Dni slovenskej kultúry v Luhačoviciach, tento rok s Lasicom a Sládečkovou

Dni slovenskej kultúry v Luhačoviciach, tento rok s Lasicom a Sládečkovou
  • 26.08.2016
  • PR článok

Akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice (Lázně Luhačovice) pripravila v dňoch od 7. do 10. septembra už 4. ročník Dní slovenskej kultúry, ktoré sú jedným z vrcholov kultúrneho leta.

Záštitu poskytujú ako v predošlých rokoch Livia Klausová, veľvyslankyňa ČR na Slovensku a Peter Weiss, veľvyslanec SR v Českej republike. Kúpele Luhačovice pripravili aj tento rok veľmi zaujímavú a lákavú ponuku.

Počas niekoľkých dní sa tu predstavia umelci zo Slovenska - herecké osobnosti Milan Lasica a Marta Sládečková, bratislavský Folklórny súbor Karpaty a swingová hudba Fats Jazz Band.

Výkonný riaditeľ Kúpeľov Luhačovice, a. s., Jiří Dědek k tomu hovorí: „V septembri, kedy deti plné prázdninových dojmov sadajú do školských lavíc je počuť v Luhačoviciach, viac než obvykle, mäkkú a krásnu slovenčinu. Dôvodom sú Dni slovenskej kultúry, ktoré sa stali už tradíciou, pretože tento rok v termíne od 7. do 10. septembra vstupujú do svojho 4. ročníka. Pripomínam, že tak nadväzujeme na tradíciu Československých porád, ktoré sa konali v Luhačoviciach v rokoch 1908 - 1938.

Odporúčame tiež: Skákanie na trampolínach vám vytvaruje postavu!

fjb košice

Zdroj: Shutterstock®

Tento rok sa priaznivci filmu môžu tešiť na slovenskú komédiu Vojtech (7. 9.). Vo štvrtok popoludní 8. 9. rozospieva a roztancuje Kúpeľné námestie bratislavský Folklórny súbor Karpaty a večer, v hale Vincentka, sa budeme túlať históriou a spomienkami na Dr. Pavla Blahu, kúpeľného lekára pochádzajúceho zo Skalice a pôsobiaceho na začiatku 20. storočia v Luhačoviciach, prvého operného speváka Janka Blaha a profesionálnym životom mezzosopranistky a profesorky operného spevu Evy Blahovej.

V piatok (9. 9.) sa predstavia v Kúpeľnom divadle herecké osobnosti Milan Lasica a Marta Sládečková. Spoločne rozohrajú bravúrnu tragikomédiu Manželské zločiny, ktorá podáva fascinujúci obraz manželstva s jeho démonmi, žiarlivosťou, pokrytectvom a egoizmom, ktoré sú ale vyvážené humorom a nehou. V sobotu večer (10. 9.) rozoznie Kúpeľné divadlo swingová hudba Fats Jazz Band, ktorej budú predchádzať náhodné ukážky charlestonu v podaní Luhačovického okrášľovacieho spolku Calma. Neodmysliteľnou súčasťou Dní slovenskej kultúry je tiež Kuchárska kniha starej mamy. Pod týmto názvom sa skrývajú lákavé slovenské špeciality, ktoré opakovane pripraví ALEXANDRIA **** Spa & Wellness hotel.“

Odporúčame tiež: Vyrobte si 3 jednoduché jahodové domáce masky

Eva Blahová mezzosopranistky a profesorky operného spevu

Zdroj: Shutterstock®

V Luhačoviciach pôsobili začiatkom minulého storočia tri výrazné osobnosti pochádzajúce zo Slovenska, ktoré spájal okrem priateľstva i vrelý vzťah k tunajším kúpeľom. Boli nimi architekt Dušan Samuel Jurkovič, ktorého krásne stavby zdobia kúpele až do súčasnosti, národný buditeľ, kúpeľný lekár a iniciátor stretnutia Čechov a Slovákov MUDr. Pavel Blaho a správca Cyril Holuby, ktorý založil v Luhačoviciach miestnu odbočku spolku Českoslovanskej jednoty. Traduje sa, že Dr. Blaho s Cyrilom Holubym boli „luhačovickými Slovákmi“, ktorí sem začali pozývať svojich slovenských priateľov, aby proklamovaná československá jednota nebola prázdnym pojmom.

Odporúčame tiež: Recept na čokoládový cheesecake s černicami

MALE MANZELSKE ZLOCINY

Zdroj: Shutterstock®

Pobyty v Kúpeľoch Luhačovice, a. s., vyhľadáva každoročne čoraz viac hostí zo Slovenska. Svoj wellness, relaxačný alebo liečebný pobyt si hradia takmer výhradne z vlastných prostriedkov. Aj keď slovenské kúpele ponúkajú kvalitnú starostlivosť, je rad dôvodov, prečo sa Slováci zaujímajú o Kúpele Luhačovice. Liečba s využitím Vincentky patrí k tým najčastejším. Nezanedbateľná je aj vzdialenosť kúpeľov. V porovnaní s kúpeľmi vo Vysokých Tatrách sú napríklad z Bratislavy alebo západného Slovenska Luhačovice podstatne bližšie. V posledných rokoch Slováci prejavujú enormný rast záujmu o Kúpele Luhačovice, a. s. S počtom cca 2 000 klientov sú najpočetnejšou zahraničnou klientelou. Viac ako polovica zahraničných hostí prichádza zo Slovenska.

Odporúčame tiež: Fitness vám dodá sebavedomie a radosť do každého dňa

MALE MANZELSKE ZLOCINY

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 07.02.21 07:50

KS
karma
133.00

Jeden z mnohých pekných programov, ktoré sa určite oplatí vidieť a zažiť :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní