detičiek, čo nemôžu lepok, ďakujú, že ich dietko malo konečne po rokoch úžasný chlebík s maslom.

Najbližší kurz kváskovania Lenky Mančíkovej sa koná už  20. októbra v Žiline, vo Vege Bistre. S Lenkou Mančíkovou sa môžete stretnúť aj na prednáške, kde predstaví zdravé pečenie aj kváskovanie. Prednáška sa začína o 16:55 a je súčasťou bohatého programu HARMÓNIA Festivalu zdravého životného štýlu. Viac na www.HarmoniaFestival.sk. Viac o kváskovaní a zdravom pečení sa dozviete na www.zdravepecenie.sk.

Rozhovor pripravila Mgr. Katarína Lehotská Mikuláková, autorka HARMÓNIA Festivalov.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní