Histamínová intolerancia a víno. Sci-fi kombinácia?

Histamínová intolerancia a víno. Sci-fi kombinácia?

Pohárik dobrého vínka v dobrej spoločnosti – pre zdravého človeka štandardné zátišie pohody. Pre niekoho s diagnózou HIT vážny hazard so zdravím a nedobrovoľne odoprený pôžitok.

Histamínová intolerancia (HIT) je metabolická porucha, čo zavádza príznakmi, a teda aj štatistikou. Predpokladá sa, že ňou trpia len dve až tri percentá ľudí, avšak postihnutých je zrejme rádovo viac.

Dôvodom je široká škála príznakov, ktorá zmätie aj skúsených lekárov pri určovaní diagnózy. „V zásade sú základným príznakom tráviace problémy – bolesti brucha, kŕče, hnačky či zvracanie,“ vysvetľuje MUDr. Iveta Salátová Kozlovská z Centra imunológie & alergiológie v Bratislave. „Tiež sú časté kožné problémy, ako svrbenie, pálenie alebo žihľavka. Ak má človek podobné problémy, je dobré nečakať, zájsť k svojmu imunoalergiológovi a nechať sa otestovať. Keďže jedlo prechádza naším tráviacim traktom a trvá asi 48 hodín, kým sa úplne rozloží, symptómy sa nemusia objavovať ihneď po požití jedla. Vzhľadom na to, že histamín sa nachádza v hladkých svaloch a vo všetkých sústavách nášho organizmu, sú problémy ľudí citlivých na histamín rôznorodé a nemusia byť vždy spojené iba s tráviacim traktom. Stretávame sa s ľuďmi, ktorí trpia nespavosťou, bolesťami kĺbov, chronickou únavou, a tak ďalej. Lekári im nevedia určiť diagnózu a nakoniec sa ukáže, že za všetko môže histamín.“   

Histamínová intolerancia a víno. Sci-fi kombinácia?

Zdroj: Shutterstock®

Život histaminika je nevyhnutne spojený so striktnými diétnymi opatreniami, takže obyčajný nákup v potravinách je polhodinový výlet, vyžadujúci dôsledné čítanie etikiet. Alkohol, vrátane vína, je tabu. „Všetko je individuálne, ale ak pacient trpí histamínovou intoleranciou, mal by sa vyhnúť vínu, hlavne červenému,“ upozorňuje lekárka, no zároveň dodáva, že keď po požití vína pociťujete príznaky podobné histamínovej intolerancii a ešte ste neboli diagnostikovaný, netreba robiť predčasné závery.

„Reakcia môže byť spôsobená aj ďalšími alergénmi, ktoré sa vo víne nachádzajú. Víno obsahuje siričitany, na ktoré môže mať dosť ľudí negatívnu reakciu, hlavne alergici a astmatici. V červenom víne sú taníny (triesloviny), ktoré vedú k uvoľňovaniu serotonínu, čo môže spôsobiť bolesti hlavy po požití vína. Niektorí výrobcovia, najmä na zlepšenie chuti alebo vzhľadu, dokonca pridávajú do vína vaječný bielok, rybie deriváty alebo mliečnu bielkovinu kazeín, a tie vyvolávajú nepríjemné príznaky u ľudí citlivých na tieto zložky. No a samozrejme, nemôžeme vynechať kvasinky, bez ktorých sa víno nezaobíde, takže sa pitie vína neodporúča ľuďom s chorobami čreva.“ 

Histamínová intolerancia a víno. Sci-fi kombinácia?

Zdroj: Shutterstock®

Čo v prípade, že vám histamínovú intoleranciu už diagnostikovali a ťažko sa viete zriecť pôžitku z „nápoja bohov“? Riešením sú špeciálne odrody bezhistamínového vína, ktoré na Slovensko distribuuje napríklad Rasťo Brondoš z Nohistamine.eu. S predajom začal po tom, čo poruchu zistili u jeho manželky a chcel jej spraviť radosť bez obáv o jej zdravotný stav. „Človek bez zdravotných problémov si nikdy nevychutná pohár vína s takou radosťou ako ten, kto víno nesmie. Slovami mojej ženy: my ani nepredávame víno, ale liek na boľavú dušu histaminika.“

Histamínová intolerancia a víno. Sci-fi kombinácia?

Zdroj: Shutterstock®

Podľa Brondoša je bezhistamínové víno chuťovo plnohodnotné, takže si ho vychutnajú ako histaminici, tak aj všetci ostatní pri stole. „Histamín je prírodný amín, ktorý nemá chuťové ani žiadne iné vlastnosti,“ ozrejmuje Slovák, ktorý dostal predaj bezhistamínového vína aj do našich končín. „Na to, aby bolo víno bezhistamínové, nie je nijakým spôsobom dodatočne degradované. Už počas výroby sú všetky procesy a ingrediencie prispôsobované tomu, aby mal výstupný produkt čo najmenšie množstvo zvyškového histamínu. Či už je to počas fermentácie, s použitím vhodných kvasiniek, alebo pri premene kyseliny jablčnej na kyselinu mliečnu, s použitím vybraných baktérií. Tak, aby si splnili svoju úlohu v procese, s čo najmenšou tvorbou postranných látok, v našom prípade histamínu.“

Histamínová intolerancia a víno. Sci-fi kombinácia?

Zdroj: Shutterstock®

Vína, zbavené histamínu, pochádzajú z overených vinárstiev z okolitých európskych štátov. „Dotyčný vinár musí výrobe bezhistamínového prispôsobiť celý ten proces,“ vysvetľuje Brondoš. „Začína sa to už vo vinohrade. Vinárstvo musí byť totiž certifikované ako bio. To znamená zelené hnojenie, žiadne umeliny.“ Výnimočný výrobný proces vedie k výnimočnému výsledku. Bezhistamínové víno má nálepku bio a vegánske, čo je záruka, že spĺňa prísne kvalitatívne normy – histaminikovi neublíži a zdravého pôžitkára chuťovo určite neurazí.

Viac info na www.nohistamine.eu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Jana Komadová 16.04.15 15:58

JK
karma
100.00

Zaujímavý článok

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 16.05.16 13:54

SK
karma
114.00

cervene vino nepijem, mozno som nanho citliva, pretoze uz len maly poharik je mi tazky, tak sa radsej netrapim

  • 0
Odpovedať

Michaela Mičková 24.01.18 09:58

MM
karma
-1.00

vínko moc neobľubujem, ale ako histaminička si ho raz za čas zadovážim

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní