Cestovanie s deťmi k moru nemusí byť pohroma. Zbaľ im toto!

Cestovanie s deťmi k moru nemusí byť pohroma. Zbaľ im toto!
  • 19.07.2018
  • Simona Kostková

Chystáte sa tento rok s vašimi ratolesťami na dovolenku? Tak potom určite prežívate dvojnásobné stresy, než keď idete len s partnerom. Čo zbaliť a čo nie? Nebojte sa, poradíme vám, čo budete potrebovať a čo naopak nie.

Jedným z najväčších problémov je strava, nie každé dieťa zje bez problémov všetko, čo mu dáte. Navyše, strava v zahraničí nemusí byť zrovna ideálnou pre malé dieťa. Okrem stravy je dôležité mať aj kompletnú lekárničku s liekmi, ktorých je oveľa viac, než tých našich, dospeláckych. Zbaľte sa na dovolenku s dieťaťom dôkladne a nezabudnite na tieto veci!

Dieťa má citlivejšie trávenie, než dospelý

Možno aj vy práve uvažujete nad tým, či ísť na dovolenku s dieťaťom alebo ešte počkať, kým vyrastie. Nejde o to, že by ste s ním mali na dovolenke viac starostí, ale o to, že cudzie prostredie, morský vzduch či vysoké teploty nemusia pôsobiť na dieťa rovnako ako na nás. Vo všeobecnosti sa neodporúča cestovať s deťmi mladšími, než jeden rok, pretože ani jeden z vás si dovolenku neužije naplno. Dlhá cesta v aute, zmena prostredia a stravy vplývajú na našich najmenších oveľa intenzívnejšie, než na nás, a to si predstavte, čo to robí napríklad s vašimi črevami.

Našťastie, pokiaľ budete dobre pripravení, nemusí predstavovať dovolenka s deťmi žiadny problém. Pripravte si zoznam vecí, ktoré nesmiete zabudnúť a budete pripravení na všetky situácie! Čítajte ďalej a dozviete sa, čo všetko budete potrebovať, aby ste si dovolenku užili aj vy aj váš drobec.

Musíš vedieť: Diastáza brušných svalov: Ako najjednoduchšie sa jej zbaviť?

čo zbaliť deťom na dovolenku

Zdroj: Shutterstock®

Strava

Doma nemáte so stravou pre vaše dieťa najmenší problém. Buď mu dáte detskú výživu alebo mu pripravíte rovnakú stravu ako máte vy, iba ju trošku upravíte tak, aby mu zbytočne nedráždila bruško. No na dovolenke to nemusí byť také bezproblémové. Výživy z obchodu nemusia byť rovnako chutné či nezávadné ako u nás a môžu narobiť ťažkosti. Ani jedlo z reštaurácií nie je vždy ideálne, pretože dieťa nie je zvyknuté na exotickejšiu kuchyňu. Pokiaľ budete v hoteli a máte stravu zabezpečenú, máte napoly vyhraté - výber je pomerne široký. Dajte vášmu dieťaťu iba také pokrmy, ktoré viete, že zje a nevyvolajú uňho žiadnu nepríjemnú reakciu.

Odporúčame však pribaliť už z domu pripravené detské výživy a príkrmy, ktoré máte odskúšané a viete, že ich váš malý/malá zje. Pomôcť vám môžu hlavne na miestach, kde nemôžete mať istotu, že zelenina a ovocie sú hygienicky nezávadné. Pokrm mu môžete pripraviť kedykoľvek a nemusíte strácať čas prípravou čerstvých výživ. Nezabúdajte však na to, že v teple sa veľmi dobre darí mikroorganizmom, preto jedlo, ktoré vaše dieťa nedoje, radšej zahoďte.

detská strava

Zdroj: Shutterstock®

Lekárnička

Veľmi dôležité je zbaliť všetky potrebné lieky, avšak často sami nevieme, čo budeme potrebovať. Začnite preto liekmi na črevné ťažkosti, ktoré sú najčastejším problémom aj u nás. Dieťa môžete včas pripraviť probiotikami, to isté platí aj pre vás. Začnite s nimi pár dní pred odchodom, počas pobytu a ešte pár dní po návrate. Môžete tým celkom účinne predísť akýmkoľvek tráviacim ťažkostiam, pretože dostatok dobrých baktérií v črevách zabráni rozmnoženiu tých zlých, čoho opačným výsledkom je zvracanie alebo hnačky. Spolu s nimi majte po ruke aj rehydratačné nápoje, v prípade, ak by došlo k hnačkám alebo zvracaniu a tiež na preventívne doplnenie minerálov do tela.

Okrem toho majte poruke aj lieky, ktoré dieťa užíva pravidelne! Oplatí sa pribaliť aj teplomer, lieky na zníženie teploty a proti bolesti, očné a ušné kvapky, antihistaminikum – na alergiu, leukoplasty, dezinfekčný sprej na odreniny. Môžu sa vám hodiť aj detské vlhčené obrúsky, masť na premastenie kože po zapálení a spálení, krém proti zapareninám. Samozrejmosťou by mali byť podložky na prebaľovanie, hygienické vreckovky, jednorazové podbradníky a krém s vysokým ochranným faktorom.

hry pre deti

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie veci

Nikdy nenakupujte na dovolenku produkty, ktoré nemáte odskúšané a ktoré nepoužívate, predídete tak nepríjemným prekvapeniam. Premyslite si, koľko produktu budete potrebovať, aby sa vám nestalo, že sa vám počas dovolenky minie a vy rovnaký nezoženiete. Nezabudnite aj na dostatočné množstvo plienok.

Mimoriadne dôležité sú hračky! Určite myslite na obľúbeného plyšáka vášho dieťaťa, ktorý mu spríjemní noc v novom prostredí. Dieťa veľmi poteší, ak bude mať svoju vlastnú batožinu, napríklad malý ruksak, kde bude mať „svoje veci“. Nebaľte mu však iba tie najobľúbenejšie kúsky, ale také, ktoré by v prípade straty oželelo. Pri balení rátajte aj s dňami, počas ktorých nebudete môcť ísť na pláž. Vtedy vaše dieťa príjemne rozptýli pexeso, spoločenské hry, papier s ceruzkami a figúrky. Nenechajte sa uchlácholiť a neberte celú detskú izbu, iba tie najdôležitejšie hračky, ktoré naozaj aj využije. Na lepší spánok si zbaľte aj jednu knižku s rozprávkami, poprípade detský časopis.

Dobré vedieť: Dokonalá mama - fenomén dnešnej doby alebo skutočnosť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Daniela Bieliková 19.07.18 11:47

DB
karma
117.00

dobré nápady, ste ma inšpirovali...

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 19.07.18 15:14

ĽŠ
karma
100.00

Inšpiratívny článok pre rodinky s "drobcami".

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 20.07.18 12:59

karma
108.00

Užitočný článok,ja som vždy mala zoznam,ktorý som po dovolenke doplnila,tak teraz ma už nezaskočí hádam nič...

  • 0
Odpovedať

Zdenka Slahučková 25.07.18 23:55

ZS
karma
100.00

Je príjemné čítať, že cestovanie s deťmi vie byť celkom praktické a pohodlné, u nás sa vždy robili riadne ceremónie, keď boli tie moje malé :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 14.02.21 05:24

KS
karma
133.00

Myslím si, že na prvej dovolenke s deťmi sa hneď človek naučí čo mohol ešte zobrať a nezobral, alebo naopak čo mu bolo úplne zbytočné :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní