Oplatí sa zaradiť gaštany do svojho jedálnička?

Oplatí sa zaradiť gaštany do svojho jedálnička?
  • 10.02.2016
  • Lucia Hausknechtová

Vôňa pečených gaštanov mnohým z nás pripomína vianočné trhy, ku ktorým patria rovnako ako varené víno či maková štrúdľa.

Tieto plody však dostanete v obchodoch už od konca jesene a bola by škoda nevyužiť ich vo svojej kuchyni. Okrem tradičného pečenia alebo varenia ich môžete vyskúšať do rôznych zákuskov alebo rolád, či pripraviť si gaštanovú plnku s pečeným kuraťom.

Čo viete o gaštanoch?

Obľúbené gaštany sú plodmi gaštana jedlého, ktorý dorastá do výšky až 35 metrov. Tento mohutný, opadavý a teplomilný strom sa pri dobrých podmienkach dožíva aj 500 rokov. Keďže obľubuje teplé a suché podnebie, jeho najväčšími pestovateľmi sú oblasti Stredomoria a južnej Európy, no gaštany nie sú ojedinelé ani v našich zemepisných šírkach. Nemýľte si ich však s plodmi pagaštana konského, ktorého plody sa nesmú konzumovať!

Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

Oplatí sa zaradiť gaštany do svojho jedálnička?

Zdroj: Shutterstock®

Veľký zdroj energie

Jedlé gaštany obsahujú až 70% škrobu, 11% bielkovín a 7% tuku. Majú 10-krát vyššiu energetickú hodnotu ako zemiaky, a preto sú ideálnym zdrojom energie pre športovcov alebo pri turistike. Obsahujú nemalé množstvo vitamínu C, rovnako aj vitamíny B a E. Z minerálnych látok sú gaštany bohaté na železo, draslík, vápnik, fosfor a horčík.

Zo zdravotného hľadiska sa gaštany odporúčajú jesť ľuďom, ktorí trpia vysokým krvným tlakom alebo majú problémy so srdcom. Gaštany pozitívne pôsobia proti hnačke a pomáhajú pri psychických poruchách a stavoch úzkosti. Neobsahujú žiadny lepok, takže sú ideálne na spestrenie stravy ľuďom trpiacich celiakiou. 

Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Oplatí sa zaradiť gaštany do svojho jedálnička?

Zdroj: Shutterstock®

Ako vybrať dobré gaštany?

Ak nemáte v okolí gaštan jedlý a tieto plody si musíte kupovať v supermarketoch, mali by ste si dávať pozor na ich kvalitu. Pozerajte na to, či nie sú plesnivé, červivé alebo inak poškodené. Rovnako aj hmatom môžete zistiť, či sú v poriadku. Ak sa pod tlakom šupka nepreliači, plody sú pevné a zdravé. Pri domácom skladovaní vám vydržia v chlade 6 až 8 týždňov.

Najznámejšia príprava gaštanov je ich pečenie. Na vianočných trhoch sú pečené gaštany tradičnou súčasťou občerstvenia a ich vôňu cítiť na desiatky metrov. Túto dobrotu si však môžete pripraviť aj jednoducho doma, vo svojej rúre. Stačí pred pečením gaštany nakrojiť do krížika a vložiť ich do rúry pri teplote 200 stupňov na 15 minút. 

Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?

Oplatí sa zaradiť gaštany do svojho jedálnička?

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com, wwww.pixabay.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Krátka 10.02.16 13:09

SK
karma
114.00

varene a pecene gastany milujem uz od studentskych cias a nyvyse su aj velmi zdrave

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 15.12.16 21:13

AK
karma
100.00

a aké sú zdravé

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 25.12.16 19:06

AK
karma
100.00

ešte som nejedla

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní