Muž, ktorý sa túži zmeniť na ženu


Dánske dievča je jeden z najvášnivejších a najnezvyčajnejších ľúbostných príbehov 20. storočia. Silná téma súčasnosti. Láska má jednoducho mnoho podôb a tento príbeh – hoci iný ako ste možno zvyknutí – vás pohltí svojou poetikou a čarom.Silná téma súčasnosti. Láska má jednoducho mnoho podôb a tento príbeh – hoci iný ako ste možno zvyknutí – vás pohltí svojou poetikou a čarom.

Čo urobíte, ak sa muž, ktorého milujete, túži zmeniť na ženu?

 

Dán Einar, krajinkár jutskej prírody, a Američanka Greta, známa portrétistka, sa stretli ešte počas štúdií v Kodani a vzali sa. Ich spoločný život postupne narúšajú Einarove sklony prezliekať sa a neskôr aj vydávať za ženu. V ženskom preoblečení sa stáva modelom uznávaných Gretiných portrétov. Jeho sexuálna bipolarita však v intímnom spolužití znamená enormnú psychickú záťaž.

Keď už manželia nevládzu vzdorovať odsúdeniu dánskej konzervatívnej spoločnosti, usádzajú sa v Paríži. Einarov psychický a zdravotný stav zaujme mnohých špecialistov, navrhujú rozličné riešenia, až napokon sa prípadu ujíma nemecký chirurg a v Drážďanoch ho roku 1931 preoperuje na ženu. Einarovi sa plní jeho sen, prijíma meno Lili Elbe, ale ich manželstvo sa rozpadá.

David Eberschoff sa vo svojom románe Dánske dievča inšpiroval skutočným príbehom výtvarníkov Einara Wegenera a Gerdy Waudovej.  Pokúsil sa vystihnúť atmosféru európskeho a sčasti aj amerického prostredia medzi dvoma svetovými vojnami, vtedajšiu kultúru i myslenie. Eberschoff majstrovsky nastoľuje aktuálnu tému osudu ľudí, ktorých príroda obdarila vlastnosťami odlišnými od bežnej normy.

Odporúčame tiež: Vášnivá séria Quantum pokračuje!

Muž, ktorý sa túži zmeniť na ženu

Keď vyslovila slovo šaty, v žalúdku zacítil horúčavu, nato mu hruď zaplavila hanba. „Nie, zrejme to neurobím,“ povedal Einar.

 

„Ani na niekoľko minút?“ spýtala sa. „Musím namaľovať lem šiat pri kolenách.“ Greta sedela vedľa neho na pletenej stoličke a pohládzala mu cez hodváb lýtko. Jej ruka ho hypnotizovala, dotyk mu prikazoval privrieť oči. Počul iba slabý drsný škrabot jej nechta na hodvábe.

 

No vzápätí ho Greta prestala hladkať. „Nie, prepáč,“ povedala. „Nemala som ťa o to žiadať.“

 

Einar si teraz všimol, že dvere šatníkovej skrine z moreného dreva ostali otvorené a visia v nej Annine šaty. Boli biele, vyzdobené na dolnej časti nad kolenami a na manžetách drobnými korálikmi. Cez puknuté okno bol v izbe prievan a šaty na vešiaku sa jemne pohojdávali. Niečo na šatách – nevýrazný lesk ich hodvábu, čipkový pásik na živôtiku, zapínacie gombíky na manžetách nepatrne od seba vzdialené a pripomínajúce ústočká – vyvolávalo v Einarovi túžbu dotknúť sa ich.

 

„Páčia sa ti?“ spýtala sa Greta. Uvažoval, že odpovie záporne, ale bola by to lož. Šaty sa mu páčili a takmer sa mu zazdalo, akoby mu vnútri tela čosi dozrievalo.

 

David Ebershoff je americký spisovateľ, editor a učiteľ. Okrem svojej mimoriadne úspešnej prvotiny Dánske dievča napísal ďalšie dva romány a zbierku poviedok. Jeho diela boli preložené do dvadsiatich jazykov. Ebershoff veľa rokov pôsobil ako redaktor vydavateľstva Random House a v súčasnosti vyučuje tvorivé písanie na Columbia University.

 

Odporúčame tiež: Je to bezohľadný darebák!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Krátka 04.03.17 07:29

SK
karma
114.00

pútavé čítanie

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 26.05.20 06:55

KS
karma
133.00

Videla som iba film a bol super, dojemný.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní