Portréty slávnych žien – Grace Kelly, kňažná so skutočnou gráciou

Portréty slávnych žien – Grace Kelly, kňažná so skutočnou gráciou
  • 10.10.2016
  • Ján Hamrák

Ozajstný talent, výzor gréckej bohyne a kultivovanosť na najvyššej úrovni. Takto celý svet poznal slávnu hollywoodsku herečku Grace Kelly, a neskôr ako monackú kňažnú Grace. Jej životný príbeh tak náhle ukončený tragickou nehodou je aj po takmer 35 rokoch od jej smrti stále objektom živého záujmu ľudí po celom svete. A stále ostáva záhadou.

Odporúčame prečítať: Magické triky pre osamelé 

Grace sa narodila v roku 1929 ako tretie dieťa do dobre situovanej rodiny írskeho emigranta Jacka Kellyho, bývalého amerického reprezentanta vo veslovaní a zámožného podnikateľa. Nebola to teda žiadna chudobná popoluška. Už v mladosti sa rozhodla, že bude herečkou a dala sa na štúdium dramatických umení. Vďaka jej takmer anjelskému výzoru si mohla privyrábať ako modelka, no nepohrdla ani prácou uvádzačky v kine. Už ako 23 ročná dostala úlohu v preslávenom westerne Na pravé poludnie. A mala tiež prvé romániky s vtedajšími mužskými hviezdami Hollywoodu ako Clark Gable a Gary Cooper. Zoznámila sa s legendárnym režisérom Alfredom Hitchcockom a až ako 25 ročná získala Oscara, cenu ktorú väčšina hercov nedostane nikdy za život.

Odporúčame prečítať: Zaraďte na svoj jedálniček zdravé gaštany

Portréty slávnych žien – Grace Kelly, kňažná so skutočnou gráciou

Zdroj: Shutterstock®

O rok na to dostala pozvanie na filmový festival v Cannes, pričom navštívila aj Monako. Táto návšteva jej doslova zmenila život. Zoznámila sa totiž s vtedajším monackým kniežaťom Rainierom, jedným z najžiadanejších slobodných mužov vtedajšieho sveta. Dodnes môžeme špekulovať, či to z jeho strany bola čistá láska na prvý pohľad, alebo chladný ekonomický kalkul. Monako malo finančné problémy a svadba s hollywoodskou celebritou mohla krajine urobiť skvelú reklamu. A k tomu Rainier nemal dedičov...Faktom však je, že Grace ukončila skvelú hereckú kariéru a dvojica sa už v roku 1956 zosobášila. Svadbu v priamom prenose sledoval celý svet. 

Odporúčame prečítať: Jeseň bez kýchnutia: Takto to dokážete

Portréty slávnych žien – Grace Kelly, kňažná so skutočnou gráciou

Zdroj: Shutterstock®

Grace porodila Rainierovi tri deti – princeznú Caroline, súčasné monacké knieža a svojho času asi najväčšieho európskeho sukničkára Alberta a škandálmi preslávenú princeznú Stephanie. No jej život pravdepodobne ani zďaleka nebol ako z rozprávky. Zmena životného štýlu, dodržiavanie monackej dvornej etikety, intrigy, manžel, ktorý sa viac venoval politike a správe Monaka ako svojej žene, či nemožnosť vrátiť sa k hereckej kariére. Postupom času sa jej Rainier stále viac odcudzoval, na verejnosť prenikali správy o jeho mimomanželských pomeroch. 

Odporúčame prečítať: Med – úžasné spôsoby, ako ho použiť pre krásu a zdravie

Portréty slávnych žien – Grace Kelly, kňažná so skutočnou gráciou

Zdroj: Shutterstock®

Grace našla útechu v charitatívnej práci v Monaku a stala sa medzi domácimi veľmi obľúbená. Jej život skončil náhle a veľmi tragicky. V roku 1982 mala na ceste do Monaka vážnu dopravnú nehodu. Jej najmladšia dcéra Stephanie ju prežila, no kňažná jej následkom podľahla. Po jej smrti zavládol medzi obyvateľmi Monaka veľký smútok. Z kniežatstva ako keby odišiel život. Od toho času uplynuli viac ako tri desiatky rokov, no na monackú kňažnú žiariacu ako hviezda so skutočnou gráciou sa spomína dodnes. 

Portréty slávnych žien – Grace Kelly, kňažná so skutočnou gráciou

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.reddit.com, www.pinterest.com, www.wikipedia.org

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní