Pozor pri zbieraní hríbov, týmto sa určite vyhnite!

Pozor pri zbieraní hríbov, týmto sa určite vyhnite!
  • 07.08.2016
  • Lucia Hausknechtová

  • 41
  • 9

Huby milujú vlhké a teplé počasie. To nám táto jeseň v plných dúškoch dopriala, a preto je práve teraz ideálny čas vybrať sa do lesa.

Pri zbere hríbov však nikdy neriskujte a vkladajte do košíka len tie druhy, ktorými ste si istí! Jedovaté huby totiž dokážu vášmu telu spôsobiť nemalé zdravotné problémy a v tých najhorších prípadoch aj smrť. Nasledujúcim hubám by ste sa mali určite vyhýbať, pretože patria medzi silne jedovaté druhy.

Prilbička reďkovková - Mycena pura

Prilbička patrí medzi menšie druhy, ktoré sa vyskytujú v skupinách v ihličnatých, ale aj v listnatých lesoch. Klobúk má v priemere 3 – 6 cm s hladkým povrchom, ktorý sa sfarbuje do viacerých odtieňov od hnedofialovej, krémovej či šedoružovej farby. Dužina je krehká s veľmi výraznou reďkovkovou vôňou. Prilbička patrí k nebezpečným jedovatým druhom, ktoré môžu spôsobiť závažné zdravotné problémy.

Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

Prilbička reďkovková - Mycena pura

Zdroj: Shutterstock®

Prilbička reďkovková - Mycena pura

Zdroj: Shutterstock®

Čechračka podvinutá - Paxillus involutus

Čechračka patrí medzi hríby, ktoré nájdete ako v listnatých, tak aj v ihličnatých lesoch. Klobúk má 5 – 15 cm široký u mladých húb pologuľatý, ktorý sa neskôr v dospelosti sploští. Na priamom slnku sa jemne leskne a má hnedý až olivovo zelený odtieň.

Tento hríb je považovaný za jedovatý, pretože jeho požitie môže vyvolať auto-imunitnú alergickú reakciu. K prvým príznakom patrí triaška, vysoká horúčka a silné bolesti. V niektorých prípadoch môže konzumácia tohto hríba spôsobiť aj smrť. 

Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli

Čechračka podvinutá - Paxillus involutus

Zdroj: Shutterstock®

Čechračka podvinutá - Paxillus involutus

Zdroj: Shutterstock®

Muchotrávka zelená - Amanita phalloides

Muchotrávka rastie od júna do októbra, najčastejšie v listnatých a zmiešaných lesoch. Klobúk má široký 6 – 15 cm, v dospelosti je celkom plochý, zelenožltý až sivobelavý. V strede je zvyčajne tmavší a za vlhkého počasia lepkavý a matný.

Tento hríb patrí medzi naše najjedovatejšie hríby a je zodpovedný za 90% všetkých úmrtí po otrave hríboch. Príznaky sa dostavia po 6 až 12 hodinách, silným vracaním, hnačkami. V ďalšej fáze otravy dochádza k poškodeniu životne dôležitých orgánov, preto je dôležité okamžite vyhľadať lekára. 

Odporúčame prečítať: Jedli ste už mungo fazuľu?

Muchotrávka zelená - Amanita phalloides

Zdroj: Shutterstock®

Muchotrávka zelená - Amanita phalloides

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com  

  • 41
  • 9
Návrat hore
Autor článku

9 komentárov

Gabriela Vrabľová 07.10.15 16:28

GV
karma
82.00

najlepšie je ísť na huby s atlasom húb :D

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 07.10.15 16:57

MM
karma
126.00

huby nezbieram, len konzumujem a úplne dôverujem sestre

  • 1
Odpovedať

Andrea Kyjanicová 07.10.15 17:58

AK
karma
-1.00

hriby nemam rada,ale rada ich zbieram :)

  • 0
Odpovedať

07.08.16 15:38

karma
-1.00

Ibaže toto niesú hríby ale jedovaté huby... Hríby nemajú hlúbiky a jedovatých hríbov je dosť málo. Jeden s nich je Hríb satan. No aj ten nieje smrteľne jedovatý, dokonca ho niektorí hubári zbierajú a konzumujú...

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 07.08.16 19:35

MM
karma
126.00

my huby nezberáme, len konzumujeme, spolieham sa úplne na sestru :-)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 07.08.16 21:48

SK
karma
119.00

mazel zbiera iba to, co pozna, vybera si, hlavne dubaky, kuriatka, kozaky, masliaky

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 29.08.16 13:26

MC
karma
115.00

Zbieram len huby ,ktoré dobre poznám.

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 02.01.17 14:44

AK
karma
112.00

huby radšej nezbieram

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 12.10.18 07:35

JK
karma
104.00

zberám iba hríby inak nič máme ich radi

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Bezmäsité jedlá

Rýchle letné recepty bez varenia: Na stole budú raz, dva, tri!

  • 73
  • 6
  • 08.08.2020
Mäsité jedlá

Mäsové koláče z lístkového cesta: Síce trochu netradičné, ale ich chuť je famózna!

  • 1
  • 7
  • 07.09.2020
Pre štíhlu líniu

Ako pripraviť artičoky? Tieto chutné recepty musíš vyskúšať!

  • 19
  • 4
  • 01.07.2020
TOPlist