Aké bude počasie na Vianoce? Vieme, či sa dočkáme bohatej snehovej nádielky

Aké bude počasie na Vianoce? Vieme, či sa dočkáme bohatej snehovej nádielky

Čo by to boli za Vianoce bez poriadnej snehovej nádielky, guľovačky, sánkovačky a bez stavania snehuliakov? Jednoducho takto si Vianoce predstavujeme my. Poprípade niekde ďaleko od civilizácie na chate, so zapáleným ohňom v krbe a výhľadom na zasneženú prírodu. Och, to je idylka. Ale aká bude realita? Poteší nás snehová vianočná nádielka alebo tento rok budú Vianoce na blate?

Podľa pranostík by malo platiť, že ak je Katarína na blate, tak Vianoce by mali byť na ľade a naopak. A tento rok Katarína nebola v podstate ani na ľade a ani na blate (teda až na pár miest, kde sa snehovej nádielke potešili). Tak budú teda Vianoce plné snežných radovánok?

počasie sneženie

Zdroj: Shutterstock®

Budú Vianoce na ľade alebo na blate?

To, aké bude počasie, samozrejme, patrí do rúk odborníkov, ktorí vedia na základe družíc a ďalších komplikovaných postupov odhadnúť, čo môžeme očakávať. Meteorológovia sa zhodujú v tom, že tieto Vianoce budú iné, než tie uplynulé. Čo si však pod tým predstaviť? Veď naše babičky stále spomínajú na tie zimy, kedy bolo vonku – 20 °C, mráz zachádzal za nechty a snehu bolo toľko, že ledva videli do záhrady k susedom.

Podľa predpovedí nemáme tieto Vianoce očakávať výrazné oteplenie, čo znamená, že na niektorých miestach by sme sa mohli dočkať aj poriadnej snehovej nádielky. Vďaka tlakovej výše, ktorá k nám prúdi môžeme očakávať teploty okolo bodu mrazu, poprípade slabo nad bodom mrazu. Ak v niektorých miestach napadal sneh, ten sa bude topiť len veľmi pomaly. Vďaka tomu sa miestami vytvorí bohatá snehová prikrývka, z ktorej budú mať radosť najmä deti.

Dorazí snehová kalamita?

Poriadnej snehovej nádielky sa zjavne nedočkáme. Do Štedrého dňa totižto žiadne modely nepredpovedajú výraznejšie sneženie, ktoré by prinieslo snehové zrážky. Snehu sa však môžu dočkať najmä na severe Slovenska. Podľa predpovedí má na Štedrý deň miestami pršať a miestami zase snežiť. Síce to nie sú potešujúce správy, no aj napriek počasiu dúfame, že si sviatky všetci užijeme v zdraví.

A aj keď na Vianoce snežiť nebude, aktuálne podľa predpovedí platí, že z novej snehovej nádielky by sme sa mohli tešiť na Silvestra a Nový rok. Tak uvidíme, aké počasie napokon bude!

Odporúčame: Ako správne pestovať vianočný kaktus? Čo môže spôsobiť nekvitnutie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 22.12.21 06:52

ĽŠ
karma
100.00

Necháme sa prekvapiť.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.12.21 19:23

MM
karma
100.00

u nás už dávno neboli biele Vianoce

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní