Najdrahšie jedlá na svete: Pri ich cene ťa aj chuť prejde!

Najdrahšie jedlá na svete: Pri ich cene ťa aj chuť prejde!
  • 29.01.2021
  • Michaela Kožáková

Jedlo. Každý má to svoje obľúbené. Dobre prepečené kura s ryžou, orechový závin od babky alebo poriadny zmrzlinový pohár. Narodeniny, Valentín, večer pri sviečkach, nedeľa u rodičov – jedlo je súčasťou dôležitých životných udalostí a osláv. Nie je len každodennou nutnosťou a nutričnou výživou. Ľudia si jedlom vyznávajú lásku, obdarovávajú sa, experimentujú s ním, premieňajú ho na umelecké diela a posúvajú ho do vyšších dimenzií. Samozrejme, záleží len na nás či si pochutnáme na polotovaroch, ktoré stačí ohriať, na vegetariánskom menu alebo špecialite od kuchára v drahšej reštaurácií. Alebo lepšie povedané, závisí to od našej situácie a peňaženky.

Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko najdrahších jedál na svete. Mnohí z nás môžeme o nich len snívať pretože ich sumy sa šplhajú skutočne vysoko. Všetky z týchto jedál sú nielen pastvou pre oči, ale i dokonalým chuťovým zážitkom.

Neprehliadni: Sladké domáce makovky ako od pekára, ktoré prevoňajú celú domácnosť

Tacos

Zdroj: pinterest.com

Grand Velas Tacos

Tí, ktorí majú radi mexickú kuchyňu, zbystrite pozornosť. Predstavujeme vám najdrahšie tacos a zároveň najdrahšie jedlo na svete. Jeho cena, a teraz sa držte, je 25 000 amerických dolárov. A čo obsahuje toto jedlo? Hovädzie mäso Kobe z japonského čierneho hovädzieho dobytka chovaného v prefektúre Hyōgo, kaviár Almas Beluga Caviar a syr Black Truffle Brie. Podáva sa na kukuričnej tortille naplnenej zlatými čiastočkami a s exotickou salsou zloženou zo sušených chilli papričiek Morita, ultra prémiovej tequily Ley.925 añejo a je doplnený o kávové zrná. Toto jedlo si môžete objednať v Mexiku v reštaurácii Frida v rezorte Grand Velas Los Cabos.

Dezert

Zdroj: pinterest.com

Pán rybár

Táto pochúťka s názvom Fortress Stilt Fisherman Indulgence, ktorá sa podáva v kúpeľnom rezorte na Srí Lanke, je najdrahším dezertom na svete. Je pripravovaný iba na špeciálne požiadanie a predáva sa za 14 500 amerických dolárov. Dezert je doslova umeleckým dielom. Tvorí ho rybár na chodúľoch, ktorý je ručne vyrobený z čokolády. Jeho základom je talianska cassata – tradičný sicílsky koláč, ochutený írskym krémom Baileys. Je podávaný s kompótom z manga a granátového jablka, omáčkou Champagne sabayon a zdobený je zlatými listami. Aby bol dezert skutočne jedinečný, obsahuje i 80-karátový akvamarínový kameň, ktorý je naaranžovaný na čokoládovej tyči rybára. Táto delikatesa sa podáva s ručne vyrábanými sklenenými príbormi.

Pizza

Zdroj: pinterest.com

V hlavnej úlohe pizza

Milovníci tejto talianskej špeciality pozor! Niekoľko múdrych hláv a kuchárov spravili z pizze nielen dokonalý zážitok pre chuťové bunky, ale i pre peňaženky. Najdrahšiu pizzu na svete s názvom Louis XIII vytvoril pizza majster Renato Viola. Pizza bola pôvodne pripravená pre dve osoby a mala iba 20 cm. Na túto pizzu použil tri druhy kaviáru – Oscietra Royal Prestige, Kaspia Oscietra Royal Classic z iránskeho pobrežia a Kaspia Beluga. Okrem kaviáru pizza tiež obsahuje kúsky drahého morského raka z Nórska a sedem druhov syra. Asi aj vy ste sa zamysleli nad tým, kde sa to tam všetko zmestilo. Pizza Louis XIII, ktorá stojí až 12 000 amerických dolárov, sa podáva v talianskom Salerne.

Ďalšou kráľovnou medzi pizzami je pizza pokrytá vrstvou skutočného 24-karatového zlata. Dozdobená je zlatými listami v hodnote stoviek dolárov, kaviárom Ossetra, anglickým bielym syrom stilton a hľuzovkami. Táto pochúťka vás vyjde na 2 700 dolárov a podáva sa v Industry Kitchen v New Yorku.

Pizza s hľuzovkou a žltým zlatom bola donedávna známa ako najdrahšia pizza na planéte. Na pizze s tenkou kôrkou sa nachádza mozzarella z byvola, biele hľuzovky a posypaná je 24-karátovými jedlými zlatými listami. Ak z nej chcete ochutnať, musíte sa vydať priamo do pizzerie Margo’s vo Valette na Malte. Jej cena je 2 420 dolárov.

Zmrzlina

Zdroj: pinterest.com

Zlatý dezert

Dezert s názvom Golden Opulence Sundae má hodnotu 1 000 dolárov a je potrebné si ho objednať 48 hodín vopred. V dezerte sú tri kopčeky tahitskej vanilkovej zmrzliny zdobenej 23-karátovými zlatými listami, mandle, kaviár a cukrom obalená orchidea, ktorej výroba trvá osem hodín. Podáva sa v krištáľovom pohári Baccarat v hodnote 350 dolárov a s lyžičkou z 18-karátového zlata. Dezert je vyrobený z vysoko kvalitných surovín medzi ktoré patrí čokoláda z Toskánska, vanilkové bôby z Madagaskaru a kandizované ovocie z Paríža. Obsahuje tiež hľuzovky z bielej čokolády, malinovú makrónku a jedlé diamanty. Znie to lákavo, čo poviete?

Pozri aj: Nepečený zákusok, na ktorý nepotrebuješ vajíčka a ani múku!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Juraj Podmanický 07.02.21 14:39

JP
karma
109.00

Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili. Koľko ľudí by tieto sumy zachránili pred zomretím od hladu? To ale tých, ktorí si to dovolia kúpiť, nezaujíma.

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.03.21 22:07

karma
127.00

neviem, či by mi to zišlo hrdlom.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní