Najzvláštnejšie rastliny na svete: Videla si už takú krásu?

Najzvláštnejšie rastliny na svete: Videla si už takú krásu?
  • 30.06.2019
  • Michaela Kožáková

Najzvláštnejšie rastliny na svete, ktoré mnohí z nás ani nepoznajú. V prírode a vo svete floristiky je krása bežnou vecou. Pestrofarebné tulipány, rozkvitnuté lúky, mohutné kaktusy či dekoratívne bonsaje. Krása je však relatívna a každému sa páči niečo iné. Niektoré rastliny uchvátia svojimi kvetmi, zaujmú svojím tvarom alebo vôňou, iné prekvapia veľkosťou. Poďte sa s nami pozrieť na najzvláštnejšie rastliny z celého sveta. Budete prekvapení.

Pozri aj:  Ktoré exotické rastliny možno pestovať v záhrade aj u nás na Slovensku?

Phalaenopsis amabilis

Zdroj: Shutterstock®

Orchidea s opičou tvárou (Phalaenopsis amabilis)

Dve malé tmavé oči, malý chlpatý nos, vytvarovaná brada – tento druh orchidey skutočne nesie znaky pripomínajúce opičiu tvár, ktoré sú zretelnejšie z diaľky. Tento jedinečný kvet rastie len v lesoch Peru a juhovýchodného Ekvádora v nadmorskej výške nad tritisíc metrov. Kvitne po celý rok a jej kvety voňajú ako zrelé pomaranče. Krásny doplnok do záhrady, čo poviete?

Zmijovec

Zdroj: Shutterstock®

Zmijovec (Amorphophallus titanum)

Takýto názov dostala rastlina, ktorá skôr ako svojou krásou zaujme svojou vôňou. Zmijovec vyrastá z podzemnej hľuze. Jeho kvet nepríjemne smrdí a pripomína pach hnijúceho mäsa a exkrementov. Svojou „vôňou“ láka hmyz, ktorý v jej súkvetiach nakladie vajíčka a poslúži aj na opelenie. Samotná rastlina však nie je mäsožravá. Nájsť ju môžete v Indonézii.

Delfíní sukulent (Senecio Peregrinus)

Zdroj: Shutterstock®

Delfíní sukulent (Senecio Peregrinus)

Táto jemná zelená rastlina by sa vynímala v každej obývačke. Jej listy majú tvar drobných delfínov skákajúcich z morských vĺn. Čím viac sukulent rastie, tým viac sa listy podobajú na tieto inteligentné cicavce. Nie je tá príroda čarovná?

Orchidea nahý muž (Orchis Italica)

Zdroj: Shutterstock®

Orchidea nahý muž (Orchis Italica)

Máme tu ďalší zaujímavý druh orchidey, ktorý pochádza z oblasti Stredozemného mora. Jej kvety sú tvorené malými nahými ľuďmi v klobúčikoch. Neuveriteľné? Kvety sú rôznych veľkostí a sfarbenia, od svetlej purpurovo-bielej až po tmavú purpurovo-ružovú. Tento druh orchidey je klasifikovaný ako ohrozený. Možno aj z dôvodu, že slúži ako afrodiziakum a má protihnačkové účinky. Kvety tejto rastliny sa používajú aj na výrobu tureckého nápoja salep.

Bejzbolová lopta

Zdroj: Shutterstock®

Bejzbalová rastlina (Euphorbia Obesa)

Táto zvláštna rastlina pripomínajúca bejzbalovú loptu dorastá do veľkosti približne pätnásť centimetrov. Mne skôr pripomína nedozretého morského ježka. Sukulent pochádzajúci z Južnej Ameriky je zákonom chránený. Prečo? Pravdepodobne preto, lebo na jednom mieste nerastie samčia i samičia rastlina. Každá z nich potrebuje iné podmienky pre život. Rastlina je dokonca toxická a môže spôsobiť kožné problémy.

Neprehliadni:  Minizáhradky v šálkach či akváriu? Dodaj svojmu domovu šarm

Rarlézia

Zdroj: Shutterstock®

Raflézia (Rafflesia Arnoldii)

Táto rastlina je podobná zmijovcovi. Nie však výzorom, ale pachom. Je o niečo menšia a jej kvet môže dorásť do priemeru osemdesiat až sto centimetrov. Keďže nemá žiadne viditeľné stonky, listy či korene, mnohí polemizujú nad tým, že sa jedná skôr o druh huby ako rastliny. Nájsť ju môžete na Sumatre. 

Psychoteria elata

Túto veľmi zaujímavú rastlinu môžete nájsť v Kolumbii, Kostarike a Paname. Špúli na vás sýte červené pery, ako keby vás chcela pobozkať. Vďaka odlesňovaniu a popularite medzi zberateľmi patrí aj ona medzi chránené druhy. Červené časti pripomínajúce pery nie sú kvety, ale len lístky, ktoré v priebehu niekoľkých dní odhalia drobné žlté a biele kvety. 

Crassula Umbella

Sukulent pripomínajúci pretočený dáždnik dorastá do veľkosti približne pätnásť centimetrov. Táto rastlina z Južnej Afriky má aj prezývku wine cup – pohár na víno. Kvitne malými kvetmi a ako aj ostatné sukulenty preferuje nepremočenú pôdu a slnko.

Tancujúce dievčatá (Impatiens bequaertii)

Tieto malé krásky sú jedným z najvzácnejších druhov kvetov a je veľmi ťažké ich nájsť aj pre náruživých floristov a zberateľov. Rastlina bola pomenovaná na základe bielych a svetloružových kvetov, ktoré pripomínajú roztomilé tancujúce dámy v šatách. Tieto rozkošné tanečnice pri poriadnej dávke šťastia môžete nájsť vo východnej Afrike. 

Nareepol- ženský strom

Zdroj: Shutterstock®

Zaujímavosť na záver

Údajne v Thajsku existuje strom, ktorého kvety dorastajú do tvaru ľudského tela. Na internete sa objavilo niekoľko fotografií dokumentujúcich túto skutočnosť. Jeden takýto strom bol objavený aj v Himalájach. Kvitne len raz za dvadsať rokov. Výmysel alebo skutočnosť? Podľa viacerých je existencia tohto stromu výmyslom. Argumentujú, že ak by to bola pravda, svet by mal viac informácií o tom, kto a kedy strom objavil. Oblasť by sa stala turistickou atrakciou a skúmaným objektom nielen vedcov, ale aj duchovných. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Ľubica Šťastná 30.06.19 06:28

ĽŠ
karma
100.00

Úchvatné rastliny, ktoré mnohí z nás určite ani nepoznajú!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 30.06.19 12:17

KK
karma
105.00

toto dokáže iba príroda, nádhera

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 30.06.19 19:18

ĽU
karma
100.00

zaujímavé

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 30.06.19 23:30

karma
109.00

Krásne,tajuplné,niektoré až dychberúce...

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 13.07.19 10:03

DB
karma
117.00

príroda je veľká čarodejka

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 15.07.19 12:09

AS
karma
108.00

krásne kvetinky !

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 15.07.19 12:09

AS
karma
108.00

krásne kvetinky !

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 15.07.19 12:09

AS
karma
108.00

krásne kvetinky !

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 15.07.19 12:09

AS
karma
108.00

krásne kvetinky !

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 15.07.19 12:10

AS
karma
108.00

neviem čo mám s PC- rarášek zaúradoval!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní