Pravý pôvod jedál: Vieš, odkiaľ pochádza hamburger či cestoviny?

Pravý pôvod jedál: Vieš, odkiaľ pochádza hamburger či cestoviny?
  • 09.05.2021
  • Michaela Kožáková

Všetci si radi pochutnáme na dobrom jedle či už na chutnej maminej domácej sviečkovej, poriadnom steaku alebo morských plodoch v reštaurácii. Mnohí z nás sú skvelými kuchármi a považujú varenie za koníček, nie za povinnosť. Možno aj vy patríte k tým, ktorí radi experimentujú a vylepšujú recepty. Niektorí z nás zase nedajú dopustiť na tradičné recepty svojich babičiek. Vedeli ste, že najstaršie známe písomné recepty pochádzajú z roku 1730 pred naším letopočtom a boli zaznamenané na klinopisných tabuľkách nájdených v Mezopotámii? Ďalšie recepty pochádzajú približne z roku 1600 pred naším letopočtom a napísané boli na akkadskej tabuľke z Babylonu. Existujú aj diela v staroegyptských hieroglyfoch, ktoré zobrazujú prípravu jedla.

Kde sa vzali?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, odkiaľ sa vzali a kde majú svoj pôvod jednotlivé jedlá? Pravdepodobne ste presvedčení o tom, že podľa názvu je to hneď jasné. Veď odkiaľ by asi tak mohli pochádzať dánske koláčiky alebo nadýchané croissanty? Kde sa prvýkrát objavila horúca čokoláda a obľúbené hranolky? No, budete prekvapení. Nahliadnite do galérie nižšie a spoznajte skutočný pôvod niekoľkých jedál. 

Pozri aj: Cenená ryža Carnaroli: Čo ponúka a ako ju správne používať?

- Pravý pôvod jedál
1 z 8

Hamburger

Podľa názvu by ste si mysleli, že hamburger pochádza z nemeckého mesta. Aj keď prvé karbonátky sa objavili v 19. storočí a robili ich z hamburských kráv, táto mäsová pochúťka bola odoslaná do USA, kde sa vyvinula do sendvičovej podoby, ktorú dnes všetci veľmi dobre poznáme.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Zdenka Sabanošová 10.05.21 20:06

ZS
karma
100.00

Všetko je mňamkove

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní