Vízie a zámery pre rok 2023: Ako si ich stanoviť a za čo byť vďačná?

Vízie a zámery pre rok 2023: Ako si ich stanoviť a za čo byť vďačná?
  • 02.01.2023
  • Lívia Diabelko Korenková

Rok 2022 nám skončil a toto obdobie nám prináša veľa možností. Mám na mysli možnosti zhodnotenia uplynulého roka a tiež možnosti vytvoriť si vízie a zámery do ďalšieho roka, ktorý nám začal. Občas, najmä keď niečo končí, máme obavy zo zmien a z nového. Posledné roky do našich životov priniesli veľa strachu a obáv, najmä strach o život alebo z budúcnosti. Možno práve tieto dni vytvárajú priestor pre zmenu v našom nastavení, vystúpiť zo strachu a obáv a presmerovať svoju pozornosť z toho, čo nechceme, na to, čo si prajeme. Aj keď je to možno náročné, pokúsme sa obzrieť späť a poďakovať. Poďakovať za to, že stále žijeme, že môžeme, že máme, že stále chceme.

Poďakujme okolnostiam, zažitým skúsenostiam, poďakujme za to, čo sme sa naučili a zažili, kam až nás život doviedol a najmä poďakujme sebe. Poďakujme si, že sme tým prešli, nadobudli skúsenosti a silu ísť ďalej. Poďakujme za rodinu, za priateľov, za prácu, za domov, za všetko to dobré aj za zlé v našich životoch. Myslím, že vždy je za čo ďakovať. Aj to zlé môže vyústiť do niečoho pozitívneho, aj keď to niekedy nevidíme hneď.

Odporúčame: 5 predsavzatí pre zdravší a šťastnejší rok – dozaista ich dodržíš aj ty!

Vďačnosť a zameranie sa na to, čo nám tieto posledné roky dali, a nie vzali, má veľmi mocnú energiu. Vďačnosť je sila, ktorá dokáže zmeniť a pretransformovať naše negatívne nastavenie na pozitívne. Byť vďačný za poloplný pohár je uspokojivejšia a šťastnejšia voľba, než šomrať nad tým, prečo máme pohár poloprázdny.

Vo svojej terapeutickej praxi často ľuďom kladiem otázku, na ktorú nie vždy vedia hneď odpovedať:

„Predstavte si, že sa zajtra zobudíte, a život je presne taký, ako si prajete. Čo by bolo iné? Ako by Váš život vyzeral?“

Teraz možno nastal čas zodpovedať si túto otázku. Dovoliť si predstaviť, čo by som v roku 2023 chcel/a dosiahnuť? Akým človekom chcem byť? Čo chcem aby bolo, aby sa stalo? Ako chcem žiť?

Dovoľte si teraz venovať tých pár minút času a zodpovedzte samy sebe, kam chcete aby váš život smeroval? Lebo bez toho, aby sme vedeli, kam ideme, sa tam ťažko dostaneme.

Dovoľme si, aby sila nového roka priniesla niečo nové a výživné aj do nášho života. Môžeme si vizualizovať alebo ešte lepšie – napísať, aké plány máme a čo si prajeme v rôznych oblastiach svojho života, ako je napr. zdravie, vzťahy, práca, financie, bývanie, koníčky a iné. Kam sa chceme posunúť a čo chceme zmeniť.

Neprehliadni: Damiána – najlepšia prírodná podpora libida a duševnej pohody?!

Keď už budeme vedieť čo chceme a kam smerujeme, položte si otázku:

„Čo by som mohol/mohla urobiť preto, aby sa udiala táto zmena?“

A znova si to predstavte a vnímajte, aký pocit z toho máte. Predstavujte si, že ste to spravili a výsledok už je. Ako sa cítite? Práve tento pocit je vaším hnacím motorom a energiou do najbližších dní. Pripomínajte si ho, bude vás viesť. Takýmto spôsobom sme tvorcovia svojich dní.

Túto aktivitu s poďakovaním a vizualizovaním si životných cieľov môžeme robiť pri prechádzaní akýmkoľvek míľnikom. Nemusí to byť len koniec kalendárneho roka, ale aj počas narodenín, po svadbe, pri zmene práce alebo sťahovaní, pri narodení dieťaťa alebo pri zmene partnera. Kedykoľvek do nášho života vstúpi zmena, môžeme sa na pár minút zastaviť a opýtať sa samého seba, akým smerom chcem od tejto „životnej križovatky“ smerovať? Poďakovať, že sme sa na križovatku dostali, lebo práve tá prináša príležitosť na zmenu, príležitosť vystúpiť zo zabehaných koľají všedných dní a vyraziť podľa seba, svojou vlastnou cestou tam, kam nás srdce ťahá. Lebo práve keď od nás napríklad odíde partner, s ktorým sme neboli šťastní, je tu príležitosť poďakovať za skúsenosť a uvedomenie, čo nechceme a začať si priať a hľadať partnera, akého chceme.

Prajem nám všetkým, aby nám nový rok 2023 priniesol do našich životov veľa energie a síl žiť tak, ako si prajeme a chceme. Krásny a šťastný nový rok všetkým!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 19.01.23 20:07

karma
-1.00

ďakujem každý deňźe som sa zobudila za moje deti ,vnúčatka za rodinu za priateľov za prácu, za domov, za všetko to dobré aj za zlé ktoré ma v ten deň stretne

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní