Grilovacia sezóna sa začína

Grilovacia sezóna sa začína
  • 08.05.2015
  • Lucia Hausknechtová

Slnečné víkendy lákajú zahájiť grilovaciu sezónu a vychutnať si tak opekané mäso či zeleninu na čerstvom vzduchu.

Pri správnom dodržiavaní niekoľkých zásad sa nemusíte obávať ani nebezpečných látok, ktoré pri grilovaní môžu vznikať a môžete si tak bez výčitiek dopriať grilované špeciality. 

Uhlie alebo brikety?

Pri grilovaní nie je dôležité len čo grilujete a ako, ale aj na čom. Cenovo je výhodnejšia kúpa uhlia, no s briketami sa jednoduchšie manipuluje, pretože majú štandardné rozmery. Z dreveného uhlia vám ale ostane menej popola a horí lepšie vďaka tomu, že obsahuje viac uhlíka. Mnohí preto uprednostia uhlie pred briketami.

Odporúčame prečítať: Oslaďte si život javorovým sirupom

Grilovanie

Zdroj: Shutterstock®

Grilovanie mäsa až po zeleninu

Základom kulinárskeho zážitku na grile sú kvalitné suroviny. Vyberajte čerstvú zeleninu, kvalitné mäso alebo ryby a základné koreniny. Než sa pustíte do grilovania ingrediencií, uistite sa, že je váš gril dobre rozpálený. Pri mäse je to veľmi dôležité, pretože by nebolo šťavnaté, ale vysušené.

Okrem kuracieho, bravčového či hovädzieho mäsa sa na rozpálený rošt hodí aj príloha, ako je zelenina či ovocie. Najčastejšie sú to zemiaky, paprika, tekvica, špargľa alebo kukurica. Z ovocia môžete zaexperimentovať s jablkami alebo hruškami. 

Odporúčame prečítať: Solíme veľa, prečo je to nezdravé?

Grilovanie

Zdroj: Shutterstock®

Ako zdravo grilovať

Pred každým grilovaním dobre očistite rošt a ostatné pomôcky, ktoré budete potrebovať. Nezabúdajte, že v kuchyni tiež nejete z neumytého taniera. Počas grilovania mäso dobre prepečte, aby nebolo v strede surové. Ak chcete skrátiť čas pečenia, naložte ho deň vopred do marinády a mäso bude zároveň chutnejšie.

Grilovať začnite až keď sú uhlíky dokonalo rozpálené a v pahrebe nie je žiadny plameň. Mäso, ryby alebo zeleninu ukladajte na alobalové tácky, ktoré zabraňujú kvapkaniu zvyšného tuku do pahreby, čím zabránite vytváraniu nebezpečných karcinogénnych látok. Tie by sa mohli v podobe dymu dostať do mäsa. 

Odporúčame prečítať: Arašidové maslo je zdravšie ako si myslíte

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Martina Zahoranová 08.05.15 12:18

MZ
karma
92.00

grilujeme si veľmi radi no tento rok sme sa k tomu ešte nedostali tak možno aj zajtra ak bude dobré počasie zahájime grilovaciu sezónu :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Sedláková 09.05.15 21:36

MS
karma
73.00

mám rada hlavne grilovanú zeleninu a už sa teším kedy si ju znova dám

  • 0
Odpovedať

Zuzana Gážiková 28.01.16 09:30

ZG
karma
-1.00

Grilovaná mladá cukinka je veľmi chutná.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní