Jarda Židek má opäť Nebíčko v papuľke

Jarda Židek má opäť Nebíčko v papuľke

Prvá kuchárska kniha Nebíčko v papuľke šéfkuchára a svetobežníka Jaroslava Žídeka mala obrovský úspech. Ponúkla sprievodcu po Slovensku – jeho zaujímavostiach, raritách, ale najmä kulinárske lahôdky. Teraz vychádza 2.diel Nebíčka v papuľke, v ktorom Žídek ponúka okrem zaujímavostí z rozličných regiónov veľa tradičných receptov od slovenských mamičiek, babičiek, ale aj od šikovných gazdov.

 

Veľkou výhodou týchto receptov je, že sú overené generáciami a zaslúžia si, aby sa na ne nezabudlo.

 

„Preto dúfam, že sa pustíte do ich skúšania, vyvárania aj pečenia. A keď budete mať chuť aj na čosi odvážnejšie a menej bežné, stavte na moje extra recepty, ktoré som starostlivo vyberal ku každej kapitole tak, aby ju vhodne doplnili a najmä aby všetkým šmakovalo rovnako ako mne!“ píše v knihe obľúbený Jarda Židek.

 

Tu je jeden z jeho extra receptov, ktoré neodzneli v tv relácii:

Jarda Židek má opäť Nebíčko v papuľke

 

 

Čokoládové sušienky cookies

asi 30 kusov ----- čas prípravy: 15 minút ----- čas odležania: 30 minút ----- čas pečenia: 15 minút

Suroviny:

 

  • 125 g masla
  • 125 g stuženého rastlinného tuku
  • na pečenie
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g hnedého cukru
  • 2 vajcia
  • 400 g polohrubej múky
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • štipka soli
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 250 g čokolády na varenie (najlepšie s minimálne 53 % kakaa)

 

Postup:

  • Maslo a tuk vymiešame s cukrom do peny a primiešame vajcia. Suché ingrediencie zmiešame a pridáme do maslovej masy. Dôkladne premiešame a nakoniec pridáme čokoládu nasekanú na malé kúsky. Necháme v chladničke odležať asi 30 minút.
  • Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Z cesta vytvoríme guľôčky a rozložíme ich na plech. Nechávame medzi nimi dostatočný priestor, pretože cesto sa pri pečení roztečie. Pečieme 15 minút. Hotové cookies necháme na plechu chvíľu odpočinúť, až potom ich preložíme na misu.

 

Jardove tipy a triky

  • Sušienky nepečte príliš dlho, lebo budú pritvrdé. Odporúčam uchovávať ich v uzatvárateľnej sklenenej dóze. Tak v nej vydržia aj niekoľko týždňov.

 

Prelistujte si Nebíčko v papuľke 2 v internetovom kníhkupectve BUX.sk

 

Zdroj foto: www.bux.sk

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 09.08.13 18:11

karma
100.00

mám rada jeho reláciu je skvelý kuchár už som aj vela receptov od neho pripravila všetkým chutili

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní