Plesová sezóna začína: Poradíme ti, ako sa stať bohyňou večera

Plesová sezóna začína: Poradíme ti, ako sa stať bohyňou večera
  • 11.01.2018
  • Nikola Benkovská

Plesová sezóna je obdobie, na ktoré sa mnohé z nás dozaista tešia každý rok. 

Chystáš sa užiť si nastávajúcu plesovú sezónu v plnej paráde?  Krásne šaty, páni v oblekoch, v ruke šampanské a zábava až do rána. Ak chceš byť kráľovnou večera, začni hneď! Máme pre teba pár tipov, ako zažiariť na parkete bez dlhých príprav plných stresu! S týmito radami bude pre teba tohtoročný ples skutočne krásnym a dôstojným zážitkom. Prajeme ti príjemnú zábavu!

Pozri aj: Fruktóza: nezdravý cukor v zdravom ovocí

Aké si mám na ples obliecť šaty?

Na ples sú najvhodnejšie dlhé spoločenské šaty. Ak máš dostatok času, môžeš povymetať všetky kamenné obchody a butiky v okolí a bez stresu vyberať to pravé orechové. Ďalšia možnosť je dať si ušiť šaty na mieru. Veľkou výhodou takýchto čiat je, že ti naozaj sadnú ako uliate a budú jedinečné. Často nás však odrádza vysoká  cena. Ceny sa pohybujú podľa zvoleného strihu a materiálu od 90 eur vyššie.  Mnohé ženy si spoločenské šaty vyberajú v požičovniach, kde im dozaista pri výbere pomôžu skúsené predavačky. Šaty sa po plese jednoducho vrátia naspäť a nezaberajú tak miesto v skrini po celý rok. Čo sa týka farieb, kráľovnami v sezóne 2018 sú svetlé farby (červeno-hnedé), klasické (šedá, tmavo modrá), pastel (krém, piesok) a svetlé mäkké ružové tóny. Módni návrhári tiež pripomínajú, že do módy sa opäť dostávajú luxusné bálové šaty s mohutnými sukňami, čo platilo už aj v sezóne 2017. Všadeprítomnú čipku a čipkované vzory z minulého roku nahradili výšivky a rôzne aplikácie, kvetinové vzory alebo zlaté aplikácie.

fasiangy

Zdroj: Shutterstock®

Kódex obliekania

Ak si pozvaná na významnejší ples, na pozvánke máš určite zvýraznené, ako sa máš obliecť. Môžeš sa stretnúť s týmito frázami:

  • White Tie, Cravate blanche – pre dámy sú najideálnejšie dlhé večerné šaty až po členky. Zvoľ róbu z jemných materiálov ako je šifón, hodváb, satén, čipka alebo ich kombinácie s dekoltážou. Ramená prekry kožušinovou štólou. Pre pánov je na tento typ plesu ideálny frak.
  • Black Tie – v tomto prípade môžeš zvoliť dlhé šaty s krátkymi rukávmi alebo dlhšími rukávmi. Pre pánov je vhodný smoking.
  • Formal Dress – tento druh pozvánky je skôr na nenáročné bály a plesy, kde môžeš zvoliť koktejlové šaty, ktorých dĺžka siaha pod kolená alebo mierne nad. Páni zažiaria v obleku a bielej košeli so slávnostnou kravatou.

Vyskúšaj tiež: Šokujúce! Nový šialený a nebezpečný trend - raw voda!

kódex obliekania

Zdroj: Shutterstock®

Čo si mám na ples obuť?

Výber topánok musí ladiť s farbou šiat. Čo sa týka materiálu, mal by vhodne korešpondovať so šatami. Tentokrát hlavne zabudni na topánky na platforme, podpätok by mal byť štíhly a elegantný s primeranou výškou. Nie sú vhodné ani topánky s otvorenou špičkou. Ak si však predsa len zvolíš otvorené večerné sandáliky, nedávaj si pančušky – považuje sa to za vrchol nevkusu. Nezabúdaj ani na dokonale upravené nohy, pedikúru a lak na nechtoch. Dbaj tiež na pohodlnú výšku podpätku, aby si v nich bez ťažkostí vedela pretancovať celú noc. Časy, keď sa kabelka ladila s lodičkami a väčšinou boli ladené do čiernej farby, sú už dávno zažehnané. Ak máš staroružové šaty či róbu výraznej farby nemusíš k nej stoj čo stoj zháňať čierne lodičky. Môžeš byť omnoho odvážnejšia a vybrať si oveľa jemnejšie, svetlejšie a žiarivejšie farby. 

Zaujme ťa: Škrabance a ryhy na okuliaroch? Zaručené triky ako sa ich zbaviť!

doplnky na ples

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú vhodné doplnky na ples?

K večerným šatám neodmysliteľne patrí malá kabelka. Jej výber poctivo zváž, pretože je treba skĺbiť funkciu doplnku, ktorý v sebe ukrýva i kozmetickú prvú pomoc. Kabelku síce už nemusíš mať v tej istej farbe ako to bývalo kedysi, no mala by byť rovnakého štýlu. Čerešničkou celého plesového výzoru bývajú šperky. Voľ ich však len v tom prípade, že tvoje šaty nie sú natoľko výrazné, aby zastali aj ich funkciu. Šperky a šaty by sa mali navzájom dopĺňať. Vyberaj iba jeden typ doplnkov, aby si náhodou nevyzerala ako miešanina lacnej bižutérie a drahých šperkov. Riaď sa skôr mottom – menej je niekedy viac. Decentný a jemný šperk vyzerá k plesovým šatám oveľa viac elegantne ako mohutné alebo vybíjané doplnky. A pozor, pamätaj si hlavne jedno pravidlo - naozajstná dáma na ples nikdy nenosí hodinky! 

účes na ples

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa mám na ples učesať?

Strih alebo účes musí taktiež korešpondovať s tvojimi šatami aj doplnkami. Ak máš už na sebe nejaký výrazný prvok, ktorý bije do očí, neodporúča sa voliť komplikovaný a mohutný účes. Daj ohľad aj na strih tvojich šiat – ak máš napríklad šaty s odhaleným chrbtom, pokojne môžeš zvoliť cop alebo kučery, ktoré odhalia nahé lopatky. Pozor i na doplnky vo vlasoch! Príliš veľa sponiek, trblietok, farebných gumičiek či perlí, môžu na tvojej hlave pripomínať skôr cirkus ako noblesu. Ak tento rok nemáš chuť, čas alebo dostatok financií na kaderníka, vieš si jednoducho pomôcť i sama doma pred zrkadlom. Drdol z rybieho vrkoča, zaujímavá čelenka do vlasov alebo rozpustené vlasy s mašličkou ti dodajú ten správny šmrnc, ktorý je hitom tohto roka! 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 11.01.18 05:54

ĽŠ
karma
100.00

Super tipy!

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 11.01.18 12:20

KK
karma
90.00

ja som raz bola ne oslave výročia firmy a na pozvánke bolo formal dress tak som si kúpila pekné šatočky pod kolená a manžel pekný oblek a prekvapenie...pán riaditeľ pozývajúcej firmy nás vítal v smokingu a jeho manželka mala plesové tortové šaty

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 11.01.18 13:09

MB
karma
98.00

Ja som si prave vcera kupila krasne plesove saty, velku robu. Kazdy rok si poviem, ze nieco uz recyklujem a pouzijem na iny ples, ale nikdy mi to neda vzdy si nieco kupim, potom sa v nich citim ako princezna.

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 11.01.18 17:41

HZŠ
karma
102.00

Ten účes a doplnky sú úžasné.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.01.18 18:17

SK
karma
114.00

na plese mám najradšej z vlasov výšes, je to elegantné a doplnkov nosím pomenej, záleží na tom, aké sú šaty a účes...tento rok sa chystáme na folklórny ples, aj sa podľa toho oblečieme...

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní